Δευτέρα, 06 Απριλίου 2015 07:45

Κεντρό διακίνησης ναρκωτικών εντός και εκτός του Πολυκλαδικού: Παιδιά χρησιμοποιούσαν οι τσιγγάνικες συμμορίες

Γράφτηκε από την
Κεντρό διακίνησης ναρκωτικών εντός και εκτός του Πολυκλαδικού: Παιδιά χρησιμοποιούσαν οι τσιγγάνικες συμμορίες

Ηρωίνη μέσα στο σχολικό συγκρότημα του Πολυκλαδικού πωλούσε η μία από τις δύο εγκληματικές ομάδες των τσιγγάνων της Αγίας Τριάδας. Οι τσιγγάνοι που ανήκουν σε δύο διαφορετικές οικογένειες και δεν συνεργάζονταν μεταξύ τους, είχαν βάλει στο κόλπο μέχρι και τα παιδιά τους.

Οπως έγραψε πρώτη η "Ε", οι οικογένειες των τσιγγάνων έστελναν τα παιδιά για να παραδώσουν την ηρωίνη και να πληρωθούν, για να μην τους συλλάβουν οι αστυνομικοί. Η Αστυνομία συνέλαβε 21 μέλη των δύο εγκληματικών οργανώσεων το πρωί της Παρασκευής, ανάμεσά τους και τσιγγάνες γυναίκες που συμμετείχαν στην "οικογενειακή επιχείρηση" μαζί με τους άντρες τους. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και 9 Μεσσήνιοι οι οποίοι ήταν οι ντίλερ που διακινούσαν τις 90.000 δόσεις της ηρωίνης, που σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα έσπρωξαν οι οικογένειες και τα βαποράκια τους από τις αρχές του χρόνου στα στέκια των ναρκομανών της Μεσσηνίας, της Αρκαδίας και της Λακωνίας.

Τρεις και τέσσερις φορές την ημέρα μπορεί να αγόραζε ο κάθε ντίλερ από τους τσιγγάνους στην Αγία Τριάδα. Επαιρνε τηλέφωνο τον αρχηγό ή κάποιον άνδρα από την οικογένεια και έκλειναν ραντεβού για να του παραδώσουν την ηρωίνη, ανάλογα με τα λεφτά που είχε πάνω του. Οταν την πωλούσε ξανάπαιρνε τηλέφωνο, μπορεί και μετά από μόλις δύο ώρες, για να κλείσει νέο ραντεβού με τους τσιγγάνους, οι οποίοι δεν έδιναν ποτέ κάτω από 5 γραμμάρια τη φορά. Το γραμμάριο κόστιζε 15 έως 20 ευρώ για να το αγοράσει ο ντίλερ και αυτός έβγαζε την προμήθειά του πωλώντας την παραπάνω στους χρήστες. Και όταν οι ηρωινομανείς δεν είχαν λεφτά πλήρωναν τον ντίλερ με ηλεκτρονικές συσκευές. Ενας από τους τόπους όπου κλείνονταν τα ραντεβού για να γίνει η παράδοση ήταν το Πολυκλαδικό, το οποίο βόλευε τη μία τσιγγάνικη οικογένεια γιατί ήταν δίπλα στα παραπήγματα. Είχαν μάλιστα κόψει τα κάγκελα και ό,τι ώρα κι αν ήταν είχαν άμεση πρόσβαση στο χώρο και κανένας ποτέ δεν τους ενόχλησε από τα σχολεία. Στο προκαθορισμένο ραντεβού δεν ήταν πάντα απαραίτητο να πηγαίνει ο τσιγγάνος έμπορος. Το ρόλο του κουβαλητή έπαιρναν συχνά τα παιδιά της οικογένειας ή οι γυναίκες, έδιναν την ηρωίνη και έπαιρναν τα λεφτά. Τα παιδιά έπαιζαν επίσης και το ρόλο του τσιλιαδόρου, γυρίζοντας με τα ποδήλατά τους τριγύρω για να βεβαιωθούν ότι κάποιο αυτοκίνητο της Δίωξης Ναρκωτικών δεν είναι εκεί κοντά. Τα αυτοκίνητα της Δίωξης οι τσιγγάνοι τα είχαν φωτογραφήσει και ήξεραν απ' έξω τις πινακίδες για να ξέρουν να μην τους πιάσουν.

ΧΩΡΙΣΤΑ ΤΣΑΝΑΚΙΑ

Οι δύο οικογένειες των τσιγγάνων τα είχαν σπάσει μεταξύ τους και έκαναν τις δουλειές τους χωριστά. Η κάθε μία είχε τον δικό της προμηθευτή και έκανε δουλειές με δικούς της διακινητές. Το μόνο κοινό το οποίο είχαν ήταν οι δύο έμποροι από αυτούς οι οποίοι συνήθιζαν να αγοράζουν και από τις δύο οικογένειες και ο ένας έχει προφυλακιστεί γιατί είχε 38 γραμμάρια ηρωίνης στο σπίτι του. Οταν πάντως κάποιος καθυστερούσε να περάσει για να ψωνίσει ηρωίνη, για να βεβαιωθούν ότι δεν αγόραζε από τους ανταγωνιστές έπαιρναν τηλέφωνο και άρχιζαν το ψηστήρι αν “τους φτιάχνουν οι άλλοι” ή “πάνε στους άλλους”.

Στα τηλέφωνα έπαιρναν προφυλάξεις και δεν μιλούσαν με τα αληθινά τους ονόματα. Ο καθένας είχε το ψευδώνυμό του για να κάνει τις παραγγελίες με τον έμπορο στην Αθήνα και να κλείνει τα ραντεβού στο τηλέφωνο με τους ντίλερ. Διαφορετικός ήταν και ο τρόπος που οι δύο ομάδες έφερναν την ηρωίνη από την Αθήνα. Η μία οικογένεια έκανε τη συνεννόηση τηλεφωνικά και στη συνέχεια ένας από αυτούς έπαιρνε το αυτοκίνητο, πήγαινε στο Ζεφύρι κάθε 15 - 20 μέρες, έπαιρνε το πακέτο με το 1 έως 1,5 κιλό που του είχε ετοιμάσει ο έμπορος και γύριζε στην Καλαμάτα. Και αυτό το έκαναν χωρίς να παίρνουν καμία προφύλαξη με κάποιο αυτοκίνητο προπομπό -ενώ η άλλη οικογένεια χρησιμοποιούσε κυρίως μεταφορείς, αλλά πήγαιναν και οι ίδιοι. Ο έμπορος, από τον οποίο προμηθεύονταν την ηρωίνη, τους έστελνε τα πακέτα με έναν μεταφορέα υπεράνω υποψίας, όπως η προφυλακισμένη Αθηναία που έφερνε το 1 κιλό ηρωίνης στην Καλαμάτα και συνελήφθη στις 6 Μαρτίου στα διόδια των Αρφαρών.

 

ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΜΕΣΩ ΕΛΤΑ

Η Αθηναία η οποία συνελήφθη στα Αρφαρά είναι ένα από τα 16 μέλη της μίας ομάδας, την οποία αποτελούσαν η μία τσιγγάνικη οικογένεια και οι σεσημασμένοι για ναρκωτικά οι οποίοι ψώνιζαν και έσπρωχναν στους ναρκομανείς την ηρωίνη. Από τα 16 άτομα της ομάδας οι δύο είναι ήδη προφυλακισμένοι: η γυναίκα την οποία συνέλαβαν στα διόδια των Αρφαρών και ο ένας Καλαματιανός ο οποίος είχε αγοράσει 50 γραμμάρια και σε έρευνα που έγινε σπίτι του, βρέθηκαν τα 38 γραμμάρια.

Η άλλη εγκληματική οργάνωση είχε 9 μέλη, τα δύο είναι κοινά, ένας που συνελήφθη την Παρασκευή και ο προφυλακισμένος Καλαματιανός. Οι δύο σπείρες είχαν καταφέρει να ελέγχουν σχεδόν όλη τη διακίνηση ηρωίνης στη Νότια Πελοπόννησο και τα κέρδη μόνο από τις αρχές του χρόνου μέχρι τη σύλληψή τους υπολογίζονται γύρω στα 70.000 ευρώ ξεχωριστά για κάθε οικογένεια. Τα εύκολα χρήματα τα έτρωγαν και εύκολα αγοράζοντας καινούργια αυτοκίνητα και κάνοντας ζωή χαρισάμενη, αλλά την παράγκα δεν την εγκατέλειπαν. Καλή ζωή έκαναν κοντά τους και οι ντίλερ, ανεπάγγελτοι σχεδόν όλοι, αλλά έβγαζαν με άνεση τα προς το ζην χωρίς να χρειάζεται να δουλεύουν.

Η οικογένεια μάλιστα που μέλη της είχαν συλληφθεί και τον Ιούνιο συνήθιζε να αγοράζει την ηρωίνη εξοφλώντας το ποσό αφού πωλούσε την ποσότητα, στέλνοντας μέσω ταχυδρομείου τα λεφτά στον έμπορο στην Αθήνα. Η κάθε πληρωμή μέσω ταχυδρομείου μπορεί να έφτανε και τα 3.000 με 4.000 ευρώ.

ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Η Δίωξη Ναρκωτικών Καλαμάτας μετά από πολύμηνη και συστηματική δουλειά έφτασε να ξηλώσει τα δύο κυκλώματα που προμήθευαν με ηρωίνη όλη τη Μεσσηνία. Στον καταυλισμό κατέφταναν έμποροι και από τους γύρω νομούς για να αγοράσουν, ενώ την ηρωίνη προμηθεύονταν οι οικογένειες από διαφορετικούς εμπόρους στο Ζεφύρι και τα Λιόσια. Ο ένας μάλιστα είναι αδερφός μιας από τις γυναίκες που κατηγορούνται και συνελήφθησαν. Πρόκειται για τον έμπορο τον οποίο αναζητούσε η Αστυνομία μετά τη σύλληψη της γυναίκας με το ένα κιλό ηρωίνη, το Μάρτιο στα διόδια των Αρφαρών. Ο εν λόγω κατηγορούμενος είχε παραδοθεί στις δικαστικές αρχές την προηγούμενη των συλλήψεων και είχε πάρει προθεσμία για να απολογηθεί την Παρασκευή το απόγευμα. Ομως συνελήφθη και αυτός σε ξενοδοχείο της Καλαμάτας, κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων το πρωί της Παρασκευής. Ο άλλος "χονδρέμπορος" που προμήθευε την άλλη οικογένεια συνελήφθη στο σπίτι του στο Ζεφύρι, όπου μέσα σε χρηματοκιβώτιο οι αστυνομικοί βρήκαν 35.000 ευρώ.

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΑΦΕΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΤΥΧΗ

Από την αρχή του χρόνου οι αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας παρακολουθούσαν τα τηλέφωνα των υπόπτων. Σιγά-σιγά και καθώς το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται, ξεκαθάρισε ότι οι εγκληματικές οργανώσεις ήταν δύο διαφορετικές, οι οποίες είχαν δικό τους προμηθευτή και πελατολόγιο. Η δουλειά των αστυνομικών όμως δεν ξεκίνησε με τις παρακολουθήσεις των τηλεφώνων στις αρχές του χρόνου και τίποτα δεν αφέθηκε στην τύχη. Είχε ξεκινήσει πέρυσι τέτοια εποχή όταν έπιασαν δύο τσιγγάνους στο πάρκινγκ του σούπερ μάρκετ "Μαρινόπουλος", στην οδό Αθηνών. Τότε βρήκαν πάνω τους 110 γραμμάρια ηρωίνης. Μετά σε επιχείρηση που έγινε τον Ιούνιο βρήκαν θαμμένα κοντά στον καταυλισμό 870 γραμμάρια ηρωίνης και συνέλαβαν μέλη από την οικογένεια της μιας εγκληματικής ομάδας. Ηταν τα παιδιά του αρχηγού εκείνης της εγκληματικής οργάνωσης, οι δύο γιοι του μαζί με τις γυναίκες τους, οι οποίοι συνέχισαν τις δουλειές της οικογένειας, ενώ συνεργάζονταν και με δύο ντίλερ από την άλλη εγκληματική ομάδα.

Οι ποσότητες που διακινούσαν οι δύο οικογένειες δεν έπεφταν ποτέ κάτω από 5 γραμμάρια, μάλιστα στη διάρκεια των ερευνών η Δίωξη Ναρκωτικών είχε συλλάβει κάποιους οι οποίοι αγόραζαν ηρωίνη από τον καταυλισμό και οι περιπολίες είχαν ενταθεί στη γύρω περιοχή. Μετά τη σύλληψη οι αστυνομικοί άκουγαν στις συνομιλίες πως οι συλληφθέντες την είχαν προμηθευτεί, όπως και πως προμηθεύονταν οι δύο οικογένειες την ηρωίνη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εγκληματικές οργανώσεις στις συνεννοήσεις μεταξύ τους χρησιμοποιούσαν τους δικούς τους κωδικούς. Για παράδειγμα την ηρωίνη την έλεγαν “κογιανή” και τη ζυγαριά “μέτρο”. Ενώ όπως φαίνεται στη Μεσσηνία δεν έκανε κανείς άλλος τόσο μεγάλη σε ποσότητες διακίνηση ηρωίνης. Την ηρωίνη την έκρυβαν κοντά στον καταυλισμό και οι αστυνομικοί βρήκαν μέσα στα χόρτα κουτί από αναψυκτικό και μέσα μια παιδική κάλτσα. Μέσα στην κάλτσα υπήρχαν 7 συσκευασίες ηρωίνης των 5 γραμμαρίων. Θαμμένες σε άλλη πλευρά του καταυλισμού, μέσα σε ένα καλαμιώνα δίπλα στο ρέμα βρήκαν σακούλες περιτυλιγμένες με εφημερίδα που περιείχαν συσκευασίες των 4,5 - 5 γραμμαρίων χωρισμένες και έτοιμες για πώληση, με συνολικό βάρος γύρω στα 40 γραμμάρια.

Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης συνελήφθησαν οι οικογένειες στον καταυλισμό της Αγίας Τριάδας και στην Καλαμάτα, τη Θουρία και τα Αρφαρά συνελήφθησαν οι 9 ντίλερ. Στα σπίτια τους βρέθηκαν μεταξύ άλλων ηλεκτρονικές συσκευές με τις οποίες πλήρωναν οι χρήστες για να προμηθευτούν ηρωίνη. Από τις έρευνες στα σπίτια και άλλους χώρους βρέθηκαν ακόμα ναρκωτικά χάπια και υγρή μεθαδόνη, ενώ συνελήφθησαν και δύο άτομα για κατοχή ναρκωτικών, τα οποία έπεσαν πάνω στην επιχείρηση. Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος τους και έφυγαν.

Στην επιχείρηση συμμετείχαν αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, της Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙΑΣ) Μεσσηνίας, των Αστυνομικών Τμημάτων Μελιγαλά, Γαργαλιάνων, Φιλιατρών και Πεταλιδίου, των Τμημάτων Ασφαλείας Τρίπολης και Σπάρτης, καθώς και αστυνομικοί των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) των Διευθύνσεων Αστυνομίας Μεσσηνίας, Αργολίδας, Αρκαδίας και Κορινθίας.

Στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης συνελήφθησαν συνολικά 23 άτομα, από τους οποίους 14 τσιγγάνοι (8 άνδρες και 6 γυναίκες), ηλικίας από 22 έως 61 ετών, καθώς και 9 Μεσσήνιοι ηλικίας από 32 έως 52 ετών, ενώ διενεργήθηκε μεγάλος αριθμός ερευνών σε σπίτια και άλλους χώρους. Από τα συλληφθέντα άτομα, τα 21 είναι μέλη των εγκληματικών οργανώσεων, ενώ στην υπόθεση εμπλέκονται ακόμη 123 άτομα, τα οποία κατηγορούνται για κακουργηματικές ή πλημμεληματικές παραβάσεις της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: Ποσότητα ηρωίνης βάρους 78,1 γραμμαρίων και μικροποσότητα χασίς, 70 ναρκωτικά χάπια, ποσότητα μεθαδόνης, βάρους 318,1 γραμμαρίων, το χρηματικό ποσό των 35.926 ευρώ, 2 κυνηγετικά όπλα, 32 φυσίγγια, 6 αυτοκίνητα με τα οποία έκαναν τη μεταφορά της ηρωίνης από την Αθήνα στην Καλαμάτα, 30 κινητά τηλέφωνα και πλήθος καρτών sim δηλωμένες σε στοιχεία αλλοδαπών («αχυράνθρωπων» - ghost persons) και 8 φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές.

ΑΝΑΚΡΙΤΡΙΑ

Στην ανακρίτρια Καλαμάτας οδηγήθηκαν χθες Κυριακή -και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν σήμερα και αύριο-  ένας 34χρονος από τα Αρφαρά, ένας 38χρονος από τη Θουρία και ένας 32χρονος Καλαματιανός καταστηματάρχης. Οι τρεις κατηγορούμενοι είναι από τους ντίλερ που "έσπρωχναν" την ηρωίνη στους χρήστες και κατηγορούνται για συμμετοχή στη μία εγκληματική οργάνωση και για διακίνηση.

Το πρωί του Σαββάτου τα 21 μέλη των εγκληματικών οργανώσεων, μεταξύ τους και 6 τσιγγάνες που συμμετείχαν στις "οικογενειακές επιχειρήσεις" μαζί με τους άντρες τους, οδηγήθηκαν στα Δικαστήρια Καλαμάτας και αφού τους απαγγέλθηκαν από τον εισαγγελέα κατηγορίες για σύσταση, διεύθυνση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διακίνηση ναρκωτικών και παραβάσεις των νομοθεσιών για τα ναρκωτικά και τα όπλα, πήραν προθεσμία για να απολογηθούν.

Σήμερα απολογούνται οι 5 τσιγγάνοι από τη μία οικογένεια και ο έμπορος που προμήθευε την άλλη ομάδα των τσιγγάνων. Αύριο θα οδηγηθούν στην ανακρίτρια άλλα 6 άτομα και ο κύκλος των ανακρίσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί μεθαύριο Μεγάλη Τετάρτη με τους 6 τελευταίους. 


NEWSLETTER