Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 2013 18:58

Το ΣΔΟΕ ερευνά πορτοκαλοπαραγωγό με καταθέσεις 12,5 εκατ. ευρώ στη Σπάρτη

Γράφτηκε από την
Το ΣΔΟΕ ερευνά πορτοκαλοπαραγωγό με καταθέσεις 12,5 εκατ. ευρώ στη Σπάρτη

Καλλιεργητής πορτοκαλιών σε χωριό της Σπάρτης λίγων εκατοντάδων κατοίκων βρέθηκε με τραπεζικούς λογαριασμούς της τάξεως των 12,6 εκατ. ευρώ. Την ιδιότυπη και αντιφατική οικονομική κατάσταση ενός ιδιώτη από χωριό της Νότιας Λακωνίας επιχειρεί να λύσει τα τελευταία 24ωρα το ΣΔΟΕ.

Ο 45χρονος εμφανίζεται με περιουσία που θα ζήλευαν αρκετοί επιχειρηματίες της χώρας και ιδιαίτερα αυτή την περίοδο της μεγάλης οικονομικής κρίσης. Ολα αυτά τη στιγμή που μελέτη του Ιδρύματος Βιομηχανικών και Οικονομικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) δείχνει ότι τo 99% των αγροτών δηλώνουν εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ με βάση την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεών τους.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν ότι «τουλάχιστον 20-30 φορές τον χρόνο βρισκόμαστε μπροστά σε άτομα που φαίνεται να έχουν εισόδημα μερικών χιλιάδων ευρώ, να δηλώνουν άνεργοι, αγρότες ή "ταπεινοί" εργάτες και να εντοπίζουμε στους λογαριασμούς τους πολλά εκατομμύρια ευρώ. Η περίπτωση του αγρότη από την περιοχή της Σπάρτης είναι ίσως από τις πιο χαρακτηριστικές. Και είναι μια σημαντική αφορμή για να ψάξουμε πολλά...».

Η έρευνα για τον άγνωστο "Κροίσο" της Λακωνίας (όλα τα στοιχεία του στη διάθεση του «Βήματος») γίνεται από τις κεντρικές υπηρεσίες του ΣΔΟΕ -κυρίως από την Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής - και του υπουργείου Οικονομικών και τα ευρήματα θεωρούνται σημαντικά. Εναυσμά της φέρεται ότι είναι καταγγελία που έφθασε στους υπευθύνους των ελεγκτικών υπηρεσιών.

 

ΑΠΟΤΟΜΗ ΑΥΞΗΣΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

Οπως ανέφερε άλλο στέλεχος του ΣΔΟΕ, «στον έλεγχο που γίνεται σε όλα τα οικονομικά στοιχεία του 45χρονου την περίοδο 2002-2012 εμφανίζεται εντυπωσιακή προσαύξηση της περιουσίας του κυρίως την περίοδο 2006-2007, ενώ στις φορολογικές δηλώσεις του δήλωνε ποσά της τάξεως των 15.000-25.000 ευρώ».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν μέχρι στιγμής, ο 45χρονος ασχολούνταν με καλλιέργειες πορτοκαλιών και αργότερα έγινε ιδιοκτήτης εταιρείας με συσκευαστήριο εσπεριδοειδών και κατασκευή χαρτοκιβωτίων στη Λακωνία αλλά και στην Αργολίδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΔΟΕ, ο 45χρονος το τελευταίο χρονικό διάστημα παρουσίαζε σημαντική αύξηση της περιουσίας του και αγόρασε ένα πρατήριο καυσίμων και ένα καφέ-μπαρ εστιατόριο στην ίδια περιοχή της Λακωνίας.

Πολλοί στην περιοχή αναρωτιούνταν για την οικονομική εκτόξευσή του, την οποία δεν θεωρούσαν αντίστοιχη της επαγγελματικής πορείας του. Υπήρξαν μαρτυρίες σύμφωνα με τις οποίες «κληρονόμησε» έναν θείο του, κομμωτή στη Νέα Υόρκη, ο οποίος εμφανιζόταν να είχε «μεγάλη περιουσία» στην Αμερική.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο 45χρονος κροίσος εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια ως παράγοντας ποδοσφαιρικού σωματείου της περιοχής και μάλιστα προχώρησε σε σημαντικές μεταγραφές. Παράλληλα δήλωνε παντού αισιόδοξος ότι θα ανταγωνισθεί άλλη ποδοσφαιρική ομάδα της Σπάρτης η οποία φέρεται να υποστηρίζεται οικονομικά από γνωστό επιχειρηματία και ισχυρό αθλητικό παράγοντα της πρωτεύουσας.

Επιπλέον ο 45χρονος αγρότης κατά δήλωσή του εμφανίζεται ότι διοργάνωσε διάφορες «χοροεσπερίδες» υπέρ της τοπικής ομάδας με την εμφάνιση γνωστών λαϊκών καλλιτεχνών, ενώ σε δηλώσεις του είχε υποστηρίξει ότι βασίζεται «στις χορηγίες των κατοίκων της περιοχής και μπορεί κι εγώ να βάλω κάτι παραπάνω...».

Πηγή: "Το Βήμα"


NEWSLETTER