Τρίτη, 31 Μαϊος 2016 12:39

Το προφίλ του κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών στη Μεσσηνία (βίντεο-φωτογραφίες)

Γράφτηκε από την
Το προφίλ του κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών στη Μεσσηνία (βίντεο-φωτογραφίες)

Για την εξάρθρωση μίλησαν  ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Πελοποννήσου ταξίαρχος Διαμαντής Μητρόπουλος, ο ταξίαρχος Σταύρος Τουφεξής Διευθυντής Αστυνομίας Μεσσηνίας και ο διοικητής του Τμήματος Διώξης Ναρκωτικών Τάσος Δεληγιάννης. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Αστυνομίας:

"Εξαρθρώθηκε, μετά από μεθοδική και ενδελεχή έρευνα του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, πολυμελής εγκληματική ομάδα, που ενέχεται στην καλλιέργεια κάνναβης και στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, σε περιοχές της Αρκαδίας, της Κορινθίας και Μεσσηνίας και της Αττικής. 

Για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης, πραγματοποιήθηκαν από χθες (30.5.2016) το πρωί, ευρείας κλίμακας παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις σε περιοχές της Αρκαδίας, της Μεσσηνίας και της Αττικής, με τη συμμετοχή δικαστικών λειτουργών.

Στις επιχειρήσεις συμμετείχαν αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, των Διευθύνσεων Αστυνομίας Αρκαδίας, Μεσσηνίας και Λακωνίας και της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών Αττικής.

Στο πλαίσιο των αστυνομικών επιχειρήσεων συνελήφθησαν συνολικά είκοσι εννέα (29) άτομα, είκοσι επτά (27) ημεδαποί, ηλικίας από 22 έως 78 ετών και δύο (2) αλλοδαποί υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 31 και 49 ετών, αντίστοιχα, ενώ διενεργήθηκε μεγάλος αριθμός ερευνών σε οικίες και άλλους χώρους. 

Από τους συλληφθέντες, οι είκοσι επτά (27) είναι μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ δύο (2) ημεδαποί κατηγορούνται για παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά. 

Στην υπόθεση εμπλέκονται ακόμη τέσσερα (4) άτομα, τρεις (3) ημεδαποί ηλικίας 43, 44, 45 ετών, αντίστοιχα και ένας (1) 34χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας, όλοι τους μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, οι οποίοι τυγχάνουν έγκλειστοι σε Καταστήματα Κράτησης Κορυδαλλού, Ναυπλίου και Μαλανδρίνου, αντίστοιχα, για παρόμοια αδικήματα.    

Σε βάρος των εμπλεκόμενων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα – κατά περίπτωση - αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και της παράβασης των νομοθεσιών για τα ναρκωτικά, τα όπλα και τα βεγγαλικά, καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ενώ επιπλέον η δικογραφία περιλαμβάνει και κατηγορίες σε βάρος ατόμων για προμήθεια ναρκωτικών από την εγκληματική οργάνωση. 

Επιπλέον, σε βάρος των είκοσι επτά (27) μελών της εγκληματικής ομάδας, που συνελήφθησαν, εκκρεμούσαν και ισάριθμα Εντάλματα Σύλληψης του κ. Ανακριτή Καλαμάτας. 

Ως προς το χρονικό της εξάρθρωσης, μετά από συστηματική και πολύμηνη αστυνομική έρευνα που διεξήγαγε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, αξιοποιώντας κατάλληλα και συνδυαστικά στοιχεία, ευρήματα, αλλά και αποτελέσματα φυσικών και τεχνικών μεθόδων, προέκυψε ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, τουλάχιστον από τις αρχές του μηνός Αυγούστου του έτους 2015, συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση, με σκοπό την καλλιέργεια κάνναβης και τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών (κυρίως κάνναβης και κοκαΐνης), σε περιοχές της Πελοποννήσου και της Αττικής.

Από την παράνομη δραστηριότητά τους οι δράστες αποκόμιζαν σημαντικά χρηματικά ποσά, τα οποία, οι περισσότεροι χρησιμοποιούσαν κυρίως για την κάλυψη των βιοποριστικών αλλά και άλλων τους αναγκών, καθώς είναι άεργοι.

Τα μέλη της οργάνωσης, προκειμένου να συγκαλύπτουν την παράνομη δραστηριότητά τους και να αποπροσανατολίζουν τις έρευνες των διωκτικών Αρχών, χρησιμοποιούσαν πολλές τηλεφωνικές συνδέσεις, που δεν ήταν δηλωμένες στα πραγματικά τους στοιχεία, αλλά σε στοιχεία αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών («αχυράνθρωπων» - ghost persons).

Επιπλέον, σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις συγγενικών τους προσώπων, ενώ στις μεταξύ τους τηλεφωνικές συνομιλίες, επικοινωνούσαν με συνθηματικές εκφράσεις και προκαθορισμένο κώδικα συνεννόησης.

Κατά τη διάρκεια των εκτεταμένων και συντονισμένων αστυνομικών ερευνών, που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, αποθήκες, αγροτεμάχια, υπαίθριους χώρους, οχήματα κ.λπ., βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

ποσότητα κάνναβης, βάρους -1.278,5- γραμμαρίων, 

-27- δενδρύλλια κάνναβης,

ποσότητα κοκαΐνης, βάρους -158,2- γραμμαρίων,

τρία (3) ναρκωτικά δισκία,

το χρηματικό ποσό των -6.240- ευρώ,  

πέντε (5) ζυγαριές ακριβείας,

τρία (3) κυνηγετικά όπλα,

δέκα (10) φυσίγγια,

επτά (7) σουγιάδες,

σπρέι πιπεριού,

-39- κροτίδες,

τέσσερα (4) οχήματα και

πλήθος κινητών τηλεφώνων και καρτών sim.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της παράνομης δραστηριότητας της εγκληματικής οργάνωσης, είχαν συλληφθεί δώδεκα (12) άτομα και είχαν κατασχεθεί πάνω από τέσσερα (4) κιλά κάνναβης, πάνω από ένα (1) κιλό κοκαΐνης, δενδρύλλια κάνναβης, χρηματικό ποσό που ξεπερνά τις -13.000- ευρώ κ.α., τα οποία συνδέονται με διαφόρους τρόπους με την εγκληματική οργάνωση (Σχετικά τα από 26.8.2015 (πρώτη περίπτωση), 6.10.2015, 11.10.2015, 12.10.2015, 12.11.2015, 3.12.2015, 21.12.2015, 27.12.2015 και 3.4.2016 Δελτία Τύπου της Υπηρεσίας μας).

Υπολογίζεται πως από την εγκληματική τους δράση, η οποία έχει συστηματικό χαρακτήρα, είχαν διακινήσει πάνω από είκοσι πέντε (25) κιλά κάνναβης και πάνω από πέντε (5) κιλά κοκαΐνης, αποκομίζοντας παράνομο περιουσιακό όφελος που ξεπερνά τις -700.000- ευρώ. 

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας και στον κ. Ανακριτή Καλαμάτας, κατά περίπτωση.

Στο πλαίσιο του προανακριτικού έργου, που διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, διερευνάται όλο το εύρος και το πεδίο της εγκληματικής δραστηριότητας της οργάνωσης, η τυχόν εμπλοκή-συμμετοχή περισσοτέρων ατόμων και η ενδεχομένη διασύνδεση τους με άλλες ομοειδείς εγκληματικές ομάδες". 

Εξάλλου με ανακοίνωσή της η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Μεσσηνίας εκφράζει τα θερμά της συγχαρητήρια στο Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας για την εξάρθρωση:

'"Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Μεσσηνίας εκφράζει τα θερμά της συγχαρητήρια στους συναδέλφους του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, οι οποίοι μετά από πολύμηνη έρευνα εξάρθρωσαν πολυμελές και οργανωμένο εγκληματικό δίκτυο που διακινούσε συστηματικά ποσότητες ναρκωτικών ουσιών στην ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου και Αττικής και καλλιεργούσε φυτείες κάνναβης σε περιοχές του Νομού Μεσσηνίας. Θα ήταν παράλειψή μας να μην αναφερθούμε και στην πολύτιμη συμβολή των υπόλοιπων συναδέλφων της Δ.Α. Μεσσηνίας καθώς και συναδέλφων από τη Δ.Α. Λακωνίας, Δ.Α. Αρκαδίας όπως και από διάφορες υπηρεσίες της ΓΕ.Π.Α.Δ. Πελ/σου και της Υ.Δ.Ν. Αττικής, οι οποίοι εργαζόμενοι πέραν του ωραρίου τους και αφού επέδειξαν εξαιρετικό ζήλο ύστερα από συντονισμένη επιχείρηση, βοήθησαν τα μέγιστα στη σύλληψη των μελών της παραπάνω εγκληματικής οργάνωσης. Για άλλη μια φορά οι αστυνομικοί αποδεικνύουν ότι το φιλότιμο περισσεύει, παρότι τα τελευταία χρόνια με την επιβολή των μνημονίων, όπως όλοι οι κλάδοι έτσι και ο δικός μας, έχει υποστεί περικοπές τόσο σε μισθούς όσο και σε μέσα (ληγμένα αλεξίσφαιρα, παλαιωμένα περιπολικά, συντηρητική εκπαίδευση αστυνομικών, κλπ). Διαχρονικά οι κυβερνήσεις δεν έχουν θεσμοθετήσει το επάγγελμα μας ως επικίνδυνο και δε συμμορφώνονται με τις αποφάσεις του Σ.Τ.Ε. Οι συνάδελφοί μας με την επιτυχία τους αυτή απέδειξαν ότι βρίσκονται σε άριστο επαγγελματικό επίπεδο, ενισχύοντας παράλληλα στον ύψιστο βαθμό το αίσθημα της ασφάλειας στους συμπολίτες μας".  

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ  

ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΡΙΣΤΟΥΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ


NEWSLETTER