Τρίτη, 09 Ιουλίου 2013 19:32

Εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που εξαπατούσε παραγωγούς και στην Πελοπόννησο

Γράφτηκε από την

 

Εξαρθρώθηκε, μετά από μεθοδική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας, τετραμελής εγκληματική οργάνωση, που ενέχεται σε απάτες σε βάρος εμπόρων και παραγωγών, από τους οποίους αγόραζαν προϊόντα διατροφής και καλλυντικά μεγάλης εμπορικής αξίας με «ακάλυπτες» επιταγές.

 

Η δράση της οργάνωσης εντοπίζεται σε διάφορες περιοχές της επικράτειας, όπως τη Μεσσηνία, την Αρκαδία, την Αργολίδα, τη Λακωνία, τη Λάρισα, την Καρδίτσα, την Κέρκυρα, την Αττική, τη Θεσσαλονίκη, την Πέλλα, το Ηράκλειο, το Λασίθι, το Ρέθυμνο, τη Λήμνο και τη Λέσβο.

Σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, σε βάρος των τεσσάρων (4) μελών της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων είναι ένας 36χρονος ημεδαπός και μία 38χρονη ημεδαπή, καθώς και δύο ακόμα άτομα των οποίων τα πλήρη στοιχεία διερευνώνται. Οι κατηγορίες που τους βαρύνουν αφορούν στα αδικήματα της συγκρότησης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και της απάτης κατ’ εξακολούθηση. 

Η διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από Παραγγελία του κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας.

Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας προέκυψε ότι, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, εξαπατούσαν παραγωγούς και εμπόρους ειδών διατροφής, όπως ελαιολάδου, τυροκομικών και γαλακτοκομικών προϊόντων, άλευρων κ.ά., από τους οποίους αγόραζαν τα προϊόντα τους μεγάλης εμπορικής αξίας, χρησιμοποιώντας ως αντίτιμο επιταγές, οι οποίες όμως δεν είχαν διαθέσιμα κεφάλαια από την πληρώτρια τράπεζα.

Ειδικότερα, από το Δεκέμβριο του 2012 έως και τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους, ο 36χρονος, αφού ίδρυσε ατομική επιχείρηση και εξέδωσε μπλοκ επιταγών, ερχόταν σε τηλεφωνική επικοινωνία με εμπόρους και παραγωγούς, αγοράζοντας τα προϊόντα τους με τη χρήση των «ακάλυπτων» επιταγών.

Μάλιστα, για να είναι πιο πειστικός, λειτουργούσε δυο καταστήματα στο Μενίδι και το Κερατσίνι Αττικής, στα οποία παρουσιάζονταν σαν εργαζόμενοι τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης, τα οποία καθημερινά πραγματοποιούσαν τις τηλεφωνικές επικοινωνίες, επιβεβαίωναν συμφωνίες και παραλάμβαναν προϊόντα.

Όπως προέκυψε, είχαν εξαπατήσει δεκαοκτώ (18) εμπόρους και παραγωγούς, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, από τους οποίους απέσπασαν συνολικά προϊόντα διατροφής και καλλυντικά, η εμπορική αξία των οποίων ξεπερνά τις -782.000- ευρώ, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες τους.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε υποβλήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας, ενώ η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται για την ταυτοποίηση και των άλλων δύο μελών της οργάνωσης.

 

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται το προανακριτικό έργο, από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, για την εξακρίβωση τυχόν συμμετοχής τους στη διάπραξη παρόμοιων αδικημάτων.