Σάββατο, 06 Δεκεμβρίου 2014 08:00

"Σούπερ μάρκετ" με ναρκωτικά σε στάβλο

Γράφτηκε από την

Μέχρι... 200 πελάτες την ημέρα περνούσαν να ψωνίσουν ηρωίνη, χασίς και χάπια από το στάβλο του 52χρονου από το Λευκοχώρι, ο οποίος φέρεται ως αρχηγός της μιας από τις 3 εγκληματικές οργανώσεις που εξάρθρωσε τις προηγούμενες ημέρες η Δίωξη Ναρκωτικών Καλαμάτας. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε δύο ημέρες από το στάβλο του έβγαιναν στην αγορά 300 γραμ. ηρωίνης, ενώ δούλευε με... ωράριο: 9 το πρωί, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της επομένης, ανάλογα με το τι δουλειά έπεφτε.

Η... επιχείρηση στηριζόταν σε οικογενειακά χέρια, καθώς στο κόλπο με σημαντική προσφορά στην εξυπηρέτηση των πελατών είχε μπει και ο αδερφός του, ενώ ο ανιψιός του -ο οποίος είναι έγκλειστος στις φυλακές- είχε σημαντικό μερίδιο στο σπρώξιμο των ναρκωτικών στην αγορά. Οπως έγραψε στο χθεσινό φύλλο η "Ε", η 45χρονη σύζυγός του επίσης κατείχε σημαντικό πόστο στην όλη επιχείρηση, αφού ήταν αυτή που έκλεινε συμφωνίες, φύλαγε τα λεφτά και ζύγιζε τις ποσότητες, κλείνοντας τις δουλειές από το σπίτι.
Ομως μέχρι να φτάσουν στα ίχνη του οι αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, προηγήθηκε μια πληροφορία στις αρχές του καλοκαιριού ότι ο απόστρατος αστυνομικός από την Κόκλα καλλιεργεί μια μεγάλη χασισοφυτεία μαζί με τον 39χρονο φερόμενο ως αρχηγό της άλλης εγκληματικής ομάδας με επίκεντρο την Αμαλιάδα, τον 56χρονο φερόμενο ως αρχηγό της τρίτης οργάνωσης από τον Πύργο και άλλους με... παρελθόν στην καλλιέργεια χασίς. Οταν στις αρχές Οκτωβρίου η αόριστη πληροφορία για μια φυτεία κάπου στον Αετό έγινε πιο συγκεκριμένη, οι αστυνομικοί είχαν στα χέρια τους και τα νούμερα των τηλεφώνων για να ξεκινήσουν τις παρακολουθήσεις και καταγραφές των συνομιλιών.

ΓΝΩΣΤΟΙ ΑΠΟ ΠΑΛΙΑ
Οταν πια άρχισαν να παρακολουθούνται τα τηλέφωνα, οι αστυνομικοί της Δίωξης άρχισαν να ξετυλίγουν το κουβάρι για το πόσοι είναι μπλεγμένοι και τι ρόλο έχει ο καθένας σε κάθε μια από τις 3 εγκληματικές ομάδες. Γρήγορα λοιπόν κατάλαβαν πως ο συνομιλητής του απόστρατου από την Αμαλιάδα ανήκε σε ξεχωριστή οργάνωση, όμως συνομιλούσε συχνά με τον φερόμενο ως αρχηγό της ομάδας του Πύργου καθώς είχαν συνεργαστεί και στο παρελθόν, και συγκεκριμένα το 2011 στην καλλιέργεια μιας μεγάλης χασισοφυτείας σε περιοχή κοντά στην Πάτρα. Με τους φερόμενους ως αρχηγούς των δύο προαναφερόμενων ομάδων συνομιλούσε εκτός από τον απόστρατο και ο 20χρονος γιος του. Το ότι υπάρχει και μια τρίτη εγκληματική ομάδα προέκυψε μέσα από τις συνομιλίες, όταν εμφανίστηκε στο προσκήνιο και ο 52χρονος "κτηνοτρόφος" από το Λευκοχώρι. Μάλιστα, το χρονικό διάστημα που ο "κτηνοτρόφος" εμφανίστηκε στο προσκήνιο, το Τμήμα Ναρκωτικών του Πύργου συνέλαβε τον 23χρονο ανιψιό του.
Πλέον είχε ξεκαθαρίσει ότι οι εγκληματικές ομάδες ήταν τρεις, ενώ από τις συνομιλίες φαινόταν ότι ο αρχηγός της ομάδας με επίκεντρο την Αμαλιάδα είναι ένα πρόσωπο με σημαντικές διασυνδέσεις στο χώρο της διακίνησης των ναρκωτικών. Οπως αναφέρουν πληροφορίες, από τις συνομιλίες προκύπτει ότι είχε νταραβέρι με υπολογίσιμους κακοποιούς στις φυλακές και έξω, που ήλεγχαν μεγάλο κομμάτι της διακίνησης στις πιάτσες των ναρκομανών. Η ομάδα της Αμαλιάδας, λένε οι ίδιες πηγές, διακινούσε μεγάλες ποσότητες σε Πελοπόννησο και Αθήνα, κυρίως ποσότητες χασίς που παρήγαγαν οι ίδιοι. Μάλιστα υπήρχε στενή συνεργασία του 39χρονου φερόμενου ως αρχηγού με έναν Αλβανό, που φρόντιζε για τις καλλιέργειες, ενώ όταν ξέμεναν από το δικό τους, ο 39χρονος παράγγελνε ποσότητες από συνεργάτες και κανόνιζε αγοραπωλησίες ώστε η ποσότητα που είχε παραγγείλει να φύγει αμέσως στην αγορά. Επίσης, εκτός από τις μεγάλες ποσότητες που έσπρωχνε ως ενδιάμεσος στην αγορά, πούλαγε και μικροποσότητες, μέχρι 150 γραμμάρια σε χρήστες.

Η ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΠΥΡΓΟΥ
Στην ομάδα του Πύργου, όπου ήταν ενταγμένοι ως μέλη και ο απόστρατος αστυνομικός μαζί με τον 20χρονο γιο του, ο 56χρονος φερόμενος ως αρχηγός είχε μπάσει στα κόλπα και τον 30χρονο γιο του. Οπως λένε πληροφορίες, πατέρας και γιος διακινούσαν χασίς, ηρωίνη και χάπια από το σπίτι τους στον Πύργο. Τις ποσότητες χασίς αγόραζαν από έναν Αλβανό στην Αθήνα, ενώ είχαν επαφές και με κρατούμενους στις φυλακές. Την ηρωίνη προμηθεύονταν από την ομάδα με έδρα το Λευκοχώρι, ενώ υπάρχουν συνομιλίες τους με τον απόστρατο και το γιο του από την Κόκλα στις οποίες παζαρεύουν 20 κιλά χασίς. Ηδη έχει αναφερθεί ότι η εγκληματική ομάδα με έδρα το Λευκοχώρι είχε μετατρέψει σε μαγαζί τις σταβλικές εγκαταστάσεις της οικογένειας του φερόμενου ως αρχηγού. Ο εν λόγω κατηγορούμενος φαίνεται ότι είχε μπάσει στα κόλπα και τσιγγάνους από την περιοχή, αφού όπως αναφέρουν πληροφορίες εκμεταλλεύτηκε τη γειτνίαση του στάβλου με τσιγγάνικο καταυλισμό και στρατολογούσε από εκεί άτομα για τις ανάγκες της ομάδας. Μάλιστα δύο από τους τσιγγάνους έχουν συλληφθεί, ενώ όπως έγραψε χθες η "Ε" προμηθευτής τους ήταν 27χρονος τσιγγάνος "χονδρέμπορας" μαύρης ηρωίνης από το Ζεφύρι. Μάλιστα επειδή ο "κτηνοτρόφος" είχε συλληφθεί παλιότερα για μεταφορά ναρκωτικών, είχε στρατολογήσει έναν 45χρονο ταξιτζή από την περιοχή, τον οποίο πλήρωνε 250 - 300 ευρώ τη φορά για να του μεταφέρει την ηρωίνη από το Ζεφύρι στο Λευκοχώρι. Ο ταξιτζής ερχόταν με το εμπόρευμα μόνος μέχρι τα όρια Αχαΐας - Ηλείας, κι εκεί ο "κτηνοτρόφος" έμπαινε προπομπός μέχρι το Λευκοχώρι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα μέλη των ομάδων έκαναν μεταφορές ναρκωτικών με γρήγορα αυτοκίνητα και σε όλες τις περιπτώσεις προπορευόταν ένα "καθαρό" από ναρκωτικά αυτοκίνητο ενώ ακολουθούσε αυτό με το εμπόρευμα. Επίσης συνήθιζαν να κρατούν ανοιχτά τα τηλέφωνα όσο διαρκούσε το ταξίδι για να έχουν άμεση επικοινωνία και μόλις έφταναν στον τελικό προορισμό, μέσα σε λίγες ώρες είχαν σπρώξει στην αγορά ό,τι ποσότητα είχαν αγοράσει. Διαφορετικά έθαβαν ναρκωτικά και χρήματα σε καβάτζες που ποτέ δεν ανέφεραν στα τηλέφωνα πού τις έχουν.

156 ΑΤΟΜΑ ΣΤΗ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ
Συνολικά στη δικογραφία περιλαμβάνονται 156 άτομα, από αυτά συνελήφθησαν οι 20, ενώ από τους υπόλοιπους 136, οι τρεις είναι αγνώστου διαμονής -μεταξύ αυτών και ο Αλβανός που συνεργαζόταν με την ομάδα της Αμαλιάδας-, γι' αυτό και δεν συνελήφθησαν. Επίσης, οι 3 από τους συνολικά 25 κατηγορούμενους ως μέλη των οργανώσεων είναι ήδη έγκλειστοι στις φυλακές. Οι υπόλοιποι 130 από τους 156 κατηγορούνται για αδικήματα κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα, μεταξύ τους Μεσσήνιος εν ενεργεία δασικός υπάλληλος και δύο πυροσβέστες από την Ηλεία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αστυνομικές αρχές δεν μπόρεσαν να βρουν δύο μεγάλες χασισοφυτείες για τις οποίες άκουγαν στις συνομιλίες, καθώς και αυτή στην περιοχή του Αετού. Οσο για τις δύο που ακούγονταν στις συνομιλίες, η μία ήταν της ομάδας του Πύργου, κάπου στην περιοχή της Ανδρίτσαινας, αλλά εγκαταλείφθηκε όταν τους ενημέρωσε άνθρωπός τους μέσα από τη φυλακή πως οι αστυνομικοί έχουν μάθει για την καλλιέργεια. Η άλλη φυτεία βρισκόταν κάπου στο Αίγιο, την οποία καλλιεργούσε η ομάδα της Αμαλιάδας και οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι ήταν μεγάλη δουλειά με πολλά μερίδια.
Αναφορικά με το γιατί δεν βρέθηκαν μεγάλες ποσότητες κατά τις έρευνες, αστυνομικές πηγές μάς εξήγησαν πως οι κατηγορούμενοι δεν κρατούσαν τα ναρκωτικά στο σπίτι, ούτε καν εξοπλισμό που θα μπορούσε να τους προδώσει, αλλά από πριν κανόνιζαν τις  αγοραπωλησίες και έσπρωχναν αμέσως στην αγορά τις ποσότητες. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι αν και ο κοριός της ΕΛΑΣ καταγράφει τις συνομιλίες, η απομαγνητοφώνηση γίνεται με καθυστέρηση καθώς τις συνομιλίες ακούνε μετά από μερικές μέρες οι αστυνομικοί της υπηρεσίας που έχει αναλάβει την προανάκριση της υπόθεσης, εν προκειμένω η Δίωξη Ναρκωτικών Καλαμάτας. Αυτό εξηγεί το γιατί οι αστυνομικοί δεν προλάβαιναν να γίνει επιχείρηση και να πιαστούν επ' αυτοφώρω οι κατηγορούμενοι πάνω στη συναλλαγή.

ΜΕ ΣΥΝΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ
Στα τηλέφωνα χρησιμοποιούσαν συνθηματική γλώσσα, για παράδειγμα τη ζυγαριά την έλεγαν "γράδο" ή "παίζω", για το χασίς οι κωδικές λέξεις που χρησιμοποιούσαν ήταν: σταφύλια, σύκα, σαλάτα, βρωμά, λάχανο, χορτάρι, αρνί, καρπούζι. Για την ηρωίνη χρησιμοποιούσαν κωδικούς της πιάτσας, όπως πρέζα ή ζουζού και αράπικη, ή αναφέρονταν στην ποσότητα με συνθηματικά όπως: ένα 5άρι, μισό, 2 κομμάτια.
Επίσης, στα τηλέφωνα δεν ανέφεραν ο ένας τον άλλον με τα ονόματά τους ούτε από πού τηλεφωνούσαν, αλλά για να μην προδώσουν ποιοι είναι και από πού, συνήθιζαν να λένε στις συνομιλίες: "είμαι στην πόλη σου" ή "πέρασα από τη δική σου περιοχή". 
Παρακάτω ακολουθεί ένας χαρακτηριστικός διάλογος μεταξύ του φερόμενου ως αρχηγού της ομάδας με έδρα το Λευκοχώρι και φερόμενου μέλους της ομάδας του Πύργου, στην οποία φαίνεται σύμφωνα με την δικογραφία το εύρος της διακίνησης από την πλευρά του πρώτου:
Αρχηγός: Για λέγε.
Μέλος: Τίποτα ρε... εσύ τι έγινε, κανά τηλέφωνο σε πήρανε;
Αρχηγός: Οχι, όχι... μου είπε όμως ο άνθρωπος ο δικός μου ο άνθρωπος, μου είπε ότι... περιμένει από στιγμή σε στιγμή.
Μέλος: Ε... τι... καλά άμα έχει απάνω θα δούμε... γιατί μου ’πανε και μένα με πήρανε τηλέφωνο και αύριο θ’ ανέβουν αυτοί οι δύο να δούνε.
Αρχηγός: Ε...
Μέλος: Μάλλον αύριο θα το ξέρω, θα δούμε.
Αρχηγός: Ωραία, άμα είναι πάμε και τα βλέπουμε κείθε.
Μέλος: Ναι, ναι (ακατάληπτη).
Αρχηγός: Ο,τι είναι έτσι και αλλιώς εγώ πάω για να σταματήσω αυτό το... το έργο.
Μέλος: (ακατάληπτη).
Αρχηγός: Θα παίρνω ρε παιδί μου ένα διακοσάρι μια φορά την εβδομάδα... όχι τέσσερα.
Μέλος: Ναι.
Αρχηγός: Και τελείωσε.
Μέλος: Ε λοιπόν ντάξει ρε... άντε καληνύχτα θα τα πούμε.
Αρχηγός: Λοιπόν καληνύχτα.
Μέλος: Αντε γεια.