Πέμπτη, 12 Μαϊος 2016 09:16

Καλαματιανή σε διεθνές κύκλωμα απάτης με κέρδη πάνω από 35 εκατ. ευρώ

Γράφτηκε από την
Καλαματιανή σε διεθνές κύκλωμα απάτης με κέρδη πάνω από 35 εκατ. ευρώ

Στην Καλαμάτα συνελήφθη προχθές η μία από τις τρεις γυναίκες που κατηγορούνται ως μέλη διεθνούς κυκλώματος που έταζε επενδύσεις μέσω offshore και εξαπατούσε επενδυτές από διάφορες χώρες και την Ελλάδα. Στην Αττική και την Καλαμάτα συνελήφθησαν από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων πέντε μέλη της οργάνωσης: δύο άνδρες ηλικίας 48 και 53 ετών, οι οποίοι κατηγορούνται ως συνδιευθύνοντες την οργάνωση και τρεις γυναίκες ηλικίας 35, 39 και 48 ετών.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, τα κέρδη της εγκληματικής οργάνωσης υπερβαίνουν τα 35 εκατ. δολάρια ΗΠΑ και τα 3 εκατ. ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δράστες έταζαν επενδύσεις μέσω offshore με αποδόσεις πάνω από 3% μηνιαίως, ωστόσο τα περισσότερα χρήματα που λάμβαναν τα «έτρωγαν» οι ίδιοι. Οι έρευνες ξεκίνησαν έπειτα από καταγγελία που έγινε και εκτός των πέντε μελών που έχουν συλληφθεί, έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε άλλα 18 φερόμενα ως μέλη του κυκλώματος. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται τα περασμένα Χριστούγεννα, έπειτα από έρευνες που έγιναν στα γραφεία Ελληνα χρηματιστή στο Κίεβο της Ουκρανίας. Οι αρχές της Ουκρανίας άρχισαν να ερευνούν τον άντρα μετά από καταγγελία που έκανε ο συνεργάτης του, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι προσπάθησε να τον δολοφονήσει και στη συνέχεια ενημέρωσαν τις ελληνικές αρχές.

ΜΕΣΩ OFFSHORE

Ως προς τον τρόπο δράσης της οργάνωσης, από την αστυνομική έρευνα εξακριβώθηκε ότι τα μέλη της ίδρυαν πολύπλοκα εταιρικά σχήματα, τα οποία υποτίθεται πως δραστηριοποιούνταν επενδυτικά στην αγορά συναλλάγματος. Τα εταιρικά αυτά σχήματα διοικούνταν και ελέγχονταν είτε απευθείας από τους κατηγορούμενους, είτε μέσω offshore εταιρικών συμπλεγμάτων, πίσω από τα οποία υποκρύπτονταν οι ίδιοι.

Στο πλαίσιο λειτουργίας των επενδυτικών δομών, οι εμπλεκόμενοι προσέγγιζαν διάφορα άτομα-επενδυτές και επικαλούμενοι εξειδικευμένες χρηματοοικονομικές γνώσεις και ακαδημαϊκούς τίτλους του 48χρονου, ο οποίος παρουσιαζόταν ως ειδήμων στις αγοραπωλησίες συναλλάγματος, τους έπειθαν να επενδύσουν μεγάλα χρηματικά ποσά υποσχόμενοι μεγάλα κέρδη και αποδόσεις που ξεπερνούν το 3% το μήνα. Προκειμένου μάλιστα να γίνονται πειστικοί, έστελναν σε μηνιαία βάση ενημερωτικά σημειώματα προς τους επενδυτές, σύμφωνα με τα οποία η επένδυσή τους ήταν συνεχώς κερδοφόρα. Με τον τρόπο αυτό, έπειθαν τους ήδη υπάρχοντες επενδυτές είτε να μην προβούν στην εξαργύρωση των συνεχώς αυξανόμενων κεφαλαίων τους, είτε να επενδύουν επιπλέον κεφάλαια. Επίσης δελέαζαν και καινούργια άτομα να επενδύσουν μεγάλα χρηματικά ποσά.

Η συνεχής είσοδος νέων κεφαλαίων στις επενδυτικές δομές, έδινε τη δυνατότητα στα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης να πληρώνουν στους επενδυτές τα υποτιθέμενα κέρδη και σε ορισμένες περιπτώσεις το σύνολο των κεφαλαίων τους, εδραιώνοντας με αυτόν τον τρόπο το αίσθημα εμπιστοσύνης. Ταυτόχρονα τα μέλη αποκόμιζαν μεγάλα χρηματικά ποσά, ως αμοιβή για τις υποτιθέμενες υπηρεσίες που παρείχαν. Με τον τρόπο αυτό, η εγκληματική οργάνωση πέτυχε να συντηρήσει τις «επενδυτικές» δομές μέχρι το Μάιο του 2015 οπότε το σύνολο των κεφαλαίων τα οποία είχαν έως τότε «επενδυθεί», αναλώθηκαν.

ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΔΙΑΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΥΨΟΥΣ 190 ΕΚΑΤ. ΔΟΛΑΡΙΩΝ

Οπως επίσης διαπιστώθηκε από την αστυνομική έρευνα, η οργάνωση διέθετε τρεις δικηγόρους, οι οποίοι με την ιδιότητα του νομικού συμβούλου συνέτασσαν παραπλανητικές επιστολές με τις οποίες εξαπατούσαν τους επενδυτές. Διέθετε επίσης πλήθος ατόμων που συνέδραμαν, με τη χρησιμοποίηση πολύπλοκων μεθόδων «ξεπλύματος» και μέσω διάφορων τραπεζικών λογαριασμών, δικαιούχοι των οποίων ήταν offshore εταιρείες, στη μεταφορά και απόκρυψη από τις ελληνικές Αρχές μεγάλων ποσών.

Συγκεκριμένα τα μέλη της οργάνωσης και οι επενδυτές-θύματα χρησιμοποίησαν ως απόκρυψη, τουλάχιστον 60 offshore εταιρείες, με έδρες ενδεικτικά το Μπελίζ, τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, τα Νησιά Μάρσαλ, τις Σεϋχέλλες και την Ομοσπονδία Αγίου Χριστοφόρου και Νέβις. Διατηρούσαν επίσης λογαριασμούς σε δεκάδες χώρες, όπως το Σαν Μαρίνο, το Μπελίζ, τον Παναμά, την Εσθονία, τη Λετονία, την Ουκρανία, το Μαυροβούνιο, τη Σιγκαπούρη, το Κουρακάο, την Αγία Λουκία, τον Αγιο Βικέντιο και Γρεναδίνες, τις Μπαχάμες κ.α.

Από το 2012, οπότε ιδρύθηκαν τα τρία funds, μέχρι το Μάιο του 2015, που ανεστάλησαν οι λειτουργίες των δομών, διακινήθηκαν διατραπεζικά κεφάλαια, που εμπιστεύτηκαν οι επενδυτές στην εγκληματική οργάνωση, ύψους 190 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ και 1,5 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη της οργάνωσης ανέρχονται στα 35 εκατ. δολάρια ΗΠΑ και 3 εκατ. ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται να είναι κατά πολύ μεγαλύτερα καθώς αρκετοί επενδυτές κατέθεταν τα χρήματά τους μετρητά, απευθείας στα μέλη της οργάνωσης.

ΠΡΩΗΝ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΣ Ο ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ

Σύμφωνα με το newmoney.gr, ο 48χρονος πρώην αναλυτής και στέλεχος εγχώριων χρηματιστηριακών εταιρειών, η σύζυγός του και στενός συνεργάτης του φέρονται ως ηγετικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας, όλα ξεκινούν το 2005 όταν ο πρώην χρηματιστής ίδρυσε στις ΗΠΑ εταιρεία επενδύσεων σε συνάλλαγμα. Τον Αύγουστο του 2010, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανακοίνωσε ότι ο εν λόγω χρηματιστής δεν είχε άδεια για να παρέχει επενδυτικές υπηρεσίες στην Ελλάδα και δέσμευσε για ένα χρόνο τους τραπεζικούς λογαριασμούς της εταιρείας στην Ελλάδα. Το 2009, λίγο πριν το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, ο συνεργάτης του και επιχειρηματίας με δραστηριότητα στο εξωτερικό γνωρίζεται με τον 48χρονο και αρχίζουν να στήνουν τη μεγάλη κομπίνα. Παράλληλα, η σύζυγός του ιδρύει εταιρεία με έδρα το Κάρντιφ της Ουαλίας και ξεκινά να συνεργάζεται με τον επιχειρηματία και τους πελάτες του που ήταν, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, Ουκρανοί. Τα τρία πρώτα χρόνια, οι δύο άνδρες έχοντας συστήσει δύο funds, αρχίζουν να εμβαθύνουν σε επενδύσεις τύπου forex.

Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ

Σύμφωνα με το ίδιο site, μέχρι τον Μάιο του 2015, όλοι σχεδόν οι επενδυτές ήταν ικανοποιημένοι με τα κέρδη τους. Μέχρι που οι επενδυτές έλαβαν μία επιστολή, η οποία μεταξύ των άλλων ανέφερε: «... πρόσφατες εξελίξεις αναφορικά με τον διαχειριστή των επενδύσεων της ...(σ.σ. όνομα εταιρείας) προκάλεσαν απόλυτη παύση των εργασιών της εταιρείας μέχρι νεωτέρας ειδοποιήσεως. Τούτο συνεπάγεται μεταξύ άλλων, αναστολή όλων των εμπορικών εργασιών, συνδρομών, ρευστοποιήσεων, πληρωμή μερισμάτων και την έκδοση μηνιαίων αναφορών». Ο 48χρονος εξαφανίζεται και ο πρώην συνέταιρος μαζί με κάποιους επενδυτές υποβάλλουν μήνυση εναντίον του αξιώνοντας τα χρήματα των επενδύσεων. Στην υπόθεση παρεμβαίνουν οι αστυνομικές Αρχές τεσσάρων κρατών και αρχίζουν να ξετυλίγουν το κουβάρι της υπόθεσης. Μεταξύ των 18 κατηγορούμενων στους οποίους ασκήθηκε ποινική δίωξη είναι Ελληνες, Ινδοί και Τούρκοι χρηματιστές, τρεις Ελληνες και Κύπριοι δικηγόροι, τέσσερις ιδιοκτήτες πρακτορείων ΟΠΑΠ που υποβοηθούσαν στο «άνοιγμα» λογαριασμών για να εξαϋλώνονται τα χρήματα των επενδυτών, όπως και άλλοι ιδιώτες.


NEWSLETTER