Παρασκευή, 14 Αυγούστου 2015 08:32

Ο αστυνομικός της γειτονιάς στο πλευρό των πολιτών και στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από την

«Κάθε μέρα δίπλα μας: Αστυνομικός της γειτονιάς». Η φράση αυτή φιγουράρει στις καρτούλες των 4 αστυνομικών της γειτονιάς που ξεκίνησαν δουλειά στην Καλαμάτα. Οσο για την υποδοχή τους από τον κόσμο; Είναι κάτι παραπάνω από θετική, καθώς οι πολίτες χαίρονται να βλέπουν ότι ο αστυνομικός περνάει από το μαγαζί τους, ρωτάει για τα προβλήματα της καθημερινότητάς τους, ενώ αφήνει μια καρτούλα για να ξέρει ο κόσμος πώς θα τον βρίσκει, αλλά κι ένα φυλλάδιο για το ποια είναι η δουλειά του. 

 

Αυτή άλλωστε είναι η αποστολή του αστυνομικού της γειτονιάς: να προσεγγίζει το όποιο πρόβλημα μέσα στην κοινότητα, και κυρίως σε διαρκή επικοινωνία με τους πολίτες. Είναι δε κάτι παραπάνω από ορατό, ακόμα και στο πλαίσιο μιας μικρής βόλτας που κάναμε με τους αστυνομικούς της γειτονιάς στα καταστήματα της οδού Αθηνών, πως η παρουσία τους αναπτερώνει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Ακούσαμε πολίτες να τους εύχονται καλή επιτυχία, να μιλάνε για την ασφάλεια των ηλικιωμένων, για την ανάγκη του κόσμου να έχει τον αστυνομικό δίπλα του... Μα και οι ίδιοι οι αστυνομικοί, σε αυτή την πρώτη φάση αναβίωσης του θεσμού, προσπαθούν να δημιουργήσουν σχέσεις εμπιστοσύνης και συνεργασίας με την τοπική κοινωνία. Ο σκοπός, ποιος άλλος; «Να έχουμε πρόληψη της εγκληματικότητας και την γενικά αντιμετώπιση προβλημάτων αστυνομικής φύσης. Σε αυτό θέλουμε να έχουμε τον πολίτη μαζί μας, συνεργάτη σ' αυτή την προσπάθεια», όπως λένε οι 4 αστυνομικοί από την πλευρά τους. 

Αυτό φυσικά δεν γίνεται μέσα από την καταστολή -για την οποία είναι πιο αρμόδιες άλλες αστυνομικές υπηρεσίες- αλλά με το να προλαμβάνονται οι αιτίες που μπορεί αργότερα να εξελιχθούν σε παραβατικότητα και σε σοβαρότερα προβλήματα: από έναν καβγά σε μια οικογένεια, μέχρι την ενδοσχολική βία ή την παρέμβαση σε κοινωνικές υπηρεσίες για χρήστες ναρκωτικών, οικονομικά αδύναμους ή ανθρώπους με ψυχικές ασθένειες. 

 

ΣΥΝΔΕΤΙΚΟΣ ΚΡΙΚΟΣ

Ο θεσμός του αστυνομικού της γειτονιάς είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ του πολίτη και της Αστυνομίας. Ο κύριος σκοπός τους είναι η επικοινωνία και η συνεννόηση με πολίτες, φορείς και συλλόγους, που θα εκφράζουν το πρόβλημά τους και ο αστυνομικός της γειτονιάς θα το λύνει, στο μέτρο του εφικτού. Παράλληλα, με τον τρόπο του ο αστυνομικός θα συμβάλει και στην καταπολέμηση της ενδοσχολικής βίας, θα κοιτάζει τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και τα εξαρτημένα άτομα, τους ανθρώπους με ψυχολογικά ή οικονομικά προβλήματα που ίσως εμπλακούν σε παραβατικές ενέργειες. 

«Εμείς θα εντοπίσουμε από κοντά το πρόβλημα, θα το μεταφέρουμε στους αρμόδιους φορείς, στις κοινωνικές δομές, με σκοπό να παρέμβουν - και θα κάνουμε οτιδήποτε είναι δυνατό για να αποφευχθεί η επιδείνωση της κατάστασης αυτών των ανθρώπων», εξηγούν. Κατασταλτικά θα δράσουν μόνο όταν δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση. Δεν θα τους καλέσει ο πολίτης για να πει «τώρα βλέπω τον κλέφτη μέσα στο σπίτι μου». Στην περίπτωση αυτή πρέπει να καλέσει το "100" που είναι η Αμεση Δράση. Ο αστυνομικός της γειτονιάς θα υποστηρίξει τον πολίτη αυτόν έπειτα, ή θα προλάβει να μην μπει ο κλέφτης μέσα στο σπίτι του - δίνοντας συμβουλές για την ασφάλειά του ή και παρεμβαίνοντας στο δήμο, ώστε να αποκτήσει η γειτονιά καλύτερο φωτισμό και τα σπίτια να μην γίνονται μέσα στο σκοτάδι εύκολος στόχος για τους κλέφτες. 

Σημαντικό κομμάτι λοιπόν είναι η καθημερινή παρουσία των αστυνομικών στις γειτονιές, όπου θα καταγράφουν την παραβατικότητα και θα εντοπίζουν τους παράγοντες που την προκαλούν και την ενισχύουν. 

 

ΔΥΟ ΤΟΜΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Οι 4 αστυνομικοί της γειτονιάς έχουν αναλάβει δύο τομείς της πόλης: Η μια γειτονιά περικλείει τις περιοχές Αγ. Σίδερης, Φυτειά, Τέντα, Γιαννιτσάνικα, Λακωνικής, ενώ η άλλη τη Ράχη, την Αγ. Τριάδα, την Αθηνών, τη Λεΐκων και το Πέταλο. 

Η επικοινωνία που χτίζουν οι αστυνομικοί είναι με φορείς, κατοίκους, καταστηματάρχες κ.λπ. Ειδικά με τους ηλικιωμένους επιδιώκουν μια σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης, για να τους συμβουλεύουν και να τους πληροφορούν πώς δεν θα πέφτουν θύματα απατεώνων. Επίσης θα τους διευκολύνουν όταν χρειάζεται π.χ. το γνήσιο υπογραφής, πηγαίνοντας οι ίδιοι στο σπίτι του ηλικιωμένου, χωρίς να χρειαστεί εκείνος να μετακινηθεί. 

Το βασικό είναι να υποστηρίξουν τους πολίτες σε τομείς της καθημερινότητάς τους. Να γνωρίσει ο αστυνομικός τη γειτονιά του και να λύνει καθημερινά προβλήματα. Ακόμη, να πάρει π.χ. έναν τροχονόμο και να τον πάει σε ένα σχολείο για να μιλήσει στα παιδιά για την κυκλοφοριακή αγωγή. Ενδεχομένως να αποτρέψει και περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας ή να κινητοποιήσει τις αρμόδιες αρχές. Επίσης, θα παρέμβει προληπτικά αν υπάρχει μια εστία διακίνησης ναρκωτικών - με την ανάλογη υπηρεσία βέβαια κι όχι μόνος του. 

Ενα άλλο θέμα όπου θα βοηθήσει ο αστυνομικός της γειτονιάς είναι τα κυκλοφοριακά ζητήματα. Για παράδειγμα, εκεί που περιπολεί βλέπει πως υπάρχει μια απότομη, επικίνδυνη στροφή, ή ότι λείπει ένα STOP: Είναι μέσα στα καθήκοντά του το να κάνει μια σχετική αναφορά στο Τμήμα Τροχαίας. 

 

Η ΕΓΓΥΤΗΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ

Ο θεσμός του αστυνομικού της γειτονιάς δεν είναι κάτι καινούργιο, τώρα όμως αναβιώνει ξανά, και η κυριότερη αλλαγή είναι η προσπάθεια να προσεγγίσει πραγματικά ο αστυνομικός τη γειτονιά, να δει τα προβλήματα της κοινότητας από μέσα. Βέβαια, κανένας δεν εγγυάται ότι ο θεσμός αυτός δεν θα ατονήσει και πάλι - αλλά τόσο η θέληση της πολιτικής ηγεσίας όσο και η πετυχημένη εφαρμογή της κοινοτικής αστυνόμευσης στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι ένα εχέγγυο. Και μπορεί 4 αστυνομικοί της γειτονιάς να είναι ίσως λίγοι, είναι όμως μια αρχή. Και αν το πρόγραμμα λειτουργήσει σωστά, θα βελτιωθεί η σχέση του πολίτη με την Αστυνομία - και κατ' επέκταση η εικόνα της γειτονιάς και το πρόβλημα της παραβατικότητας.  

 

Στην Καλαμάτα, οι αστυνομικοί της γειτονιάς δουλεύουν πρωί - απόγευμα ανά δύο και μετακινούνται ο καθένας με τη μοτοσυκλέτα του. Εχουν ο καθένας το δικό τους κινητό τηλέφωνο, αλλά οι πολίτες μπορούν να καλούν και στο σταθερό της υπηρεσίας (27210 86268) ή να στέλνουν αιτήματα στο φαξ 27210 44621. Σε περίπτωση που ένας πολίτης θέλει να περάσει ο αστυνομικός από τη γειτονιά του για να μιλήσει για ένα πρόβλημά του, μπορεί επίσης να καλεί το "100" και να ζητά να πάει ο αστυνομικός από εκεί. Ο επικεφαλής τους είναι αστυνόμος του Α.Τ. Καλαμάτας και ο θεσμός λειτουργεί υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μεσσηνίας.