Τετάρτη, 24 Ιουνίου 2015 17:17

Χασίς από τη Μεσσηνία, το Βέλγιο και την Ολλανδία (φωτογραφίες)

Γράφτηκε από την

Με φορτηγά από το εξωτερικό έφερναν τα ναρκωτικά οι δύο εγκληματικές οργανώσεις με διεθνείς διασυνδέσεις, που ως μέλη της μιας κατηγορούνται και οι τρεις Μεσσήνιοι από την Κορώνη, την Ασίνη και την Χρυσοκελλαριά. Οι δύο οργανώσεις εξαρθρώθηκαν μετά από πολύμηνες έρευνες της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Αστυνομίας συνελήφθησαν την περασμένη Κυριακή συνολικά 12 μέλη τους σε παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις στις περιοχές της Τροιζηνίας, της Μεσσηνίας, της Ηγουμενίτσας καθώς και σε διάφορες περιοχές της Αττικής - μεταξύ των οποίων και τα αρχηγικά μέλη. Πρόκειται για 10 Ελληνες, ηλικίας 38 έως 57 ετών, και για δύο Αλβανούς, 33 και 37 ετών. Ο πρώην ζαχαροπλάστης από την Κορώνη, ο αγρότης από την Ασίνη και ο σιδεράς από την Χρυσοκελαριά κατηγορούνται ως μέλη της οργάνωσης, που οργάνωνε και χρηματοδοτούσε φυτείες φυσικής και υδροπονικής καλλιέργειας χασίς. Καλλιέργειες στο πλαίσιο της επιχείρησης εντοπίστηκαν στις αγροτικές περιοχές "Λαχάνου" και "Παπάρα" στην Κορώνη, καθώς επίσης και σε ορεινή περιοχή της Τροιζηνίας, με συνολικά 1.448 δενδρύλλια. 

Επίσης από τις έρευνες σε χώρους, σπίτια και οχήματα που χρησιμοποιούσαν οι δύο εγκληματικές οργανώσεις βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κοκαΐνη βάρους 2.373 γραμ., ακατέργαστο χασίς βάρους 60,9 κιλών, ακατέργαστο χασίς υδροπονικής καλλιέργειας βάρους 11,3 κιλών, 53.170 ευρώ, δύο πιστόλια και ισάριθμα κυνηγετικά όπλα, 404 φυσίγγια, πέντε Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα και δύο ηλεκτρονικές ζυγαριές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας τα κέρδη από την παράνομη αυτή δραστηριότητα των δύο αυτών εγκληματικών οργανώσεων υπολογίζονται σε 4,7 εκατ. ευρώ.

Με την κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, κατά περίπτωση για σύσταση και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και παράβαση της νομοθεσίας περί εξαρτησιογόνων ουσιών και περί όπλων, οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών. Οι τρεις Μεσσήνιοι θα απολογηθούν αύριο το πρωί στις ανακριτικές αρχές της Αθήνας. 

 

ΦΟΡΤΗΓΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

Για τη μεταφορά των ναρκωτικών χρησιμοποιούσαν φορτηγά αυτοκίνητα διεθνών μεταφορών. Ενα τέτοιο φορτηγό εντοπίστηκε από τους αστυνομικούς στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, ενώ σε έρευνα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ποσότητες κοκαΐνης και ακατέργαστου χασίς που είχαν παραληφθεί στο Βέλγιο και στην Ολλανδία, με σκοπό την παράδοσή τους στα μέλη της οργάνωσης στην Ελλάδα. Σε ό,τι αφορά τις συλλήψεις και τον εντοπισμό των δύο φυτειών στην Κορώνη, η Υποδιεύθυνση της Δίωξης Ναρκωτικών Αττικής συνεργάστηκε με το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας - στις παράλληλες επιχειρήσεις την Κυριακή συμμετείχαν και αστυνομικοί από άλλες υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μεσσηνίας. Οπως αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου της Αστυνομίας, η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών μετά από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών, διασταύρωση στοιχείων, εξακριβώσεις χώρων και ατόμων και δημιουργία προφίλ των εμπλεκομένων (profiling), πιστοποίησε την εγκληματική δράση των μελών της διεθνικής οργάνωσης καθώς και τη μεθοδολογία δράσης τους (modus operandi). Η οποία συνίστατο στην προμήθεια από το εξωτερικό και στη συνέχεια μεταφορά, με φορτηγά αυτοκίνητα διεθνών μεταφορών και εισαγωγή στη χώρα μας σημαντικών ποσοτήτων ναρκωτικών τις οποίες διακινούσαν στην εσωτερική αγορά - καθώς και η οργάνωση και η χρηματοδότηση φυτειών φυσικής και υδροπονικής καλλιέργειας χασίς.

 

ΠΡΟΣΩΠΟ ΚΛΕΙΔΙ Ο ΑΛΒΑΝΟΣ ΕΡΓΑΤΗΣ

Οπως αναφέρουν πληροφορίες της "Ε", ένας Αλβανός εργάτης από την περιοχή ήταν το πρόσωπο κλειδί για να βρουν οι αστυνομικοί τις δυο φυτείες με τα 287 δενδρύλλια στην Κορώνη. Ο Αλβανός φέρεται να είναι ο άνθρωπος που πλήρωσαν ο Κορωναίος ζαχαροπλάστης και ο σιδεράς από τη Χρυσοκελαριά, για να ανοίξει τα αυλάκια που φύτεψαν το χασίς και να περάσει τα λάστιχα άρδευσης για το πότισμα. Την εν λόγω φυτεία βρήκαν οι άνδρες της Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας στη θέση "Λαχάνου", κάτω από ένα χτήμα του σιδερά - ο οποίος ωστόσο μέσω του συνηγόρου του Διονύση Αλευρά, δηλώνει ότι αρνείται τις κατηγορίες που του αποδίδονται. Οπως μάθαμε, στη δικογραφία υπάρχει μόνο μια συνομιλία του με τον Κορωναίο πρ. ζαχαροπλάστη - στην οποία σύμφωνα με πληροφορίες μιλάνε για μια γκαραζόπορτα. Ο πρ. ζαχαροπλάστης είναι ο άνθρωπος που πρωτοάκουσαν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης της Δίωξης Ναρκωτικών Αττικής να μιλάει στο τηλέφωνο με ένα περιφερειακό μέλος της οργάνωσης, που χρηματοδοτούσε τις φυτείες. Ομως ο ίδιος, όπως μας είπε ο συνήγορός του Γιώργος Ράλλης, αρνείται ότι ήταν μέλος της οργάνωσης - ενώ χαρακτήρισε υπερβολικές τις κατηγορίες οι οποίες του αποδόθηκαν. 

Οσο για τον αγρότη από την Ασίνη, οι αστυνομικοί βρήκαν τα δενδρύλλια φυτεμένα μέσα στο αμπέλι του, στην αγροτική περιοχή "Παπάρα". Στο δικό του σπίτι, κρυμμένο μέσα στα μηχανήματα που έκανε παράνομα απόσταξη τσίπουρου, οι αστυνομικοί βρήκαν τα 700 γραμ. χασίς και ένα κυνηγετικό όπλο, με το οποίο κυνηγούσε παλιά, αλλά δεν είχε ανανεώσει την άδειά του. 

Ν.Κ.