Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2013 07:45

Ξήλωσαν 14 παράγκες τσιγγάνων στην Αγία Τριάδα

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ξήλωσαν 14 παράγκες τσιγγάνων στην Αγία Τριάδα

Μέσα σε 6 ώρες -από τις 8 το πρωί ώς τις 2 το μεσημέρι- ξηλώθηκαν χθες οι συνολικά 14 παράγκες τσιγγάνων που για πολλά χρόνια βρίσκονταν σε χώρο ιδιοκτησίας του Δήμου Καλαμάτας, στα Παλιάμπελα της Αγίας Τριάδας.

Χρειάστηκαν 2 διμοιρίες ΜΑΤ από την Αθήνα, δύναμη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας, 10 δικαστικοί επιμελητές, μαζί με μηχανήματα, εργάτες και χειριστές του Δήμου Καλαμάτας, καθώς και δημοτικούς αστυνομικούς.

Στο μεταξύ, στη δέσμευση ότι θα ακολουθήσουν ανάλογες επιχειρήσεις για την κατεδάφιση όλων των αυθαιρέτων στην Αγία Τριάδα, προέβη αργά χθες το μεσημέρι ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, γνωστοποιώντας μάλιστα ότι ήδη έχει αρχίσει η καταγραφή τους από τον δήμο και συντάσσεται σχετικός φάκελος.

Η χθεσινή επιχείρηση, που αφορούσε στην εφαρμογή των 10 πρωτοκόλλων διοικητικής αποβολής από δημοτική έκταση στην πιο πάνω περιοχή, ξεκίνησε περί τις 8 το πρωί. Λίγο νωρίτερα είχαν αποχωρήσει ο γενικός επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος της ΕΛΑΣ αντιστράτηγος Ιωάννης Δικόπουλος και ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Πελοποννήσου υποστράτηγος Ηλίας Γεωργόπουλος.

Παρά την αδιαμφισβήτητη ένταση των στιγμών, η κατάσταση δεν "ξέφυγε" σε κανένα σημείο, ούτε ακόμα και όταν η μπουλντόζα του δήμου άρχισε να γκρεμίζει -τη μία μετά την άλλη- τις παράγκες, από τις οποίες επιτράπηκε στις οικογένειες να πάρουν το νοικοκυριό τους.

Τα έπιπλα, οι συσκευές, ο ρουχισμός, φορτώθηκαν σε ημιφορτηγά αυτοκίνητα, ενώ τουλάχιστον σε μια περίπτωση -που δεν υπήρχαν διαθέσιμα οχήματα από τους τσιγγάνους-, ένα φορτηγό του δήμου ανέλαβε να μεταφέρει την οικοσκευή σε δημοτικές αποθήκες, στη Θουρία.

ΟΡΓΙΣΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΟ ΝΙΚΑ

Απελπισμένοι, αλλά και οργισμένοι με τη δημοτική αρχή -και ειδικότερα με τον δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα- που θεωρούν ότι για χρόνια τους ξεγελούσε με υποσχέσεις, εμφανίστηκαν οι κάτοικοι των παραπηγμάτων. Βεβαίωναν ότι δεν έχουν εναλλακτικές λύσεις, διαφορετικά -όπως είπαν- θα είχαν φύγει, όπως είχαν ήδη κάνει, τους προηγούμενους μήνες, ορισμένοι από τους τσιγγάνους που επίσης διέμεναν στα Παλιάμπελα.

Οπως επισήμαναν, η Μπιρμπίτα -όπου τους υποδεικνύει να μετοικήσουν η δημοτική αρχή- δεν είναι σε καμία περίπτωση επιλογή τους, "είμαστε Καλαματιανοί γέννημα-θρέμμα, δεν έχουμε καμία δουλειά με αυτούς" ήταν η φράση που μεταχειρίστηκαν πολλές φορές οι τσιγγάνοι καθώς έβλεπαν τις παράγκες τους να καταστρέφονται από τη μπουλντόζα.

Οπως δήλωναν μάλιστα, απλώς επρόκειτο να μεταφέρουν την οικοσκευή και τα ζώα τους σε καταλύματα συγγενών τους, στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Καλαμάτας, βεβαίωναν δε ότι "το βράδυ θα είμαστε εδώ, θα κοιμηθούμε στο δρόμο, στην άσφαλτο, δίπλα στα αυτοκίνητα".

Ας σημειωθεί ότι για μία περίπτωση χρειάστηκε η συνδρομή της Διεύθυνσης Πρόνοιας του δήμου, καθώς 4 από τα μέλη της συγκεκριμένης τσιγγάνικης οικογένειας είναι άτομα με νοητική υστέρηση.

Αλλα μέλη από την ίδια οικογένεια υποστήριζαν μάλιστα ότι ένα από τα οικήματα -στο οποίο, όπως έλεγαν, κατοικούσαν για 16 χρόνια- δεν περιλαμβανόταν στα εκδοθέντα πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής.

Επικαλούνταν δε, προς τον γενικό γραμματέα του δήμου Βασίλη Χαντζή, μια εξώδικη ειδοποίηση, η οποία, σύμφωνα με το γ.γ. του Δήμου Καλαμάτας -αλλά και τους παρόντες δικαστικούς επιμελητές- δεν είχε νομική ισχύ, ούτε αποδείκνυε τους ισχυρισμούς τους.

Η επιχείρηση έληξε περί τις 2.30 το μεσημέρι, όταν κατεδαφίστηκε και το τελευταίο παράπηγμα, ενώ την πρόοδό της έλεγχαν -προσερχόμενοι στην περιοχή- οι αντιδήμαρχοι Χρίστος Ριζάς, Δημήτρης Δημόπουλος και Θανάσης Ηλιόπουλος.

Αργότερα ο δήμαρχος Π. Νίκας χαρακτήρισε τη χθεσινή επιχείρηση στα Παλιάμπελα ως "την πρώτη ουσιαστική προσπάθεια, εδώ και 30 χρόνια, για την αντιμετώπιση της άναρχης εγκατάστασης των αθιγγάνων".

Ο δήμαρχος πρόσθεσε ότι από σήμερα κιόλας θα απομακρυνθούν τα γκρεμισμένα παραπήγματα και ξεκινήσουν στον πιο πάνω χώρο εργασίες διαμόρφωσης, προκειμένου να δημιουργηθεί γήπεδο, στα 12 από τα συνολικά 49 στρέμματα της δημοτικής έκτασης στα Παλιάμπελα.

Τα 12 στρέμματα έχουν παραχωρηθεί, με χρησιδάνειο, από τον δήμο στον Π.Σ. "Η Καλαμάτα", για την κατασκευή αθλητικού κέντρου και προπονητηρίου.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΠΑΝΤΩΣ...

Την ίδια στιγμή, πάντως, ο Π. Νίκας υποστήριξε ότι η Καλαμάτα είναι ο πρώτος δήμος στην Πελοπόννησο που έμπρακτα έχει δείξει ενδιαφέρον να συνδράμει κοινωνικά τους τσιγγάνους.

Ο δήμαρχος επανέλαβε ότι από τον Σεπτέμβριο θα υλοποιηθεί στο Δήμο Καλαμάτας, με τη βοήθεια του Πανεπιστημίου Αθηνών, το ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα τσιγγανόπαιδα την μεταφορά των οποίων από και προς το σχολείο θα αναλάβει ο δήμος.

Παράλληλα ο Π. Νίκας παρατήρησε ότι ο δήμος προσλαμβάνει τσιγγάνους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε δημοτικές υπηρεσίες, ενώ δίνει δυνατότητα για τη μη φυλάκισή τους συμμετέχοντας στο ειδικό πρόγραμμα για κοινωφελή εργασία όσων καταδικάζονται για πλημμελήματα.

Ο δήμαρχος κατέληξε λέγοντας ότι ο Δήμος Καλαμάτας προγραμματίζει τη δημιουργία ενός Κέντρου Υγείας και Πρόνοιας που θα είναι εστιασμένο αποκλειστικά στους τσιγγάνους.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER