Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2015 09:14

Συγχώνευση υπηρεσιών της Αστυνομίας: 12 λιγότερα τμήματα στη Μεσσηνία (βίντεο και φωτογραφίες)

Γράφτηκε από τον
Συγχώνευση υπηρεσιών της Αστυνομίας: 12 λιγότερα τμήματα στη Μεσσηνία (βίντεο και φωτογραφίες)

Δέκα υπηρεσίες στη Διεύθυνση Αστυνομίας Μεσσηνίας, από 22 που είναι σήμερα, προτείνονται στην αναδιοργάνωση που παρουσιάστηκε χθες στην Τρίπολη, παρουσία του γ.γ. Δημόσιας Τάξης Δημήτρη Αναγνωστάκη.

Ο γ.γ. ξεκαθάρισε ότι «δεν έχουμε ειλημμένες αποφάσεις. Υπάρχει η δέσμευση του υπουργού του κ. Τόσκα ότι δεν θα προχωρήσουμε, αν δεν γίνουν κοινωνοί, δεν ενημερωθούν και δεν συμμετέχουν οι εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας», επιβεβαιώνοντας ότι θα υπάρξει διαβούλευση πριν τις τελικές αποφάσεις.

Στην πρόταση που παρουσιάστηκε, υπήρξε αντίδραση από το δήμαρχο Τριφυλίας Παναγιώτη Κατσίβελα, που συναισθηματικά φορτισμένος ζήτησε να παραμείνουν τα Αστυνομικά Τμήματα Γαργαλιάνων και Φιλιατρών, τα οποία καταργούνται και συγχωνεύονται με το Α.Τ. Τριφυλίας, με έδρα την Κυπαρισσία.

Η προτεινόμενη οργανωτική δομή για τη Μεσσηνία προβλέπει:

1) Επιτελείο (με έδρα την Καλαμάτα). 2) Αστυνομικό Τμήμα Καλαμάτας. 3) Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας. 4) Τμήμα Τροχαίας Καλαμάτας. 5) Αστυνομικό Τμήμα Οιχαλίας (με έδρα το Μελιγαλά). 6) Αστυνομικό Τμήμα Πύλου - Νέστορος (με έδρα την Πύλο). 7) Αστυνομικό Τμήμα Κορώνης (θα καλύπτει 4 τοπικές κοινότητες του Δήμου Μεσσήνης και 10 του Δήμου Πύλου - Νέστορος). 8) Αστυνομικό Τμήμα Μεσσήνης. 9) Αστυνομικό Τμήμα Δυτικής Μάνης (με έδρα την Καρδαμύλη). 10) Αστυνομικό Τμήμα Τριφυλίας.

Υπηρεσίες που καταργούνται ή συγχωνεύονται: 1) Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας (εντάσσεται στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας). 2) Σταθμός Τουριστικής Αστυνομίας Καλαμάτας (συγχώνευση με το Α.Τ. Καλαμάτας, ίδρυση Γραφείου Τουρισμού). 3) και 4) Α.Τ. Γαργαλιάνων και Α.Τ. Φιλιατρών (συγχώνευση με το Α.Τ. Τριφυλίας). 5) Τ.Τ. Κυπαρισσίας (συγχώνευση με το Α.Τ. Τριφυλίας, ίδρυση Γραφείου Τροχαίας). 6) Σταθμός Τουριστικής Αστυνομίας Πύλου (συγχώνευση με το Α.Τ. Πύλου - Νέστορος, ίδρυση Γραφείου Τουρισμού). 7) Α.Σ. Χώρας (συγχώνευση με το Α.Τ. Πύλου - Νέστορος). 8) και 9) Α.Τ. Περιφέρειας Καλαμάτας και Α.Σ. Αρφαρών (συγχώνευση με το Α.Τ. Καλαμάτας). 10) Α.Τ. Πεταλιδίου (συγχώνευση με το Α.Τ. Μεσσήνης). 11) Α.Τ. Κοπανακίου (συγχώνευση με τα Α.Τ. Οιχαλίας και Τριφυλίας). 12) Τμήμα Μεταγωγών - Δικαστηρίων (συγχωνεύεται στο Α.Τ. Καλαμάτας).

Στην εισήγηση της πρότασης που παρουσίασε ο γενικός περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Πελοποννήσου - υποστράτηγος Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος αναφέρεται: «Ο Νομός Μεσσηνίας δεν έχει ιδιαίτερα αυξημένο ορεινό όγκο και η εγκληματικότητα παρουσιάζει μικρή αυξητική τάση. Στην Καλαμάτα εδρεύει Εφετείο, λειτουργεί ένα μικτό αεροδρόμιο (πολιτικό και στρατιωτικό), έχει έδρα ΑΤΕΙ, είναι πόλος έλξης πλήθους τουριστών στις παράκτιες περιοχές του κατά τους θερινούς μήνες και στην Πύλο λειτουργεί το ξενοδοχείο Costa Navarino, το οποίο επισκέπτονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους επίσημα πρόσωπα και πραγματοποιούνται πολλά διεθνή συνέδρια».

Ο γ.γ. Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης επεσήμανε ότι «στόχος είναι να φύγουμε από τον κατακερματισμό και τη διασπορά, καθώς έχουμε 1.500 δομές σε όλη την Ελλάδα. Να πάψουμε να φυλάμε ταμπέλες και κτήρια και να πάμε σε ουσιαστική αστυνόμευση». Παρατήρησε ότι «αν δεν κάνουμε σοβαρές δομές, δεν θα έχουμε ουσιαστική ασφάλεια» και κάλεσε τους παριστάμενους βουλευτές να στηρίξουν μια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο. Ευχαρίστησε δημόσια τους εκπροσώπους της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης «που βάπτισαν το ψάρι κρέας για να στηρίξουν την υποδομή της Αστυνομίας. Σας ευγνωμονούμε που είστε αρωγοί - συμπαραστάτες». Αναφέρθηκε, ακόμα, στο θεσμό της κινητής αστυνομικής μονάδας που λειτουργεί σε Αρκαδία και Κορινθία κι ενημέρωσε ότι «τον διευρύνουμε, σε επόμενη φάση θα γίνουν πάνω από 15, εκεί που δεν μπορεί να φθάσει το περιπολικό». Επίσης, είπε πως «ενεργοποιήσαμε τον τοπικό αστυνόμο σε απομακρυσμένα χωριά».

Ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας αντέδρασε αρχικά με την εισήγηση για τον τόπο που βρίσκεται η Costa Navarino, παρατηρώντας: «Είναι προσβολή για το δήμο μας. Η Costa Navarino ανήκει στο δήμο μας και όχι στο Δήμο Πύλου - Νέστορος». Στην τοποθέτησή του που ήταν φανερά συγκινημένος και φορτισμένος, δήλωσε «φοβισμένος και τραυματισμένος», μίλησε για "Καλλικράτη" και στις αστυνομικές υπηρεσίες και ανέφερε: «Οι Γαργαλιάνοι είναι 5 λεπτά από την Costa Navarino και το Α.Τ. καταργείται. Οταν υποσταλεί η Ελληνική Αστυνομία, η παραβατικότητα θα δημιουργήσει. Ο δήμος έχει 3 μεγάλες πόλεις, τους Γαργαλιάνους, η μεγαλύτερη σε πληθυσμό, τα Φιλιατρά, σπουδαίο αγροτικό - θερμοκηπιακό κέντρο και την Κυπαρισσία». Και ζήτησε να παραμείνουν τα Α.Τ. και στους Γαργαλιάνους και στα Φιλιατρά

Ο αντιδήμαρχος Πύλου - Νέστορος Λεωνίδας Γαϊτάνης ζήτησε να παραμείνει ο Α.Σ. Χώρας, γιατί υπάρχει το μουσείο και το Ανάκτορο του Νέστορα με νέα σημαντικά ευρήματα

 

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης εκτίμησε ότι «οποιοδήποτε σχέδιο θα κριθεί εκ του αποτελέσματος». Παρατήρησε πως «στην Περιφέρεια Πελοποννήσου υπηρετούν αστυνομικοί με υψηλό αίσθημα ευθύνης, αφοσίωση και μεγάλες θυσίες, γι’ αυτό και έχουμε τα καλύτερα στατιστικά στοιχεία αντιμετώπισης του εγκλήματος και της παραβατικότητας». Επεσήμανε ότι «η Περιφέρεια Πελοποννήσου ήταν η πρώτη που βρήκε τον τρόπο να προτείνει την ένταξη των αναγκαίων υποδομών της Αστυνομίας στο ΕΣΠΑ και δικαιωθήκαμε. Είμαστε έτοιμοι και στο καινούργιο πρόγραμμα να βοηθήσουμε». Δήλωσε ότι «θα μελετήσουμε τις προτάσεις και θα καταθέσουμε τις δικές μας απόψεις» και ευχήθηκε να πετύχει αυτός ο σχεδιασμός.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώτα Κοζομπόλη χαιρέτισε «τη διαβούλευση, διαδικασία δημοκρατική και ουσιαστική». Παρατήρησε πως χρειάζεται «η στήριξη αυτών που θα υλοποιήσουν το σχεδιασμό» και δήλωσε ότι «θα μελετήσω, θα συζητήσω με αυτοδιοικητικούς παράγοντες και θα συνεισφέρω στην προσπάθεια».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Κωνσταντινέας παρατήρησε ότι  «τελειώσαμε με το παλιό, όπου ο καθένας έπαιρνε τηλέφωνο πού θέλει το Α.Τ. Τώρα κοιτάζουμε αντικειμενικά και με κριτήριο τη λειτουργικότητα». Ανέφερε πως «η Μεσσηνία είναι η πιο αναπτυσσόμενη περιοχή στην Πελοπόννησο. Το αεροδρόμιο Καλαμάτας είναι το μόνο διεθνές στην Πελοπόννησο» και ζήτησε μόνιμο σταθμό εκεί. Ζήτησε, ακόμα, την περίοδο της ελαιοπαραγωγής να υπάρχει αυξημένη αστυνόμευση για τη φύλαξη των σπιτιών.

Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Δημήτρης Κουκούτσης ανέφερε ότι «Ρομά δεν είναι μόνο στα Εξαμίλια, είναι και στη Σκάλα Λακωνίας και στη Μεσσηνία και υπάρχει τεράστιο πρόβλημα και κάτι πρέπει να γίνει, παρά τις επιτυχίες με τις κλοπές». Υποστήριξε, ακόμα, πως «ο Ελληνας αστυνομικός είναι "ευνουχισμένος". Να αλλάξουν οι κανόνες εμπλοκής, πηγαίνει σαν πρόβατο στη σφαγή».

Ο πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Γιάννης Αδαμόπουλος που παρέστη με σκοπό να παρέμβει, δήλωσε στην "Ε": «Η αναδιοργάνωση έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια, γι’ αυτό συμφωνούμε από την πρώτη στιγμή. Οταν θέλεις ασφάλεια, δεν κοιτάζεις το οικονομικό κόστος. Ακουσα τα κριτήρια για την αναδιοργάνωση. Για τη Μεσσηνία ειπώθηκε μικρή αυξητική εγκληματικότητα. Ομως, στο Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας λειτουργούν 2 ανακριτικά γραφεία και ο όγκος δικογραφιών - εγκληματικότητας έχει αυξηθεί. Το διεθνές αεροδρόμιο Καλαμάτας παρουσιάζει μεγάλη άνοδο και έχει αυξητικές τάσεις, ενώ η Μεσσηνία βρίσκεται σε ανάπτυξη. Η Αστυνομική Διεύθυνση πρέπει να ενισχυθεί σε προσωπικό, καθώς έχει 65 κενές οργανικές θέσεις. Σε κάθε τμήμα πρέπει να υπάρχει επανδρωμένο περιπολικό. Δεν μπορεί να λειτουργήσει Α.Τ. με 8 και 10 αστυνομικούς, όπως προβλέπει το οργανόγραμμα για Κορώνη και Καρδαμύλη. Εχουμε ενστάσεις για το Δήμο Τριφυλίας, θα συζητήσουμε στο Δ.Σ. και με το δήμο. Θα καταθέσουμε εμπεριστατωμένη πρόταση».

Το γ.γ. Δημόσιας Τάξης συνόδευαν ο προϊστάμενος του Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας - αντιστράτηγος Εμμανουήλ Κατριαδάκης και ο γενικός επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδας - αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Μιχαιρίνας. Στην παρουσίαση παρέστησαν οι διευθυντές των Διευθύνσεων Αστυνομίας των νομών της Περιφέρειας, δήμαρχοι και άλλοι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, καθώς και άλλοι συνδικαλιστές της Αστυνομίας, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της Ενωσης Αξιωματικών ΕΛΑΣ Περιφέρειας Πελοποννήσου Ηλίας Αξιοτόπουλος.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Η πρόταση της αναδιοργάνωσης προβλέπει:

- Διεύθυνση Αστυνομίας Αρκαδίας (12 υπηρεσίες): Επιτελείο, Α.Τ. Τρίπολης, Τ.Α. Τρίπολης, Τ.Τ. Τρίπολης, Τμήμα Αμεσης Δράσης Τρίπολης, Α.Τ. Γορτυνίας, Α.Τ. Τροπαίων, Α.Τ. Βόρειας Κυνουρίας, Α.Τ. Νότιας Κυνουρίας, Α.Τ. Μεγαλόπολης, Τ.Τ. Ανατολικής Πελοποννήσου, Τ.Τ. Κεντρικής Πελοποννήσου.

- Διεύθυνση Αστυνομίας Αργολίδας (10 υπηρεσίες): Επιτελείο, Α.Τ. Ναυπλίου, Τ.Α. Ναυπλίου, Τ.Τ. Ναυπλίου, Τμήμα Τουριστικής Αστυνομίας Ναυπλίου, Α.Τ. Αργους - Μυκηνών, Τ.Α. Αργους - Μυκηνών, Τ.Τ. Αργους Μυκηνών, Α.Τ. Επιδαύρου, Α.Τ. Ερμιονίδας.

- Διεύθυνση Αστυνομίας Κορινθίας (13 υπηρεσίες): Επιτελείο, Α.Τ. Κορίνθου, Τ.Α. Κορίνθου, Τ.Τ. Κορίνθου, Α.Τ. Λουτρακίου - Αγίων Θεοδώρων, Α.Τ. Βέλου Βόχας, Α.Τ. Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης, Α.Τ. Σικυωνίων, Α.Τ. Νεμέας, Τ.Τ. ΠΑΘΕ Κορινθίας, Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών (ΠΡΟΚΕΚΑ) Κορίνθου.

- Διεύθυνση Αστυνομίας Λακωνίας (10 υπηρεσίες): Επιτελείο, Α.Τ. Σπάρτης, Τ.Α. Σπάρτης, Τ.Τ. Σπάρτης, Α.Τ. Ευρώτα, Α.Τ. Μολάων - Μονεμβασίας, Α.Τ. Βοιών, Α.Τ. Γυθείου, Α.Τ. Αρεόπολης, Α.Σ. Ελαφονήσου.

Στην πρόταση αναφέρεται ότι «συγκεντρωτικά διαπιστώνεται πως θα υπάρξει μείωση των υπηρεσιών από 82 σε 53 (ποσοστό 35,37%), ενώ θα εξοικονομηθούν 222 αστυνομικοί (14,13% επί της παρούσας δύναμης), με την ανακατανομή και ορθολογική διάθεση των οποίων θα υπάρχει ουσιαστικότερη αστυνόμευση ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές».

Η μεγαλύτερη μείωση στον αριθμό των υπηρεσιών είναι στη Μεσσηνία 54,55% και ακολουθούν Λακωνία 44,44%, Αργολίδα 28,57%, Κορινθία 21,43% και Αρκαδία 14,29%.


NEWSLETTER