Τετάρτη, 23 Ιουλίου 2014 22:15

Κακόβουλο λογισμικό απειλεί τους υπολογιστές προειδοποιεί η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Γράφτηκε από την

Ενα νέο κακόβουλο λογισμικό, με την ονομασία CTB-Locker, έχει κάνει την εμφάνισή του το τελευταίο χρονικό διάστημα, και η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας εφιστά την προσοχή των χρηστών ηλεκτρονικών υπολογιστών.

 

Οπως σημειώνει η εν λόγω Διεύθυνση, αυτό το νέο λογισμικό, που ανιχνεύεται ως "Critroni", αποτελεί την εξέλιξη του γνωστού κακόβουλου λογισμικού Cryptolocker.

Ειδικότερα, «το νέο κακόβουλο λογισμικό, με την εγκατάστασή του στο λειτουργικό σύστημα, κρυπτογραφεί διαφόρους τύπους αρχείων (φωτογραφίες, βίντεο, έγγραφα κ.α.). Στη συνέχεια, εμφανίζει ένα μήνυμα "μπλοκαρίσματος" του υπολογιστή, ενημερώνοντας τον χρήστη ότι, για να ξεκλειδωθούν τα αρχεία του, πρέπει να καταβληθεί χρηματικό ποσό (ransom). Η καταβολή του χρηματικού ποσού γίνεται με τη χρήση του ψηφιακού νομίσματος bitcoin (BTC). Εάν το θύμα δεν διαθέτει bitcoins, οι δημιουργοί του λογισμικού παρέχουν οδηγίες για την απόκτησή τους».

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος καλεί τους χρήστες του Διαδικτύου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λαμβάνουν τα ακόλουθα μέτρα προστασίας για την αποφυγή προσβολής από το προαναφερόμενο κακόβουλο λογισμικό:  

«Να ελέγχουν και να έχουν πάντοτε ενημερωμένη την έκδοση του λειτουργικού τους συστήματος. Να δημιουργούν αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων της συσκευής τους (backup) σε τακτά χρονικά διαστήματα, σε εξωτερικό μέσο αποθήκευσης. Να χρησιμοποιούν εφαρμογές ασφαλείας, όπως antivirus, το οποίο πρέπει να είναι πάντοτε ενημερωμένο. Να μην ανοίγουν τους συνδέσμους (links) και να μην κατεβάζουν τα συνημμένα αρχεία που περιέχονται σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, για τα οποία δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα τον αποστολέα και το περιεχόμενο του συνημμένου αρχείου».

 

Καταλήγοντας, η ΔΔΗΕ υπενθυμίζει ότι για ανάλογα περιστατικά, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν μαζί της, τηλεφωνικά στο 210 6476464 ή στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr.