Τρίτη, 11 Μαρτίου 2014 12:36

Η μαφία του σκραπ ξήλωσε 100 μέτρα ράγες από το δίκτυο της Πελοποννήσου

Γράφτηκε από την

Συνεχίζεται το πλιάτσικο στο επισήμως σε προσωρινή αναστολή λειτουργίας αλλά ουσιαστικώς εγκαταλειμμένο μετρικό σιδηροδρομικό δίκτυο του ΟΣΕ. Οπως αποκαλύπτει «Το Βήμα», σημειώθηκε νέα κλοπή ολόκληρης σιδηροδρομικής γραμμής, αυτή τη φορά στην περιοχή «Ευταξίας», κοντά στα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Εκπληκτοι φίλοι του σιδηρόδρομου ανακάλυψαν προ ημερών ότι επιτήδειοι - άγνωστο πότε - ξήλωσαν ολόκληρη σιδηροδρομική γραμμή μήκους 100 μέτρων. Εκτός από τις σιδηροτροχιές, έχουν κλαπεί και στρωτήρες, ενώ η αφαίρεση της υποδομής φαίνεται να έγινε με επαγγελματικό εξοπλισμό, και μάλιστα από σημείο που δεν είναι ορατό από τον δρόμο.

Πρόκειται για το δεύτερο κατά σειρά σοβαρό περιστατικό κλοπής που σημειώνεται το τελευταίο διάστημα στο μετρικό δίκτυο του ΟΣΕ. Είχε προηγηθεί η αφαίρεση 200 μέτρων γραμμής στην Κορινθία, που ανακαλύφθηκε στις αρχές του έτους, και μάλιστα στο πρόσφατα ανακαινισμένο δίκτυο της Πελοποννήσου.

Απανωτές κλοπές

Ο Σύλλογος Φίλων Σιδηροδρόμου (ΣΦΣ) έχει καταγγείλει τις απανωτές κλοπές εξοπλισμού και υλικών από χώρους του ΟΣΕ, τη λεηλασία των πανάκριβων αυτομάτων συστημάτων φύλαξης ισόπεδων διαβάσεων και τον βανδαλισμό σιδηροδρομικών σταθμών, καθώς και την κλοπή ολόκληρων ντιζελομηχανών και βαγονιών από την περιοχή Καβάσιλα Ηλείας, την οποία είχε αποκαλύψει «Το Βήμα» τον Αύγουστο του 2011. Σύμφωνα με τον ΣΦΣ, όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της εγκατάλειψης του δικτύου από τον Ιανουάριο του 2011, όταν και δεν ελήφθη καμία μέριμνα από τον ΟΣΕ για τη φύλαξη και την προστασία της περιουσίας του.

Λόγω της έξαρσης του φαινομένου της κλοπής μετάλλων, έχει γίνει ειδική νομική ρύθμιση, σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών, με την οποία συνιστά κακούργημα η κλοπή ή δολιοφθορά σιδηροδρομικού υλικού και τιμωρείται με αυστηρότατες ποινές, ενώ προχωρούν οι διαγωνισμοί εκποίησης άχρηστου υλικού από τον ΟΣΕ. Οπως αναφέρεται σε έγγραφο που διαβίβασε στη Βουλή ο υφυπουργός Υποδομών κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος, το δίκτυο της Πελοποννήσου παραμένει ενεργό προκειμένου να μπορούν να εκτελεστούν τουριστικά δρομολόγια και να είναι εφικτή η επαναλειτουργία τμημάτων του, «όπου διασφαλίζεται η βιωσιμότητά του».

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο tovima.gr