Τετάρτη, 18 Ιουνίου 2014 14:06

Συνελήφθησαν οι ληστές της Εμπορικής Φιλιατρών

Γράφτηκε από την

Δύο από τα μέλη σπείρας που συνελήφθησαν από την Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, είναι σύμφωνα με την Αστυνομία οι ληστές που στις 29 Φεβρουαρίου του 2012 εισέβαλαν στην Εμπορική Τράπεζα στα Φιλιατρά και με την απειλή πιστολιού πήραν 3.855 ευρώ. Στη συνέχεια διέφυγαν με αυτοκίνητο που είχαν κλέψει την προηγούμενη ημέρα από την Αιθαία Καλαμάτας και το οποίο εγκατέλειψαν σε κοντινή απόσταση. Κατά την διαφυγή τους είχαν πυροβολήσει για εκφοβισμό.

 

Η εν λόγω σπείρα εμπλέκεται σε ληστείες υποκαταστημάτων τραπεζών και των ΕΛΤΑ σε Αττική και Μεσσηνία, καθώς επίσης σε πλήθος κλοπών, κυρίως σε εμπορικά καταστήματα της Αττικής και σε κλοπές οχημάτων.

Για την υπόθεση αυτή συνελήφθησαν στις 12 του μήνα στο Μαρούσι, ύστερα από συντονισμένη επιχείρηση αστυνομικών του Τμήματος Ασφαλείας Αμαρουσίου και της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής, 3 μέλη της οργάνωσης και συγκεκριμένα ένας 33χρονος και μια 28χρονη Αλβανοί και ένας 43χρονος Ελληνας.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, των διακεκριμένων κλοπών, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση από άτομα που διαπράττουν τέτοιες πράξεις κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, ενώ ο 43χρονος κατηγορείται επιπλέον για παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα.

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται επιπλέον δύο άτομα, συνεργοί των δραστών οι οποίοι αναζητούνται για να συλληφθούν.

Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί περισσότερες από 36 περιπτώσεις κλοπών σε βάρος πολιτών, η πλειοψηφία των οποίων διαπράχθηκαν σε μεγάλο εμπορικό κέντρο του Αμαρουσίου, το οποίο παρουσιάζει αυξημένη εμπορική κίνηση.

Από την εξέλιξη της προανακριτικής διαδικασίας και σε συνεργασία με το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων Κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας, ταυτοποιήθηκε επίσης η εμπλοκή των δύο Αλβανών σε υποθέσεις ληστειών, που έγιναν σε υποκαταστήματα τραπεζών και των ΕΛΤΑ, καθώς και σε κλοπές οχημάτων σε Αττική και Μεσσηνία.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε επιμέρους δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για ληστεία και κλοπές, ενώ στην ίδια δικογραφία περιλαμβάνεται και άγνωστος συνεργός τους τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν μέχρι στιγμής ταυτοποιηθεί.

 

Οσον αφορά στη μεθοδολογία δράσης τους, προκύπτει ότι οι δράστες έκλεβαν αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες και τα χρησιμοποιούσαν για να μεταβούν στους χώρους των ληστειών και μετά για τη διαφυγή τους. Στη συνέχεια τα εγκατέλειπαν σε κοντινά σημεία και διέφευγαν με άλλα οχήματα.