Παρασκευή, 13 Μαρτίου 2015 21:25

Τσιγγάνοι εκβίαζαν επί χρόνια ομόφυλούς τους εμπόρους σε Αργος και Ναύπλιο

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τσιγγάνοι εκβίαζαν επί χρόνια ομόφυλούς τους εμπόρους σε Αργος και Ναύπλιο

Εξαρθρώθηκε, μετά από πολύμηνη και μεθοδική έρευνα του Τμήματος Ασφαλείας Άργους σε συνεργασία με το Τμήμα Ασφαλείας Ναυπλίου, πολυμελής εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας ενέχονται σε εκβιάσεις τσιγγάνων εμπόρων, στο Άργος και το Ναύπλιο.

 

Για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης, πραγματοποιήθηκαν σήμερα (13.3.2015) το πρωί, ευρείας κλίμακας παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις σε καταυλισμούς, στη Νέα Κίο και στη Γλυκειά Αργολίδας, καθώς και στον Ασπρόπυργο Αττικής.

Στις επιχειρήσεις συμμετείχαν αστυνομικοί των Τμημάτων Ασφαλείας Άργους, Ναυπλίου, Ασπροπύργου και της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Δυτικής Αττικής, καθώς και των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) των Διευθύνσεων Αστυνομίας Αρκαδίας και Κορινθίας.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, συνελήφθησαν κατόπιν Ενταλμάτων Σύλληψης του Ανακριτή Ναυπλίου, συνολικά 10 τσιγγάνοι,  τέσσερις άνδρες, ηλικίας από 18 έως 28 ετών, καθώς και έξι γυναίκες, ηλικίας από 20 έως 38 ετών, αντίστοιχα, όλοι τους μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε ποινική δικογραφία για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, της εκβίασης, της αρπαγής, της απειλής, της παράνομης βίας, των διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών, των σωματικών βλαβών και της παράβασης της νομοθεσίας για τα όπλα. 

Η δικογραφία περιλαμβάνει ακόμη έξι 6 τσιγγάνους, εκ των οποίων οι 4 αποτελούν μέλη της εγκληματικής οργάνωσης. Από τους παραπάνω περιλαμβανόμενους στη δικογραφία, οι τρεις, είναι ήδη έγκλειστοι σε Καταστήματα Κράτησης της Χώρας, για διάφορα αδικήματα.

Ως προς το χρονικό της εξάρθρωσης, μετά από συστηματική και πολύμηνη αστυνομική έρευνα καθώς και κατάλληλη αξιοποίηση όλων των φυσικών, τεχνικών και επιστημονικών μεθόδων έρευνας, προέκυψε ότι τα ανωτέρω μέλη, συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση, η οποία είχε ιεραρχική δομή, διακριτούς ρόλους, εσωτερική διάρθρωση, διαρκή δράση και συγκεκριμένη μεθοδολογία, με σκοπό την αποκόμιση παράνομου περιουσιακού οφέλους. 

Όσον αφορά στον τρόπο δράσης τους, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, τουλάχιστον από το έτος 2010 και με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά, εκβίαζαν με τη χρήση απειλών, σωματικής βίας και όπλων, τσιγγάνους εμπόρους, που δραστηριοποιούνταν στις λαϊκές αγορές του Άργους και του Ναυπλίου και τους εξανάγκαζαν να τους καταβάλλουν εβδομαδιαίως, χρήματα, για «προστασία», ενώ  μέχρι στιγμής, έχουν εξιχνιαστεί τουλάχιστον 22 περιπτώσεις εκβίασης.  

Επιπλέον, οι δράστες αφαιρούσαν με εκβιαστικό τρόπο, από τους πάγκους λαϊκών αγορών προϊόντα, χωρίς να καταβάλουν το ανάλογο αντίτιμο, ενώ  επίσης προέβαιναν και στην επιβολή «αντιποίνων» σε όσους αντιδρούσαν στην καταβολή των χρημάτων που ζητούσαν ή σε όσους αντιστέκονταν στην αφαίρεση των προϊόντων τους. 

Επίσης, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, συνελήφθη ένας 41χρονος τσιγγάνος, γιατί αντιστάθηκε στους αστυνομικούς.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.

Στο πλαίσιο του προανακριτικού έργου, που διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Άργους σε συνεργασία με το Τμήμα Ασφαλείας Ναυπλίου, διερευνάται όλο το εύρος της εγκληματικής δραστηριότητας της οργάνωσης, η τυχόν εμπλοκή-συμμετοχή περισσοτέρων ατόμων και η ενδεχομένη διασύνδεση τους με άλλες ομοειδείς εγκληματικές ομάδες.  

(Φωτογραφία αρχείου)

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER