Κυριακή, 11 Οκτωβρίου 2015 19:39

Αρπαξαν πάνω από 70.000 ευρώ από 4 ηλικιωμένους σε Μεσσηνία, Αρκαδία και Κορινθία

Γράφτηκε από την

Με όπλο τον πανικό που έσπειραν, έβαλαν στο μάτι το κομπόδεμα των γερόντων και στην περιοχή μας, κατορθώνοντας να αποσπάσουν μέσα σε μόνο λίγες ημέρες –τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου- πάνω από 70.000 από 4 ηλικιωμένους που εξαπάτησαν στη Μεσσηνία, την Αρκαδία και την Κορινθία.

Οι απατεώνες που παραμένουν άγνωστοι στις Αρχές, προσποιούμενοι τους δικηγόρους, ή ακόμα και τα παιδιά ή τους γαμπρούς των ηλικιωμένων, τους τηλεφωνούσαν και τρομοκρατημένοι προσπαθούσαν να τους πείσουν να τους δώσουν χιλιάδες ευρώ κάθε φορά, λέγοντάς τους μια ιδιαίτερα πειστική ιστορία πως το παιδί ή κάποιο άλλο συγγενικό τους πρόσωπο έχει εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα ή δυστύχημα, κρατείται στην Αστυνομία και για να τη... βγάλει καθαρή χρειάζονται πολλά χρήματα. Οι γέροντες και οι γερόντισσες που σοκαρισμένοι από την αληθοφανή ιστορία τους, τούς πίστεψαν, έδωσαν στα χέρια των απατεώνων ακόμα και ποσά που πλησιάζουν τις 20.000 ευρώ, ενώ μια γερόντισσα θέλησε να… σώσει το παιδί της δίνοντας 25 χρυσές λίρες και όλα της τα χρυσαφικά.

Ωστόσο, στην Περιφέρειά μας έχουν καταγγελθεί και 5 απόπειρες, από ηλικιωμένους που δεν πίστεψαν το… παραμύθι και δεν έδωσαν τα χρήματα που τους ζήτησαν ,τα οποία συνολικά ξεπερνούν τις  120.000  ευρώ. Μάλιστα, σε μια μόνο περίπτωση η απαίτηση έφτασε στο ποσό των 40.000 ευρώ. 

Αγνωστος βέβαια παραμένει ο αριθμός των θυμάτων τους ανά την Επικράτεια.

Ειδικότερα, ανά περίπτωση, σε ότι αφορά στην  περιφέρειά μας: 

Στη Μεσσηνία έβαλαν στο μάτι μια 78χρονη στην Καλαμάτα  από την οποία κατάφεραν και απέσπασαν 18.300 ευρώ, προσποιούμενοι τους δικηγόρους που με τα χρήματα αυτά θα γλίτωναν το παιδί της, που είχε εμπλακεί σε τροχαίο και το βάρυναν σοβαρότατες κατηγορίες. Η γυναίκα πείστηκε και έδωσε τα χρήματα στα χέρια του υποτιθέμενου δικηγόρου, όπως έκαναν ακόμα δύο ηλικιωμένοι  στην Αρκαδία.  Στις 15 Σεπτεμβρίου ένας απατεώνας κατάφερε να πείσει έναν 69χρονο πως είναι ο δικηγόρος του γαμπρού του, ο οποίος επίσης… είχε μπλέξει άσχημα μετά από τροχαίο και τον έπεισε να του δώσει 12.000 ευρώ. Στη δεύτερη περίπτωση της Αρκαδίας, την 1η Οκτωβρίου ένας 67χρονος επείσθη να δώσει στους απατεώνες 19.690 ευρώ πιστεύοντας πως πρόκειται για το δικηγόρο του γιου του, ο οποίος υποτίθεται πως θα έβγαζε το παιδί του από το κρατητήριο, έχοντας… ξεμπερδέψει από τις όποιες βαριές κατηγορίες.

Στην Κορινθία όμως οι απατεώνες χτύπησαν… «χρυσό» όταν στις 22 Σεπτεμβρίου,  με την ίδια ιστορία, απαίτησαν 25.000 ευρώ από μια 70χρονη, την οποία έπεισαν αλλά δεν είχε μετρητά να τους δώσει. Τελικά, προκειμένου να… σώσει το παιδί της, όπως πίστεψε, τους έδωσε 25 χρυσές λίρες και όλα της τα χρυσαφικά, η συνολική αξία των οποίων ξεπερνά τις 17.500 ευρώ, σύμφωνα με την ίδια. 

Οσον αφορά στις απόπειρες, οι απατεώνες προσπάθησαν να εξαπατήσουν στην Αρκαδία τρία άτομα, γύρω στα 65 με 70, ζητώντας στη πρώτη περίπτωση 30.000 ευρώ και στη δεύτερη 40.000 ευρώ ενώ στην τρίτη δεν πρόλαβε να αναφέρει ποσόο δράστης, αφού το θύμα του ήταν υποψιασμένο, και πήρε γρήγορα χαμπάρι τις προθέσεις του. Στις 9 Οκτωβρίου όμως, το θράσος των δραστών ήταν τέτοιο, που επικοινωνώντας με έναν 77χρονο, προσποιήθηκε ο ένας εξ αυτών το γιο του θύματος, λέγοντας μάλιστα την ίδια ιστορία περί εμπλοκής σε τροχαίο, κρατητήρια, βαριές κατηγορίες κ.λπ., απαιτώντας 20.000 ευρώ για να δοθεί λύση και να τη… βγάλει καθαρή.

Στη Λακωνία οι δράστες αποπειράθηκαν να ξεγελάσουν μια 64χρονη, όταν ένας άντρας προσποιούμενος το γιο της προσπάθησε να της αποσπάσει 30.000 ευρώ, αλλά η γυναίκα κατάλαβε πως κάτι δεν πάει καλά και δεν τους έκανε το χατίρι.

Να σημειωθεί πως οι έρευνες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, τόσο για την ταυτοποίηση και τον εντοπισμό των δραστών όσο και για το εύρος της δράσης τους. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο οι πολίτες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ενημερώνουν το 100 ή το αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους όταν διαπιστώσουν κάτι ύποπτο, ενώ σχετική ανακοίνωση με οδηγίες έχει εκδοθεί από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Κ.Δ.