Τετάρτη, 30 Απριλίου 2014 08:05

Νέο κύκλωμα με εικονικά τιμολόγια στα Φιλιατρά

Γράφτηκε από την
Νέο κύκλωμα με εικονικά τιμολόγια στα Φιλιατρά

Ενα καινούργιο κύκλωμα με εικονικά τιμολόγια στην Τριφυλία και... τζίρο 3 εκατ. ευρώ μόνο για το έτος 2010 ερευνά αυτό το διάστημα το ΣΔΟΕ Πελοποννήσου. Σύμφωνα με πληροφορίες της "Ε", ως εγκέφαλος φέρεται ένας Ηλείος ο οποίος κατά το παρελθόν έκανε εμπόριο αγροτικών προϊόντων ως μεσάζοντας. Οσο για τους αγρότες που εμπλέκονται στις εικονικές συναλλαγές, ο αριθμός τους φτάνει τους 200 και οι περισσότεροι είναι από την περιοχή των Φιλιατρών. 

Με τα μέχρι τώρα γνωστά στοιχεία, ο φερόμενος ως εγκέφαλος εκμεταλλεύτηκε ένα πληρεξούσιο που κάποια στιγμή τού έδωσε ένας έμπορος με έδρα στην αγορά του Ρέντη. Με το πληρεξούσιο αυτό έβγαλε σφραγίδα και ΑΦΜ κι έκοβε αγροτικά τιμολόγια με τα φορολογικά στοιχεία του ανυποψίαστου εμπόρου. Μέχρι τώρα έχει διαπιστωθεί ότι τα τιμολόγια που κόπηκαν αφορούν είτε εξ ολοκλήρου εικονικές συναλλαγές είτε περιπτώσεις όπου υπήρχε πώληση προϊόντων, αλλά λιγότερα κιλά και μικρότερης αξίας από αυτά που εμφανίζονται. Μάλιστα μάθαμε ότι το ΣΔΟΕ δεν έχει ακόμη καταλήξει σε τι ποσοστό οι συναλλαγές αυτές ήταν ανύπαρκτες και ποιες πράγματι έγιναν, ώστε να εξακριβωθεί και η ζημία που υπέστη το Δημόσιο. Επίσης, μέχρι τώρα από την έρευνα προκύπτει ότι κάποιοι αγρότες έδιναν τα προϊόντα τους στον Ηλείο, αλλά τα τιμολόγια κόβονταν στο όνομα άλλων προσώπων - ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οι εμπλεκόμενοι στη συναλλαγή διπλασίαζαν την τιμή κιλού με την οποία πωλείτο ένα προϊόν. Ετσι για παράδειγμα, αν το κιλό η ντομάτα κόστιζε στον αγοραστή 0,40 ευρώ, στο τιμολόγιο έγραφαν ότι ο παραγωγός πούλησε 0,80 ευρώ το κιλό, ώστε να εισπράξει μετά μεγαλύτερο ποσό από την επιστροφή ΦΠΑ. 

Στο πλαίσιο της έρευνας έχουν κληθεί από το ΣΔΟΕ αρκετοί από τους αγρότες ώστε να καταθέσουν - και όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, όλοι υποδεικνύουν ως εγκέφαλο τον Ηλείο. Η προανάκριση -σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες- αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο από την υπηρεσία και να σταλεί η δικογραφία στον αρμόδιο εισαγγελέα. Τότε αναμένεται να εκδοθούν και τα πρώτα εντάλματα από τις δικαστικές αρχές και να ακολουθήσουν συλλήψεις.

Να σημειωθεί ότι κάποιοι από τους αγρότες οι οποίοι έχουν ήδη καταθέσει και είχαν εισπράξει το ΦΠΑ, το έχουν ήδη επιστρέψει - ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλοι. 

 

Ν.Κ.


NEWSLETTER