Δευτέρα, 18 Απριλίου 2016 09:12

H αύξηση των κρουσμάτων ανησυχεί την Αστυνομία: "Χτυπήματα" από συμμορίες ανηλίκων

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
H αύξηση των κρουσμάτων ανησυχεί την Αστυνομία: "Χτυπήματα" από συμμορίες ανηλίκων

Ανησυχητικές είναι οι διαστάσεις που έχει λάβει η εγκληματικότητα των ανηλίκων και στη Μεσσηνία, όπως προκύπτει μέσα από το αστυνομικό δελτίο. Ανήλικοι παραβάτες 13 και 14 χρόνων απασχολούν τους αστυνομικούς, φτιάχνουν συμμορίες με μεγαλύτερους και κλέβουν περίπτερα, αυτοκίνητα, διαλύουν κλεμμένα μηχανάκια και πωλούν τα ανταλλακτικά, "χτυπάνε" σπίτια και εκκλησίες.

Οι αξιωματικοί της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μεσσηνίας έχουν μόνο έναν τρόπο από το νόμο για να αντιμετωπίσουν τη νεανική παραβατικότητα -καθώς η Υπηρεσία Ανηλίκων στα Δικαστήρια Καλαμάτας παραμένει κλειστή. Αυτός είναι η σύλληψη για παραμέληση εποπτείας ανηλίκων των γονιών και κηδεμόνων των ανήλικων δραστών, πολλοί από τους οποίους είναι τσιγγανόπουλα μικρότερα των 15 χρόνων. Η παραμέληση εποπτείας ανηλίκου είναι ένα αυτόφωρο αδίκημα το οποίο τιμωρείται ως πλημμέλημα με φυλάκιση ως ένα έτος ή χρηματική ποινή, ενώ σε ιδιάζουσες περιπτώσεις μπορεί η ποινή να φτάσει και τα δύο χρόνια. Οπότε, ο γονιός εξαγοράζει την ποινή του και επιστρέφει στο σπίτι και ο ανήλικος παραβάτης, χωρίς να υπάρχουν τα κοινωνικά προγράμματα και επιμελητής ανηλίκων, αργά ή γρήγορα επιστρέφει στην παρανομία. Οι ίδιοι αστυνομικοί κύκλοι μας έλεγαν πως οι περιπτώσεις αυτές θα αντιμετωπίζονταν στη σωστή βάση και οι ανήλικοι θα είχαν περισσότερες ελπίδες να ξεφύγουν από μια παραβατική ζωή, αν οι κοινωνικές υπηρεσίες παρενέβαιναν ουσιαστικά στην οικογένεια. Εξαιτίας όμως της έλλειψης επιμελητή ανηλίκων στη Μεσσηνία, η όποια παρέμβαση στην οικογένεια και τον ανήλικο παραβάτη από τις κοινωνικές υπηρεσίες, που συνήθως θα έχει ζητηθεί από την Αστυνομία, δεν είναι παρά υποτυπώδης, όπως μας είπαν χαρακτηριστικά αστυνομικοί. Τις περισσότερες μάλιστα φορές, οι ίδιοι είναι αυτοί που θα καλέσουν τον κοινωνικό λειτουργό όταν ένας ανήλικος προσαχθεί περισσότερες από μία φορές ή η συμπεριφορά του είναι τέτοια που θα τους προβληματίσει.

 

ΟΙ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ

Από τις αρχές του χρόνου στη Μεσσηνία έχουν γίνει συνολικά 9 συλλήψεις κηδεμόνων ανήλικων δραστών, οι οποίοι διαπράττουν κατά κύριο λόγο κλοπές. Επίσης τη σύλληψη απέφυγαν γιατί κρύφτηκαν μέχρι να περάσουν τα όρια του αυτόφωρου οι γονείς άλλων δύο ανήλικων παραβατών.

Πιο αναλυτικά, η πρώτη που συνελήφθη το τρέχον έτος ήταν τον Ιανουάριο μια Ελληνίδα μητέρα στη Μάνη, γιατί ο 11χρονος γιος της πήγε στο σχολείο του με την τσάντα γεμάτη 128 σφαίρες. Το Φεβρουάριο έγινε επίσης μια σύλληψη Ελληνίδας τσιγγάνας γιατί οι δύο γιοι της, 14 και 12 χρόνων, πιάστηκαν στα πράσα από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ, την ώρα που άνοιγαν ένα αυτοκίνητο με κατσαβίδι στο πάρκινγκ έξω από το Δημαρχείο Μεσσήνης. Το Μάρτιο σημειώθηκαν τρεις συλλήψεις, και συγκεκριμένα: Μια 41χρονη Ελληνίδα τσιγγάνα γιατί άφησε τον 17χρονο γιο της και οδηγούσε χωρίς δίπλωμα, ενώ συνελήφθη και μια 32χρονη μητέρα στη Μεσσήνη γιατί οι δύο ανήλικοι γιοι της, 14 και 17 χρόνων, είχαν φτιάξει με άλλους συμμορία και έκλεβαν καταστήματα, περίπτερα, σπίτια και αυτοκίνητα στην Καλαμάτα, τη Μεσσήνη και τη Μεγαλόπολη. Ακολούθησε τον ίδιο μήνα μια ακόμα σύλληψη 43χρονης τσιγγάνας μητέρας, που ο 14χρονος γιος της μαζί με έναν 12χρονο και έναν 15χρονο ομοφύλους του, έκλεψαν από την οδό Ακρίτα στην Καλαμάτα δύο ποδήλατα. Αλλά και από τις αρχές αυτού του μήνα έχουν γίνει τρεις συλλήψεις. Ειδικότερα, συνελήφθη 33χρονη μητέρα που ο γιος της έκλεψε από περίπτερο τρόφιμα, ενώ τις προηγούμενες μέρες συνελήφθησαν ακόμη ο 38χρονος πατέρας ενός 15χρονου τσιγγάνου και η 54χρονη γιαγιά του 14χρονου ξαδερφού τους, οι οποίοι είχαν κλέψει ρούχα και παπούτσια από δύο μπαλκόνια και την αυλή σπιτιού στη δυτική Καλαμάτα.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER