Τετάρτη, 05 Νοεμβρίου 2014 19:06

Ανακοίνωση της Αστυνομίας για το μεγάλο κύκλωμα κοκαΐνης με την εμπλοκή 62χρονου Μεσσήνιου

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ανακοίνωση της Αστυνομίας για το μεγάλο κύκλωμα κοκαΐνης με την εμπλοκή 62χρονου Μεσσήνιου

Επίσημες ανακοινώσεις πραγματοποιήθηκαν πριν λίγο από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας για την εξάρθρωση μεγάλου κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών με την εμπλοκή και ενός 62χρονου Μεσσήνιου από τον Πύργο Τριφυλίας.

Την παρουσίαση της υπόθεσης έκαναν ο διοικητή Ασφαλείας Αττικής, Ταξίαρχος Παναγιώτη Στάθη, ο Ειδικός Γραμματέας του Σ.Δ.Ο.Ε. Στέλιος Στασινόπουλος και οι εκπρόσωποι Τύπου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιπλοίαρχος Νικόλαος Λαγκαδιανού και της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνόμος Β’ Κλεάνθης Παπαγιαννόπουλος

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.Στην επιχείρηση συνεργάστηκαν η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, το Σ.Δ.Ο.Ε. και η Διεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής

Στην εξάρθρωση της οργάνωσης συμμετείχε και η  Αμερικανική Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών (DEA)

Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 3 μέλη του εγκληματικού κυκλώματος, ένας ημεδαπός και δύο αλλοδαποί μεξικανικής και καναδικής υπηκοότητας

Για τη συμμετοχή τους στο κύκλωμα έχουν ταυτοποιηθεί άλλοι δύο αλλοδαποί, εκ των οποίων ένας υπήκοος Μεξικού («εγκέφαλος» της οργάνωσης) και ένας υπήκοος Η.Π.Α. (μέλος της).

Στο πλαίσιο των ερευνών, μέχρι στιγμής, έχουν κατασχεθεί συνολικά πάνω από 233 κιλά κοκαΐνης, όπλα, φυσίγγια, χρήματα κ.ά.

Η αξία της κατασχεθείσας κοκαΐνης εκτιμάται ότι ξεπερνά τα δέκα εκατομμύρια ευρώ (10.000.000 ευρω)

Χαρακτηριστικό είναι ότι η ποσότητα της κοκαΐνης μεταφέρθηκε μέσα σε εμπορευματοκιβώτιο με μεγάλες ποσότητες φρούτων (ανανά) που είχε αφιχθεί στο Λιμάνι του Πειραιά από τον Παναμά

Εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνόμος Β’ Κλεάνθης Παπαγιαννόπουλος :

"Κυρίες και Κύριοι καλησπέρα σας.

Η σημερινή κοινή παρουσίαση αφορά στην εξάρθρωση μίας από τις μεγαλύτερες διεθνείς εγκληματικές οργανώσεις, η οποία διακινούσε σημαντικές ποσότητες κοκαΐνης από την Κεντρική Αμερική προς την Ελλάδα και χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Θα ήθελα να σας δώσω καταρχάς το στίγμα της επιχείρησης.

Η ευρείας κλίμακας επιχείρηση πραγματοποιήθηκε μετά από πολύμηνη και συντονισμένη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, σε στενή συνεργασία με το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και τη Διεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Στην εξάρθρωση της οργάνωσης συμμετείχε και η Αμερικανική Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών (DEA).

Τις λεπτομέρειες της υπόθεσης, θα σας παρουσιάσουν ο Διοικητής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Ταξίαρχος Παναγιώτης Στάθης, ο Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος κ. Στυλιανός Στασινόπουλος και ο Εκπρόσωπος τύπου του Λιμενικού Σώματος Αντιπλοίαρχος Νικόλαος Λαγκαδιανός.

Θα ήθελα να ξεκινήσω από τον Διοικητή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής. Κ. Ταξίαρχε έχετε το λόγο".

 

Διοικητής Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Ταξίαρχος Παναγιώτης Στάθης :

"Ένα από τα μεγαλύτερα και πλέον οργανωμένα διεθνικά δίκτυα εισαγωγής και διακίνησης κοκαΐνης, από την Κεντρική Αμερική στη χώρα μας και σε άλλες χώρες της δυτικής Ευρώπης, εξαρθρώθηκε από τις διωκτικές Αρχές.

Η εξάρθρωση είναι αποτέλεσμα στενής συνεργασίας της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, της Αμερικανικής Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών (DEA), του Σ.Δ.Ο.Ε. του Υπουργείου Οικονομικών και της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Προηγήθηκε πολύμηνη συστηματική έρευνα, η οποία είχε σαν αποτέλεσμα να πραγματοποιηθούν χθες (04.11.2014) παράλληλες οργανωμένες επιχειρήσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων συνελήφθησαν τρία (3) άτομα - μέλη του κυκλώματος, σε περιοχή των νοτίων προαστίων, στην Αττική.

Πρόκειται για 25χρονο υπήκοο Μεξικού (αρχηγικό μέλος της οργάνωσης), έναν 69χρονο υπήκοο Καναδά (γεννηθείς στην Κολομβία) και έναν 62χρονο Έλληνα.

Στην υπόθεση εμπλέκονται ακόμα δύο (2) άτομα, μεταξύ των οποίων, ο εγκέφαλος του διεθνικού εγκληματικού κυκλώματος (35χρονος υπήκοος Μεξικού) και ένα ακόμα μέλος του (36χρονος υπήκοος Η.Π.Α. γεννηθείς στο Λίβανο).

Σε βάρος όλων των παραπάνω εμπλεκομένων σχηματίστηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της διεύθυνσης και συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης, της εισαγωγής, εμπορίας και διακίνησης ναρκωτικών, της νομοθεσίας περί όπλων, καθώς και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες («ξέπλυμα μαύρου χρήματος»).

Στο πλαίσιο των εκτεταμένων ερευνών που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα, σε οικίες, χώρους και οχήματα, σε διάφορες περιοχές της χώρας, έχουν κατασχεθεί :

  • πάνω από 233 κιλά κοκαΐνης, που μεταφέρθηκαν μέσα σε εμπορευματοκιβώτιο με μεγάλες ποσότητες φρούτων (ανανά), το οποίο είχε αφιχθεί στο Λιμάνι του Πειραιά από τον Παναμά
  • δύο (2) καραμπίνες και μονόκαννο όπλο,
  • σαράντα τέσσερα (44) φυσίγγια διαμετρήματος 7,65 mm και εκατόν είκοσι πέντε (125) κυνηγετικά φυσίγγια,
  • μεταλλική μαχαίρα τύπου «ματσέτα»,
  • εννέα (9) κινητά τηλέφωνα,
  • 3.960 ευρώ, 1.643 δολάρια Η.Π.Α. και 5.920 πέσος Μεξικού.

Εκτιμάται ότι τα παράνομα έσοδα που θα αποκόμιζαν τα μέλη της οργάνωσης από την εμπορία και περαιτέρω διακίνηση της κατασχεθείσας ποσότητας κοκαΐνης, ξεπερνούν τα 10 εκατομμύρια ευρώ.

Ως προς το χρονικό της εξάρθρωσης, κατά τη διάρκεια της πολύμηνης και εμπεριστατωμένης έρευνας, από το συνδυασμό των προανακριτικών στοιχείων και τη διασταύρωση και ανάλυση όλων των ερευνητικών δεδομένων οδηγηθήκαμε στη δημιουργία του προφίλ (profiling) των εμπλεκομένων ατόμων και στην ταυτοποίηση της εγκληματικής τους δράσης, στο πλαίσιο του οργανωμένου κυκλώματος εισαγωγής, διακίνησης και εμπορίας σκληρών ναρκωτικών.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την έρευνα, η εγκληματική οργάνωση διέθετε δομημένη ιεραρχική εσωτερική διάρθρωση, με διακριτούς– προκαθορισμένους ρόλους και επιμέρους λειτουργικές διασυνδέσεις, μεταξύ των μελών της.

Συγκεκριμένα, «εγκέφαλος» της οργάνωσης είναι ο 35χρονος υπήκοος Μεξικού, με αρχηγικό μέλος τον 25χρονο ομοεθνή του, ενώ ο 36χρονος υπήκοος Η.Π.Α. αναλάμβανε τους χρηματικούς διακανονισμούς των αγοραπωλησιών της κοκαΐνης, την ανεύρεση τελικών παραληπτών - αγοραστών των ναρκωτικών και την νομιμοποίηση των εγκληματικών εσόδων. Επιπλέον, ο 62χρονος ημεδαπός και ο 69χρονος υπήκοος Καναδά, αποτελούσαν τους αγοραστές των ναρκωτικών στην Ελλάδα.

Οπως διακριβώθηκε δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην μεταφορά, εισαγωγή και περαιτέρω διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης από την Κεντρική Αμερική προς χώρες της Δυτικής Ευρώπης, ενώ επιδίωκαν να δημιουργήσουν «πύλη» εισόδου, μέσω της Ελλάδας, για τη διακίνηση των ναρκωτικών προς την υπόλοιπη Ευρώπη.

Ως προς τη μεθοδολογία δράσης τους τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης χρησιμοποιούσαν τη δια μέσω θαλάσσης μεταφορά των ναρκωτικών, με εμπορευματοκιβώτια (containers), τα οποία περιείχαν κυρίως φρούτα και μεταφέρονταν σε εμπορικά πλοία υπερπόντιων δρομολογίων.

Τα μέλη της οργάνωσης για να πετύχουν τους εγκληματικούς τους σκοπούς, είχαν συστήσει εταιρεία με στόχο την νομιμοφανή μεταφορά και εισαγωγή των εμπορευμάτων, ενώ χρησιμοποιούσαν και ειδικούς χώρους αποθήκευσης.

Ολοι οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν σήμερα στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για την πλήρη διερεύνηση της δράσης του κυκλώματος, με τη συνδρομή της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας.

Με την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης, οι διωκτικές Αρχές της χώρας μας κατάφεραν ένα καίριο πλήγμα στα κυκλώματα εισαγωγής, διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών ουσιών, που δραστηριοποιούνται σε διεθνικό επίπεδο, αποκομίζοντας παράνομα τεράστια χρηματικά ποσά.

Θέλω να ευχαριστήσω όλες τις Υπηρεσίες, που συνέδραμαν στην μεγάλη αυτή επιτυχία, επιβεβαιώνοντας με τον πλέον σαφή τρόπο ότι η συνεργασία των Αρχών επιβολής του Νόμου αποτελεί το καλύτερο αντίμετρο στη δράση τέτοιων εγκληματικών συμπεριφορών, που επηρεάζουν το σύγχρονο περιβάλλον ασφάλειας".

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER