Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2015 08:12

Καλαματιανός γιατρός θύμα της Χρυσής Αυγής

Γράφτηκε από την
Καλαματιανός γιατρός θύμα της Χρυσής Αυγής

Ο Καλαματιανός γιατρός Δημήτρης Μακρέας είναι ο άνθρωπος τον οποίο έδειραν πέντε τραμπούκοι προχθές το βράδυ στα Χανιά. Ο Δ. Μακρέας ζει 10 χρόνια στην περιοχή αυτή και είναι επιμελητής Α' γενικής ιατρικής στο Περιφερειακό Ιατρείο Αρωνίου.

Προχθές το βράδυ γύρω στις 8.30 με 9 έφευγε με τη γυναίκα του από ένα στέκι μεταναστών, όταν -όπως διηγείται ο ίδιος στην "Ε"- «πέντε άτομα, πιθανότατα μέλη της Χρυσής Αυγής, με έδειραν απρόκλητα• δεν αντάλλαξα ούτε μισή λέξη μαζί τους, ήταν μια δολοφονική επίθεση».
Οι άνθρωποι αυτοί, όπως μας λέει ο ίδιος, μένουν στην ευρύτερη περιοχή των Χανίων. Και παρόλο που δεν είχαν κάποια διακριτικά τα οποία να παραπέμπουν στη Χρυσή Αυγή, «έχει γίνει ευρέως γνωστό -απ' ό,τι μάθαμε και από κόσμο- πως ήταν μια ομάδα τραμπούκων που έψαχνε κάποιον για να επιτεθεί». Επίσης, ένας μετανάστης λίγο νωρίτερα είχε μόλις γλιτώσει από το ξύλο και τους είπε ότι πήγαν να τον δείρουν Χρυσαυγίτες. Εν τω μεταξύ, ο κ. Μακρέας έκανε λόγο και για κάποια τηλεφωνήματα, τα οποία πληροφορήθηκε πως έγιναν από βουλευτή της Χρυσής Αυγής, για τα άτομα που τον χτύπησαν.
Ηδη ο Καλαματιανός γιατρός έχει αναγνωρίσει τους τρεις από τους πέντε νεαρούς τραμπούκους που τον ξυλοκόπησαν άγρια, από φωτογραφίες τους στη Διεύθυνση Αστυνομίας Χανίων.

Φωτογραφία: Χανιώτικα Νέα


Πιάνοντας το κουβάρι από την αρχή, μας περιέγραψε πως «νωρίτερα το μεσημέρι επιλέξαμε με μια μουσική ομάδα να δώσουμε ένα μήνυμα, με μια μουσική παράσταση με τραγούδια από την κοινή παράδοση Ελλήνων και Τούρκων: τραγούδια και στις δύο γλώσσες, για να δείξουμε ότι πέρα από τις αντιπαλότητες υπάρχει μια ολόκληρη κοινή συμβίωση, κοινά έθιμα και ζωή με τους Τούρκους». Αφού λοιπόν τελείωσε η συναυλία, «πήγαμε με παρέα και με τη γυναίκα μου στο στέκι μεταναστών, και κατά τις 8.30 το βράδυ έφευγα με τη γυναίκα μου. Εκείνη την ώρα καθώς κατέβαινα τα σκαλιά, ένα φίλος από την ομάδα μεταναστών μπήκε αλαφιασμένος στο στέκι γιατί του είχε επιτεθεί μια ομάδα, που ο ίδιος ανέφερε ότι ήταν Χρυσαυγίτες και τον προπηλάκισαν».
Μετά από λίγο ο γιατρός, η γυναίκα του και ο μετανάστης έφυγαν μαζί:  «Κατευθυνθήκαμε προς τη γωνία του δρόμου, όπου βρίσκονταν αυτοί που του είχαν επιτεθεί. Πέρασαν από μπροστά μας, μας είδαν μαζί και έφυγαν, σκόρπισαν. Κάποιοι τους φώναξαν "φύγετε από εδώ, μην ξαναεμφανιστείτε", και με τη γυναίκα μου συνέχισα για το αμάξι». Ομως αυτοί «βγήκαν από κάποια στενά, με έδειξαν λέγοντας "αυτός είναι". Ενας τύπος μιλούσε στο κινητό με κάποιους άλλους, και εκείνη τη στιγμή είδα άλλα τρία άτομα να έρχονται προς τη μεριά μας. Πριν προλάβουν να φτάσουν σε εμάς, ήρθε ο τύπος με το τηλέφωνο και ένας άλλος έδωσε το σύνθημα ότι "αυτός είναι" και με κατέδειξε. Τότε ήρθε πίσω μου ένας και με χτύπησε με ένα ξύλινο στειλιάρι χωρίς να πει ούτε μισή κουβέντα. Εγώ κοίταζα τους άλλους τρεις με τη γυναίκα μου, που έρχονταν από μπροστά, και ούτε φανταζόμουν ότι μπορούσαν να μου επιτεθούν. Με αυτούς τους ανθρώπους δεν είχα ανταλλάξει ούτε μισή κουβέντα, με είδαν μαζί με το μετανάστη και, προφανώς, επειδή με είδαν μαζί του και ίσως με είχαν δει κι από νωρίς στη συναυλία, με μπλόκαραν, με χτύπησαν στο κεφάλι και μετά άρχισαν και οι πέντε μαζί να με χτυπάνε, μέχρι που έφαγα την τελική και με ξάπλωσαν».
Πεσμένος κάτω, όπως αφηγείται ο ίδιος ο Δ. Μακρέας, «δεν μπορούσα να κουνηθώ - κάποιοι άνθρωποι ήρθαν και βοήθησαν ευτυχώς, κι αυτοί έφυγαν προς τα πέρα. Σταματήσανε να με χτυπάνε αφού είδαν πια ότι είχα πέσει, ήμουνα κάτω χωρίς να μπορώ να κουνηθώ. Μου έριξαν με το στειλιάρι, συνέχισαν να με χτυπάνε και όταν μπόρεσα να ξανασηκωθώ έφαγα μια τελική γροθιά, η οποία με διέλυσε και μετά αυτοί έφυγαν», περιγράφει.
Ο Καλαματιανός γιατρός νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Χανίων με κρανιοεγκεφαλική κάκωση και υποσκληρίδιο αιμάτωμα, χωρίς ευτυχώς η κατάστασή του να εμπνέει ανησυχία.


NEWSLETTER