Σάββατο, 10 Οκτωβρίου 2015 08:03

Απατεώνες "άρπαξαν" 18.000 ευρώ από ηλικιωμένη στην Καλαμάτα με… παραμύθια

Γράφτηκε από τον

“Ο γιος σου σκότωσε με το αυτοκίνητο έναν άνθρωπο και για να μην μπει φυλακή πρέπει να μας δώσεις όσα λεφτά έχεις”. Αυτό το... παραμύθι χρησιμοποιούν το τελευταίο διάστημα απατεώνες τηλεφωνώντας σε ηλικιωμένους με σκοπό να τους αρπάξουν χρήματα. Πεδίο δράσης τους διάφορες περιοχές της Πελοποννήσου, αλλά και της υπόλοιπης χώρας.

Δεν είναι λίγοι μάλιστα αυτοί, που την έχουν πατήσει και έχουν... ξηλωθεί για να απαλλαγούν οι στενοί τους συγγενείς από τις δήθεν κατηγορίες για ανθρωποκτονία από αμέλεια.

Μεταξύ των εξαπατημένων είναι τουλάχιστον μία ηλικιωμένη από την περιοχή της οδού Ηρώων στην Καλαμάτα, στην οποία τηλεφώνησαν και με τη γνωστή ιστορία, ότι δήθεν ο γιος της σε τροχαίο σκότωσε ένα άτομο, της ζήτησαν όσα πιο πολλά λεφτά μπορεί να διαθέσει “για να πληρώσουμε τον πρόεδρο” (σ.σ. προφανώς του δικαστηρίου). Η ηλικιωμένη αναστατώθηκε και χωρίς να το πολυσκεφτεί συγκέντρωσε μέσα σε λίγες ώρες το ποσό των 18.000 ευρώ και τα έδωσε στο χέρι σε έναν από τους απατεώνες, που προσποιήθηκε το δικηγόρο. 

Ηδη μετά από καταγγελίες, που έχουν φθάσει τόσο στην Ασφάλεια Καλαμάτας, όσο και σε άλλες αστυνομικές αρχές της Πελοποννήσου κινήθηκαν οι απαραίτητες διαδικασίες για τον εντοπισμό μέσω τηλεφώνων των απατεώνων και τα ηλεκτρονικά ίχνη φαίνεται να οδηγούν στη Βουλγαρία. Σε συνδυασμό μάλιστα και με άλλα στοιχεία, που έχουν συλλέξει οι Αρχές, θεωρείται πολύ πιθανό οι δράστες να είναι όντως από τη γειτονική χώρα.

Στην Καλαμάτα έχουν ήδη καταγραφεί ανάλογα κρούσματα σε διάφορες περιοχές, όπως στην οδό Λακωνικής, αλλά και την περιοχή του παλιού Νοσοκομείου, καταγγελίες μάλιστα που προ ολίγων εβδομάδων είχε δημοσιεύσει η “Ε”.

Δεν πρόκειται για μία απλή απάτη, αλλά για υπόθεση που έχει ήδη πάρει μεγάλες διαστάσεις αναγκάζοντας μάλιστα τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου να εκδώσει ανακοίνωση με οδηγίες προς τους πολίτες, ώστε να προστατευθούν από τους επιτήδειους, αλλά και για να αναφέρουν το συντομότερο οτιδήποτε σχετικό πέφτει στην αντίληψή τους. Πέραν από αυτούς που έχουν εξαπατηθεί και έχουν δώσει μεγάλα χρηματικά ποσά, υπάρχουν ακόμα δεκάδες άλλες περιπτώσεις πολιτών που δεν “τσίμπησαν” και έσπευσαν να αναφέρουν τα περιστατικά στην Αστυνομία.

Η Ελληνική Αστυνομία εξέδωσε, όπως προαναφέραμε, τις παρακάτω οδηγίες προς τους πολίτες:

- Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών - φιλικών προσώπων.

- Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού - φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο). Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).

- Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι. 

- Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας. 

- Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).

- Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

- Σε ανάλογες περιπτώσεις, οι πολίτες παρακαλούνται να επικοινωνούν άμεσα με το "100" ή με τα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα.

Δ.Πλ.