Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2013 19:12

5 χρόνια σε εργολάβο για εικονικά τιμολόγια

Γράφτηκε από την

Ενοχος για αποδοχή 38 εικονικών τιμολογίων για ανύπαρκτες συναλλαγές ύψους 165.567 ευρώ κρίθηκε από το Πενταμελές Εφετείο Καλαμάτας ένας εργολάβος δημοσίων έργων.

Καταδικάστηκε σε εξαγοράσιμη ποινή φυλάκισης 5 ετών, με την κατά πλειοψηφία αναγνώριση του ελαφρυντικού της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.
Πρωτόδικα του είχε επιβληθεί ποινή κάθειρξης 6 ετών και είχε αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο και τις καταθέσεις των υπαλλήλων της ΔΟΥ Καλαμάτας, πρόκειται για τιμολόγια που εκδόθηκαν από επιχείρηση με ανύπαρκτη έδρα το 2004 και 2005. Οι ανύπαρκτες συναλλαγές αφορούσαν εικονικές πωλήσεις ελαστικών με ζάντες ή χωρίς, παλετών και ξυλοκιβωτίων. Μάλιστα ο ένας από τους υπαλλήλους της ΔΟΥ εκτίμησε ότι ο κατηγορούμενος με τον τρόπο αυτό θα εμφάνιζε περισσότερα έξοδα, προκειμένου να έχει όφελος από τον ΦΠΑ.
Ο εργολάβος δεν παρέστη στο δικαστήριο και τον εκπροσώπησε ο συνήγορός του Γιώργος Ράλλης, ο οποίος υποστήριξε στην αγόρευσή του ότι ο εντολέας του δεν γνώριζε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία είναι ανύπαρκτη. Ο κ. Ράλλης είπε ότι ο εργολάβος ισχυρίζεται πως εκείνη την περίοδο συνεργαζόταν με υπερεργολάβους και κάποιος από αυτούς είχε κόψει τα τιμολόγια. Είπε ακόμα ότι ο πελάτης του δεν έπαιρνε τιμολόγια στα χέρια του και πως όλα κατέληγαν στη λογίστριά του.
Ν.Κ.