Παρασκευή, 05 Δεκεμβρίου 2014 08:12

Ηρωίνη και χασίς διακινούσαν 20 συλληφθέντες από 3 σπείρες

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ηρωίνη και χασίς διακινούσαν 20 συλληφθέντες από 3 σπείρες

Μαύρη ηρωίνη, καθώς και χασίς που είτε το καλλιεργούσαν οι ίδιοι είτε το αγόραζαν και το μεταπωλούσαν, διακινούσαν σε Μεσσηνία, Λακωνία, Αχαΐα, Ηλεία, Αττική κι άλλες περιοχές οι 3 διαφορετικές σπείρες που εξάρθρωσε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, μετά από πολύμηνη δουλειά. Οι 20 συλληφθέντες -ανάμεσά τους και οι αρχηγοί, από τον Πύργο, την Αμαλιάδα κι ένα ανδρόγυνο από το Λευκοχώρι- συνεργάζονταν μεταξύ τους και "έσπρωχναν" τα ναρκωτικά στην αγορά μέσα από ένα μεγάλο δίκτυο... συνεργατών. Γι' αυτό και, εκτός από τους 20 συλληφθέντες, στη δικογραφία των 2.000 σελίδων περιλαμβάνονται άλλα 136 άτομα.

 

Οι συλλήψεις έγιναν σε ταυτόχρονες αστυνομικές επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας στη Μεσσηνία (συνελήφθη ο απόστρατος αξιωματικός της ΕΛΑΣ και ο 20χρονος γιος του), στη Λακωνία (συνελήφθη ένας Αλβανός με διασυνδέσεις στο Μυλοπόταμο του Ρεθύμνου), στην Ηλεία (16 άτομα) και στο Ζεφύρι Αττικής (ένας τσιγγάνος). Σημειώνεται ότι ο ένας από αυτούς τους 20 έχει συλληφθεί ως χρήστης και είναι ένας 48χρονος άνεργος από την Αμαλιάδα, που στο σπίτι του βρέθηκαν ναρκωτικά χάπια.
Οι εγκληματικές οργανώσεις συνδέονταν μεταξύ τους με την μέθοδο των «συγκοινωνούντων δοχείων», δηλαδή η μια ομάδα προμηθευόταν από την άλλη κυρίως χασίς, για να το πουλήσουν στη συνέχεια στις δικές τους πιάτσες, ενώ κάποια περιφερειακά μέλη τους δεν είχαν "αποκλειστική συνεργασία", αλλά αγόραζαν για να πουλήσουν από όποια σπείρα είχε διαθέσιμη ποσότητα.
Οι οργανώσεις με αρχηγό τον Πυργιώτη και τον άλλο από την Αμαλιάδα διακινούσαν κυρίως χασίς, ενώ το ανδρόγυνο στο Λευκοχώρι, ένας 49χρονος και η 45χρονη σύζυγός του, δούλευαν κυρίως με μαύρη ηρωίνη. Προμηθευτής τους ήταν ένας τσιγγάνος από το Ζεφύρι της Αττικής, ο οποίος συνελήφθη και στο σπίτι του βρέθηκαν περισσότερα από 8.000 ευρώ και 28 χρυσές λίρες, κρυμμένα μέσα στο κλιματιστικό. Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία ο τσιγγάνος φέρεται να έφερνε την ηρωίνη από την Τουρκία, αλλά αυτό είναι ακόμη προς διερεύνηση, ενώ το ανδρόγυνο έστελνε ταξί για να την παραλαμβάνει από το Ζεφύρι. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι χρειάστηκε πολύμηνη προετοιμασία για να μπορέσει το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, μαζί με συναδέλφους του Πύργου, των Υποδιευθύνσεων Ασφαλείας Καλαμάτας και Πύργου, των Τμημάτων Ασφαλείας Αμαλιάδας, Τρίπολης και Ζεφυρίου, καθώς και των ΟΠΚΕ Μεσσηνίας, Αρκαδίας και Λακωνίας, να προχωρήσουν προχθές στις συλλήψεις.
Χρειάστηκε να συγκεντρωθούν στοιχεία από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου και τις παρακολουθήσεις διαλόγων στους οποίους οι ύποπτοι συνομιλητές μιλούσαν συνθηματικά - ενώ για να μην μπορούν οι αστυνομικοί να βρουν τα ναρκωτικά τα έθαβαν σε αγροκτήματα και δεν κρατούσαν τίποτα στα σπίτια τους. Μόλις προμηθεύονταν κάποια ποσότητα, φρόντιζαν αμέσως να την διοχετεύσουν σε συνεργάτες τους και εκείνοι να την "σπρώξουν" στις πιάτσες των ναρκομανών, ώστε να μη χρειαστεί να κρατήσουν ούτε για λίγες ώρες τα ναρκωτικά και πιαστούν.

ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΠΥΡΓΙΩΤΗ Ο ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ

Η μία από τις τρεις ομάδες, που αρχηγός της φέρεται να είναι ένας Πυργιώτης, δρούσε σε Ηλεία και Μεσσηνία, και σε αυτή φέρεται να είχε περιφερειακό ρόλο ο 69χρονος απόστρατος αξιωματικός της ΕΛΑΣ ο οποίος έχει καταδικαστεί στο παρελθόν για καλλιέργεια χασίς στο Αρτίκι του Δήμου Αετού, το καλοκαίρι του 2008. Οσο ήταν εν ενεργεία, είχε υπηρετήσει ως διοικητής στο Α.Τ. Κυπαρισσίας και στην Τροχαία Πύργου. Συνελήφθη μαζί με τον 20χρονο γιο του στο σπίτι τους στην Κόκλα. Οπως αναφέρουν πληροφορίες, κανένας από τους δυο τους δεν είχε ηγετικό ρόλο στην οργάνωση, αλλά λειτουργούσαν ως περιφερειακά μέλη.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι υπάρχουν καταγεγραμμένες συνομιλίες τους, στις οποίες φαίνεται ότι διακινούσαν ποσότητες χασίς. Τις ποσότητες αυτές τις προμηθεύονταν από τη σπείρα που διηύθυνε ο Πυργιώτης. Στο σπίτι τους βρέθηκαν, μια ποσότητα χασίς που δεν ξεπερνούσε τα 70 γραμ., όπλα, φυσίγγια και σπόροι χασίς.
Η δεύτερη ομάδα, με αρχηγό έναν συλληφθέντα από την Αμαλιάδα, είχε ευρύτερο πεδίο δράσης και το δίκτυό της εκτεινόταν σε διαφορετικούς νομούς, ενώ σε αυτήν συμμετείχαν και πολλά άτομα που δεν έχουν εξακριβωθεί τα στοιχεία τους.
Η τρίτη εγκληματική οργάνωση διακινούσε κυρίως ποσότητες ηρωίνης και φέρεται να τη διηύθυνε ένα ζευγάρι κτηνοτρόφων (στα χαρτιά) από το Λευκοχώρι Ηλείας. Μάλιστα χρησιμοποιούσαν ως αρχηγείο τις σταβλικές εγκαταστάσεις που έχουν εκεί. Τη μεταφορά της ηρωίνης την έκανε από το Ζεφύρι στο Λευκοχώρι ένας ταξιτζής, με τον οποίο συνεργάζονταν σε τακτά διαστήματα. Σημειώνεται ότι η γυναίκα δεν φαίνεται με τα μέχρι στιγμής στοιχεία να πουλάει ηρωίνη σε χρήστες ναρκωτικών, αλλά έκανε άλλες δουλειές όπως να μετράει τα χρήματα, να ζυγίζει τις ποσότητες και να κλείνει παραγγελίες με τον τσιγγάνο προμηθευτή. Μάθαμε ότι ο σύζυγός της έχει ποινικό μητρώο και γι' αυτό έβαζε τον ταξιτζή να πηγαίνει στο Ζεφύρι, ενώ ο ίδιος στα μισά περίπου της επιστροφής τον συναντούσε στο δρόμο και πήγαινε μπροστά ως προπομπός, και το ταξί με την ηρωίνη ακολουθούσε μέχρι να φτάσουν στο Λευκοχώρι.
Η Αστυνομία, επειδή ήξερε ότι οι καβάτζες που είχαν τα μέλη των οργανώσεων ήταν καλά κρυμμένες, σε σημεία μακριά από εκεί που έμεναν, έκανε έρευνες σε δεκάδες σπίτια, αποθήκες, οχήματα, αγροκτήματα και άλλους χώρους. 
Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, ποσότητες ναρκωτικών (χασίς και ηρωίνη), ναρκωτικά χάπια, λαθραίος καπνός, 6 οχήματα, 60 κινητά τηλέφωνα, 5 ζυγαριές ακριβείας, κυνηγετικά όπλα, χρυσές λίρες και πάνω από 45.000 ευρώ σε μετρητά. 

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

«Εξαρθρώθηκε, μετά από μεθοδική και ενδελεχή έρευνα που διεξάγει το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, πολυμελές εγκληματικό δίκτυο, αποτελούμενο από τρεις ξεχωριστές εγκληματικές οργανώσεις, που ενέχονται στην καλλιέργεια χασίς και στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, σε περιοχές της Μεσσηνίας, της Λακωνίας, της Ηλείας, της Αχαΐας, της Αττικής, αλλά και σε άλλες περιοχές της επικράτειας.
Για την εξάρθρωση των εγκληματικών οργανώσεων, πραγματοποιήθηκαν από το πρωί της Τετάρτης, ευρείας κλίμακας παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις σε περιοχές της Μεσσηνίας, της Ηλείας, της Λακωνίας και της Αττικής, με τη συμμετοχή δικαστικών λειτουργών.
Στις επιχειρήσεις συμμετείχαν αστυνομικοί των Τμημάτων Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας και Πύργου, των Υποδιευθύνσεων Ασφαλείας Καλαμάτας και Πύργου, των Τμημάτων Ασφαλείας Αμαλιάδας, Τρίπολης και Ζεφυρίου, καθώς και αστυνομικοί των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) των Διευθύνσεων Αστυνομίας Μεσσηνίας, Αρκαδίας και Λακωνίας.
Στο πλαίσιο των αστυνομικών επιχειρήσεων συνελήφθησαν συνολικά 20 άτομα, 19 Ελληνες, ηλικίας από 20 έως 69 ετών και ένας 28χρονος Αλβανός, ενώ διενεργήθηκε μεγάλος αριθμός ερευνών σε σπίτια και άλλους χώρους.
Από τους συλληφθέντες, οι 19 είναι μέλη των εγκληματικών οργανώσεων, ενώ ένας Ελληνας κατηγορείται για παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.
Στην υπόθεση εμπλέκονται ακόμη 136 άτομα, από τα οποία τα 6 είναι μέλη των τριών οργανώσεων, ενώ οι υπόλοιποι κατηγορούνται για κακουργηματικές ή πλημμεληματικές παραβάσεις της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.
Η κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίστηκε για τη συγκεκριμένη υπόθεση αφορά στα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, παραβάσεις των διατάξεων περί ναρκωτικών και όπλων, του λαθρεμπορίου, της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ("ξέπλυμα μαύρου χρήματος").

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ  ΕΞΑΡΘΡΩΣΗΣ

Ως προς το χρονικό της εξάρθρωσης, μετά από συστηματική και επίπονη αστυνομική έρευνα που διεξήγαγε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, αξιοποιώντας κατάλληλα και συνδυαστικά στοιχεία, ευρήματα, αλλά και αποτελέσματα φυσικών και τεχνικών μεθόδων, προέκυψε ότι οι 19 συλληφθέντες, συγκρότησαν τουλάχιστον από τις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου και εντάχθηκαν σε τρεις ξεχωριστές εγκληματικές οργανώσεις, συνδεόμενες μεταξύ τους με τη μέθοδο των "συγκοινωνούντων δοχείων".
Οι εγκληματικές οργανώσεις δραστηριοποιούνταν κυρίως στην καλλιέργεια δενδρυλλίων χασίς και στη διακίνηση σημαντικών ποσοτήτων χασίς και ηρωίνης, σε διάφορους χρήστες σε περιοχές της Πελοποννήσου και της Αττικής.
Από την παράνομη δραστηριότητά τους οι δράστες αποκόμιζαν σημαντικά χρηματικά ποσά, τα οποία, οι περισσότεροι χρησιμοποιούσαν κυρίως για την κάλυψη των βιοποριστικών αλλά και άλλων τους αναγκών, καθώς είναι άεργοι.
Τα μέλη της οργάνωσης, προκειμένου να συγκαλύπτουν την παράνομη δραστηριότητά τους και να αποπροσανατολίζουν τις έρευνες των διωκτικών αρχών, χρησιμοποιούσαν πολλές τηλεφωνικές συνδέσεις, που δεν ήταν δηλωμένες στα πραγματικά τους στοιχεία, αλλά σε στοιχεία αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών ("αχυράνθρωπων" - ghost persons).
Επιπλέον, σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις συγγενικών τους προσώπων, ενώ στις μεταξύ τους τηλεφωνικές συνομιλίες, επικοινωνούσαν με συνθηματικές εκφράσεις και προκαθορισμένο κώδικα συνεννόησης.
Κατά τη διάρκεια των εκτεταμένων και συντονισμένων αστυνομικών ερευνών, που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, αποθήκες, αγροτεμάχια, υπαίθριους χώρους, οχήματα κ.λπ., βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
Ποσότητα χασίς, βάρους 122 γραμμαρίων, σπόροι χασίς βάρους 79,9 γραμμαρίων και μικροποσότητα ηρωίνης.
65 φαρμακευτικά ναρκωτικά δισκία.
Λαθραίος καπνός, συνολικού βάρους 1.220 γραμμαρίων.
5 ζυγαριές ακριβείας και 5 τριβεία χασίς.
Το χρηματικό ποσό των 45.030 ευρώ και 28 χρυσές λίρες.
3 κυνηγετικά όπλα, από τα οποία το ένα κλεμμένο και ένα αεροβόλο όπλο.
109 φυσίγγια διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων.
6 οχήματα.
60 κινητά τηλέφωνα και πλήθος καρτών sim.
5 μαχαίρια, σπάθα, ξιφολόγχη, στιλέτο, 2 σιδερογροθιές και 3 αστυνομικοί ράβδοι.
2 συσκευές εκτόξευσης χημικής ουσίας (σπρέι πιπεριού).
1 φορητή συσκευή επικοινωνίας.
1 στυλό με ενσωματωμένη κάμερα.
1 φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής.
Διάφορα υλικά και μέσα που σχετίζονται με την διακίνηση των ναρκωτικών».

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER