Τρίτη, 12 Αυγούστου 2014 12:58

Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα που είχε ρημάξει ξενοδοχεία και σπίτια σε Μεσσηνία, Λακωνία και Φωκίδα

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα που είχε ρημάξει ξενοδοχεία και σπίτια σε Μεσσηνία, Λακωνία και Φωκίδα

 

Εξαρθρώθηκε, ύστερα από μεθοδική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, εγκληματική ομάδα, τα μέλη της οποίας διέπρατταν συστηματικά διαρρήξεις και κλοπές σε ξενοδοχειακά συγκροτήματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια και οικίες. 

 

Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί συνολικά 19 περιπτώσεις διαρρήξεων και κλοπών στη Μεσσηνία, τη Λακωνία και τη Φωκίδα.

Για τις υποθέσεις αυτές, συνελήφθησαν, μετά από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, προχθές (10.8.2014) το απόγευμα, στην Καλαμάτα, 3 αλλοδαποί, δύο υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 23 και 46 ετών αντίστοιχα, καθώς και ένας 30χρονος υπήκοος Πακιστάν, όλοι τους μέλη της εγκληματικής ομάδας.

Σε βάρος τους, σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, διάπραξης διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών, ψευδούς ανωμοτί κατάθεσης και παράβασης της Νομοθεσίας για τους αλλοδαπούς, η οποία περιλαμβάνει ακόμη ένα άτομο, επίσης μέλος της εγκληματικής ομάδας.

Στο πλαίσιο της εμπεριστατωμένης αστυνομικής έρευνας και μετά από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων και προανακριτικών δεδομένων, εξακριβώθηκε ότι οι προαναφερθέντες είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη διαρρήξεων και κλοπών σε ξενοδοχειακά συγκροτήματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια και οικίες.

Η εγκληματική ομάδα, που δρούσε συστηματικά τουλάχιστον το τελευταίο τρίμηνο, διέθετε εσωτερική διάρθρωση, ιεραρχική δομή και διακριτότητα στους επιμέρους ρόλους των μελών της. 

Ως προς τη μεθοδολογία δράσης τους (modus operandi), τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, αφού επέλεγαν προσεκτικά τους «στόχους» τους εισέρχονταν στους χώρους (δωμάτια, οικείες κ.λπ.) από ανασφάλιστα σημεία ή διαρρηγνύοντας παράθυρα και πόρτες. 

Στις περισσότερες περιπτώσεις, δρούσαν κατά τις νυχτερινές ώρες, όταν οι ένοικοι κοιμόντουσαν, ενώ επέλεγαν να αφαιρέσουν αντικείμενα που μπορούσαν εύκολα να μεταφερθούν και να διοχετευθούν στη «μαύρη αγορά» (όπως κινητά τηλέφωνα, μικρές ηλεκτρονικές συσκευές, κοσμήματα, ρολόγια κ.λπ.)

Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί:

  • Δώδεκα (12) κλοπές, στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Δυτικής Μάνης (Στούπα, Άγιος Νικόλαος και Καρδαμύλη Μεσσηνίας)
  • Έξι (6) κλοπές στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ανατολικής Μάνης (Αρεόπολη, Λιμένι και Νέο Οίτυλο Λακωνίας)
  • Μία (1) κλοπή, στην Ερατεινή Φωκίδας.

Τα μέλη της εγκληματικής ομάδας είχαν αφαιρέσει χρήματα, κοσμήματα, ηλεκτρονικές συσκευές και προσωπικά αντικείμενα, η αξία των οποίων ξεπερνά τις -20.500- ευρώ, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες τους. 

Κατά τις έρευνες, βρέθηκε και κατασχέθηκε πλήθος ηλεκτρονικών συσκευών και προσωπικών αντικειμένων, μέρος των οποίων αποδόθηκε στους ιδιοκτήτες τους.

Επίσης κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό των -530- ευρώ, καθώς και ένα όχημα, ως μέσο τέλεσης αξιόποινων πράξεων.  

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας, ο οποίος τους παρέπεμψε στον Ανακριτή Καλαμάτας. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται το προανακριτικό έργο από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, προκειμένου να εξακριβωθεί όλο το εύρος της εγκληματικής τους δραστηριότητας, η  συμμετοχή τους σε διάπραξη και άλλων συναφών αδικημάτων και η τυχόν εμπλοκή  περισσοτέρων ατόμων στην εγκληματική ομάδα. 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER