Τρίτη, 08 Δεκεμβρίου 2015 19:05

Ελεύθεροι οι 2 συλληφθέντες για επεισόδια στην Καλαμάτα -  Τι καταγγέλουν ΣΥΡΙΖΑ - ΚΝΕ - Ανοιχτή Συνέλευση

Γράφτηκε από την
Ελεύθεροι οι 2 συλληφθέντες για επεισόδια στην Καλαμάτα -  Τι καταγγέλουν ΣΥΡΙΖΑ - ΚΝΕ - Ανοιχτή Συνέλευση

Ελεύθεροι με προφορική εντολή του εισαγγελέα αφέθηκαν γύρω στη 1 χθες τα ξημερώματα οι δύο συλληφθέντες, ένας 30χρονος και ένας 22χρονος, για τα επεισόδια που έγιναν το βράδυ της Κυριακής στο κέντρο της Καλαμάτας, μετά την πορεία στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, πρόκειται για έναν 22χρονο από τη Μεσσήνη, ο οποίος πέταξε μια καρέκλα στη διμοιρία των αστυνομικών και έναν 30χρονο Καλαματιανό ο οποίος έγραψε στους τοίχους τραπεζών συνθήματα με σπρέι, το οποίο οι αστυνομικοί βρήκαν στο σακίδιό του. Σε βάρος τους έχει σχηματιστεί δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της απόπειρας πρόκλησης σωματικών βλαβών, της διατάραξης κοινής ειρήνης και της απρόκλητης φθοράς. Συνολικά η Αστυνομία έκανε 14 προσαγωγές ατόμων, μεταξύ αυτών και ανήλικοι, τους οποίους οι αστυνομικοί άφησαν αμέσως να φύγουν μόλις ταυτοποιήθηκαν και είδαν την ηλικία τους. Θυμίζουμε ότι μετά το τέλος της πορείας κάποιοι πέταξαν πέτρες σε τράπεζες και βιτρίνες καταστημάτων, αλλά και καρέκλες και πέτρες πάνω στους αστυνομικούς. Επίσης έγραψαν συνθήματα σε τοίχους και πέταξαν μπογιές στην Τράπεζα της Ελλάδος και σε τράπεζες στην οδό Σιδηροδρομικού Σταθμού. 

Εν τω μεταξύ με ξεχωριστές ανακοινώσεις το Τομεακό Συμβούλιο Μεσσηνίας της ΚΝΕ και η Ανοιχτή Συνέλευση κατηγορούν την Αστυνομία για υπερβάλλοντα ζήλο και προσαγωγές μαθητών. Αντιθέτως ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει την ομάδα των “δήθεν διαδηλωτών” όπως τους χαρακτηρίζει, που “προέβησαν σε ακαταλόγιστες πράξεις βιαιοπραγίας στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ”. 

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ 

«Κατά τη διάρκεια της προχθεσινής πορείας για τα 7 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, μια μικρή ομάδα, δήθεν διαδηλωτών, προέβηκε σε ακαταλόγιστες πράξεις βιαιοπραγίας στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην οδό Αριστομένους. Καταγγέλλουμε στους δημοκρατικούς πολίτες της πόλης αυτές τις χυδαιότητες, υπογραμμίζοντας ότι τέτοιου είδους πρακτικές δεν συνιστούν πολιτική αντιπαράθεση, αλλά χουλιγκανισμό, στο όριο συμμορίτικες μεθόδους, και φασιστική νοοτροπία. Τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, θα συνεχίσουμε να παλεύουμε, μέσα από τις γραμμές του κόμματός μας, τα κοινωνικά κινήματα, τα δίκτυα αλληλεγγύης, δίνοντας μαχητικά το "παρών" σε όλους τους κοινωνικούς αγώνες, για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη. Οι τραμπούκικες πρακτικές κάποιων ανεγκέφαλων δεν μας πτοούν, δεν μας τρομοκρατούν, αντίθετα μας δυναμώνουν ακόμα περισσότερο».

 

Η ΚΝΕ

Το Τομεακό Συμβούλιο Μεσσηνίας της ΚΝΕ αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε για τις προσαγωγές και τις συλλήψεις: «Το Τομεακό Συμβούλιο Μεσσηνίας της ΚΝΕ καταγγέλλει τις προσαγωγές και τις συλλήψεις σε βάρος μαθητών που έγιναν το βράδυ της Κυριακής 6 Δεκέμβρη από τις αστυνομικές αρχές της πόλης, μετά από κινητοποίηση για την επέτειο της εν ψυχρώ δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου από αστυνομικό το 2008. Ο «υπερβολικός ζήλος» που επέδειξαν οι αστυνομικές αρχές της Καλαμάτας, κάνοντας τόσες πολλές προσαγωγές, γεμίζοντας τα στενά του κέντρου με δεκάδες ασφαλίτες, μόνο οργή μπορεί να προκαλέσει. Η «δεύτερη φορά Αριστερά» των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει τον ίδιο αντιλαϊκό κατήφορο των προηγούμενων κυβερνήσεων. Εχουν ανοίξει μέτωπο ενάντια στα δικαιώματα της νεολαίας, ενάντια σε όλους τους εργαζόμενους. Καλούμε το λαό και τη νεολαία σε ετοιμότητα για να απαντήσουν στην αντιλαϊκή πολιτική, στα σχέδια έντασης της κρατικής καταστολής και του χτυπήματος των λαϊκών ελευθεριών που πάντα πάνε μαζί. Δυναμώνουμε τον οργανωμένο αγώνα, τη συλλογική διεκδίκηση για ζωή με σύγχρονα δικαιώματα».

 

Η ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ 

Η Ανοιχτή Συνέλευση αναφέρει στη δική της ανακοίνωσή:  «Η Ανοιχτή Συνέλευση καταγγέλλει τη στάση της Αστυνομίας στην πορεία μνήμης για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο, όπου εκατοντάδες εργαζόμενοι και νέοι διαδήλωσαν ενάντια στον κρατικό αυταρχισμό. Μετά το τέλος της πορείας χωρίς αιτία οι δυνάμεις καταστολής προχώρησαν σε προσαγωγές ανθρώπων που συμμετείχαν στην πορεία την ώρα που απομακρύνονταν μετά το τέλος της ή που περνούσαν τυχαία από την περιοχή. Το γεγονός ότι η μεγάλη πλειονότητα από αυτούς ήταν μαθητές δείχνει και ποιες ήταν οι προθέσεις της Αστυνομίας, να τρομοκρατήσει νέους ανθρώπους που διαδηλώνουν για τα δικαιώματά τους και ακολουθούν το δρόμο της συλλογικής διεκδίκησης της αλληλεγγύης και του αγώνα. Ταυτόχρονα δύο άτομα που προσήχθησαν αντιμετωπίζουν ανυπόστατες κατηγορίες. Τέτοιες μεθοδεύσεις δεν μπορούν να τρομοκρατήσουν τους αγωνιζόμενους νέους της πόλης μας ούτε μπορούν να ανακόψουν τη ριζοσπαστικοποίηση τους και τη μεγάλη τους συμμετοχή στους αγώνες για την παιδεία, τη δημοκρατία και από την πάλη ενάντια στο φασισμό, το ρατσισμό και την καταστολή. Ταυτόχρονα η Ανοιχτή Συνέλευση διαχωρίζει τη θέση της από πρακτικές ατόμων που δεν έχουν σχέση με το μαζικό κίνημα και κυρίως καμία σχέση με την αναγκαία μαζική αντιβία του κινήματος. Εχθρός μας είναι το σύστημα εξουσίας, καταπίεσης και εκμετάλλευσης, είναι το μεγάλο κεφάλαιο και οι διεθνείς ιμπεριαλιστικές ολοκληρώσεις (ΕΕ-ΝΑΤΟ), είναι ο φασισμός και το αστυνομικό παρακράτος, είναι οι κυβερνήσεις που υπηρετούν τα συμφέροντα των λίγων επιβάλλοντας τη φτώχεια και τα μνημόνια για τους πολλούς. Απάντηση σε όλα αυτά είναι οι μαζικοί αγώνες των εργαζομένων, των ανέργων και της νεολαίας χωρίς κανενός είδους υπονομεύσεις και καπελώματα».


NEWSLETTER