Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2013 07:39

Εβαλε στο μάτι τις πηγές της Μέλπειας

Γράφτηκε από την

Κατηγορούμενη για "απόπειρα απάτης σε βάρος του Δημοσίου, που υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ", είναι μια γυναίκα με καταγωγή από την Ανδανία, η οποία φέρεται να διεκδικεί το άλσος της Κάτω Μέλπειας και τις πηγές. Χθες η γυναίκα προσήλθε στην ανακρίτρια Καλαμάτας για να απολογηθεί για την καταπάτηση έκτασης περίπου 20 στρεμμάτων στις πηγές Κουμπέ Κάτω Μέλπειας και αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους - όπως έγινε και με τους 5 ακόμη κατηγορούμενους για συνέργεια. 

Συγκεκριμένα χθες απολογήθηκαν μαζί με τη γυναίκα ο σύζυγος και ο αδερφός της, καθώς και ένας συμβολαιογράφος Οιχαλίας ο οποίος βαρύνεται με την κατηγορία της άμεσης συνέργειας. Επίσης για συνέργεια κατηγορείται ένας τοπογράφος μηχανικός Καλαμάτας, ενώ την περασμένη Πέμπτη απολογήθηκε και ένας δικηγόρος Αθηνών. Και οι 6 κατηγορούμενοι -οι οποίοι αντιμετωπίζουν τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου- αφέθηκαν ελεύθεροι με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισής τους κάθε μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα. 

Στη μήνυση που κατέθεσε σε βάρος τους στις 13 Ιουλίου του 2010 ο τότε πρόεδρος της Κάτω Μέλπειας του πρώην Δήμου Ανδανίας υποστηρίζει ότι η κατηγορούμενη με έγγραφά της άρχισε το 2008 να αμφισβητεί την κυριότητα της κοινότητας στο άλσος. Παράλληλα κατονομάζει ως συνεργούς και συμπαραστάτες τον συμβολαιογράφο που έκανε τη διαθήκη του πατέρα της, τον τοπογράφο μηχανικό που έκανε το τοπογραφικό της κληρονομιάς, το σύζυγο και τον αδερφό της κατηγορούμενης, καθώς και ένα δικηγόρο Αθηνών. 

Ο πατέρας της κατηγορούμενης άφησε με διαθήκη του το 1996 μια έκταση στα δύο παιδιά του, πάνω από τις πηγές Κουμπέ. Σύμφωνα πάντως με τη μήνυση του προέδρου της Κάτω Μέλπειας, στη διαθήκη αναφερόταν ποια είναι η ιδιοκτησία που αφήνει ο πατέρας στα δύο παιδιά του, αλλά εκείνα προσπάθησαν να καταπατήσουν μέρος του άλσους και των πηγών με τη βοήθεια του συμβολαιογράφου, του τοπογράφου και του δικηγόρου. 

 

ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ 1964

 

Ο μηνυτής υποστηρίζει ακόμη ότι, αφού η κατηγορούμενη απέκτησε την απόλυτη κυριότητα της έκτασης (ο αδερφός της με συμβολαιογραφική πράξη τής δώρισε το μερίδιό του), έβαλε τοπογράφο μηχανικό και του έδωσε εντολή να φτιάξει τοπογραφικό διάγραμμα και να μεγαλώσει την περιουσία της από τα 3 στρέμματα που της ανήκαν, αλλάζοντας και μετονομάζοντας την τοποθεσία Σιάγκου-Κοτρώνι σε Κουμπέ. Επίσης στη μήνυση αναφέρεται ότι η κατηγορούμενη ασκούσε πιέσεις στο δήμαρχο Ανδανίας διεκδικώντας παραπάνω στρέμματα. Τα στοιχεία της μήνυσης βασίζονται στο κτηματολόγιο του 1964. 

Πάντως ο δικηγόρος της κατηγορούμενης, Χρήστος Χρυσός, λέει ότι ποτέ η εντολέας του δεν πήγε να διεκδικήσει τις κατασκευές και τις υποδομές που έχουν δημιουργηθεί στις πηγές Κουμπέ και ζήτησε να γίνει πραγματογνωμοσύνη ώστε από το Δασαρχείο, τα συμβόλαια και τους τίτλους κυριότητας, το κτηματολόγιο και τις ακριβείς συντεταγμένες των ιδιοκτησιών, να ξεκαθαρίσει τι κληρονόμησε η κατηγορουμένη και τι ανήκει στο Δημόσιο. Ο κ. Χρυσός επισημαίνει ακόμη ότι ο δήμος βασίζεται σε ένα σκαρίφημα από το Κτηματολόγιο του 1964, αλλά -όπως λέει- από τα 24 στρέμματα που διεκδικεί ο δήμος, τα 7,8 στρέμματα είναι στην ιδιοκτησία της κατηγορουμένης. Και υποστηρίζει ότι τα σύνορα της ιδιοκτησίας της συμβαδίζουν με το σκαρίφημα που επικαλείται ο δήμος. 

«Η εντολέας μου δεν αμφισβήτησε ποτέ την ιδιοκτησία της πρώην Κοινότητας Κάτω Μέλπειας στο χώρο των πηγών, και η ίδια υπερασπίζεται την ιδιοκτησία της για την οποία κατέχει νόμιμους τίτλους. Στην ιδιοκτησία δεν περιλαμβάνονται οι πηγές Κουμπέ, οι βρύσες, το γεφύρι, ενώ παραπλανητικά αναφέρεται στη μήνυση ότι διεκδικούνται 20 στρέμματα», αναφέρει ο δικηγόρος. Και προσθέτει ότι η ίδια αρνείται πως η δική της ιδιοκτησία έχει σχέση με το χώρο των πηγών, και δεν τον διεκδίκησε. 

 

 

Ν.Κ.