Πέμπτη, 11 Δεκεμβρίου 2014 07:45

Λόγω παρέλευσης της προθεσμίας κράτησης: Ελεύθεροι οι 12 του δικτύου ναρκωτικών

Γράφτηκε από την

Ελεύθεροι χωρίς κανένα περιοριστικό όρο έμειναν οι 12 από τους 19 συνολικά κατηγορούμενους για διακίνηση ηρωίνης και χασίς επειδή έληξε η πενθήμερη προθεσμία προσωρινής κράτησης που ορίζει το άρθρο 6 του Συντάγματος. Μεταξύ αυτών αφέθηκαν ελεύθεροι και οι φερόμενοι ως αρχηγοί των εγκληματικών ομάδων, ο Μεσσήνιος απόστρατος αστυνομικός και ο γιος του, καθώς και ο τσιγγάνος «χοντρέμπορας» ηρωίνης από το Ζεφύρι.

Οι κατηγορούμενοι συνελήφθησαν στις 3 Δεκεμβρίου και η ανάκριση στα Δικαστήρια της Καλαμάτας ξεκίνησε προχθές 9 Δεκεμβρίου στις 9 το πρωί. Μόλις πέρασαν τα μεσάνυχτα χωρίς να έχει ολοκληρωθεί έγκαιρα η προβλεπόμενη διαδικασία, συνήγορος κατηγορουμένου κατέθεσε ένσταση και ζήτησε οι κατηγορούμενοι να αφεθούν ελεύθεροι, όπως ορίζει το Σύνταγμα.
Βέβαια, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας κάποιοι από τους κατηγορούμενους, μεταξύ αυτών και ο απόστρατος αστυνομικός από το χωριό Κόκλα μαζί με τον 20χρονο γιο του, παρουσιάστηκαν αυθορμήτως στις δικαστικές αρχές. Μάλιστα, στην περίπτωση του προαναφερόμενου και του γιου του, υπήρξε διαφωνία μεταξύ της αντεισαγγελέα που αποφάνθηκε και της ανακρίτριας, κι έτσι τέθηκαν υπό κατ' οίκον περιορισμό μέχρι να συνεδριάσει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών προκειμένου να αποφασίσει για την προφυλάκισή τους. Ειδικότερα, η αντεισαγγελέας πρότεινε να αφεθούν με περιοριστικούς όρους, ενώ η ανακρίτρια διαφώνησε προτείνοντας την προσωρινή κράτησή τους. Μεταξύ αυτών που παρουσιάστηκαν αυθορμήτως είναι επίσης ο φερόμενος ως αρχηγός της εγκληματικής ομάδας με έδρα την Αμαλιάδα, για τον οποίο αποφασίστηκε η προσωρινή του κράτηση, το ίδιο έπραξε και ο «κτηνοτρόφος», ο οποίος φέρεται ως αρχηγός της εγκληματικής ομάδας με έδρα το Λευκοχώρι. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε για τον τσιγγάνο από το Ζεφύρι, ενώ η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί για όσους δεν παρουσιαστούν από μόνοι τους στις δικαστικές αρχές. Για όσους προσήλθαν από μόνοι τους, συνεχίστηκε η ανακριτική διαδικασία και μέχρι χθες αργά το βράδυ ανακρίτρια και εισαγγελέας γνωμοδοτούσαν για την προφυλάκισή τους ή μη.  
Αξίζει να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα προφυλακίστηκαν μετά την απολογία τους στην ανακρίτρια Καλαμάτας 5 Ελληνες από την Ηλεία και ένας Αλβανός, για την ίδια υπόθεση. Ενώ ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισής του στο Τμήμα της περιοχής του, αφέθηκε ένας 22χρονος από τον Πύργο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ 6
Η ένσταση σύμφωνα με πληροφορίες βασίστηκε στο άρθρο 6 του Συντάγματος, στο οποίο αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «ο ανακριτής οφείλει μέσα σε 3 μέρες από την προσαγωγή, είτε να απολύσει το συλληφθέντα είτε να εκδώσει ένταλμα φυλάκισης. H προθεσμία αυτή παρατείνεται για δύο ημέρες, αν το ζητήσει αυτός που έχει προσαχθεί, ή σε περίπτωση ανώτερης βίας που βεβαιώνεται αμέσως με απόφαση του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου.
Οταν περάσει άπρακτη καθεμία από τις δύο αυτές προθεσμίες, κάθε δεσμοφύλακας ή άλλος, είτε πολιτικός υπάλληλος είτε στρατιωτικός, στον οποίο έχει ανατεθεί η κράτηση εκείνου που έχει συλληφθεί, οφείλει να τον απολύσει αμέσως».
Ν.Κ.