Τετάρτη, 01 Ιουνίου 2016 09:13

Μεσσηνία: Πάνω από 500 στο πελατολόγιο για χασίς και κοκαΐνη (βίντεο-φωτογραφίες)

Γράφτηκε από την

Πελατολόγιο το οποίο ξεπερνούσε τα 500 άτομα στην Πελοπόννησο και την Αττική, και έσοδα που υπερβαίνουν τα 700.000 ευρώ από την πώληση χασίς και κοκαΐνης, είχε η 27μελής εγκληματική οργάνωση που εξαρθρώθηκε μετά από πολύμηνη έρευνα από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας.

Σε ταυτόχρονες επιχειρήσεις που έγιναν προχθές το πρωί, αστυνομικοί της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Λακωνίας και από υπηρεσίες της Αττικής, συνέλαβαν συνολικά 29 άτομα σε Καλαμάτα, Ανεμόμυλο, Μεσσήνη, Βελίκα, Πιλαλίστρα, Τρίοδο, Αμφιθέα, στο Αιγάλεω Αττικής, την Τρίπολη και ένα Αλβανό μεταφορέα με 158,2 γραμ. κοκαΐνης και 1 κιλό χασίς στα σύνορα Μεσσηνίας - Αρκαδίας. Τα μέλη της οργάνωσης επικοινωνούσαν μεταξύ τους με τηλέφωνα που δεν ήταν δηλωμένα στα πραγματικά τους στοιχεία, αλλά σε στοιχεία αλλοδαπών («αχυράνθρωπων» - ghost persons). Οι κατηγορούμενοι εκτός από το χασίς που καλλιεργούσαν, αγόραζαν κοκαΐνη και χασίς αρχικά από την Κόρινθο και όταν φυλακίστηκε ο προμηθευτής τους, άρχισαν τις αγορές από την Αθήνα.

Ο φερόμενος ως αρχηγός είναι ένας 37χρονος από τη Μεσσήνη και μένει στον Ανεμόμυλο, όπου και συνελήφθη μαζί με την 33χρονη γυναίκα του η οποία επίσης κατηγορείται ως μέλος της εγκληματικής ομάδας.

Ως υπαρχηγός φέρεται ο 33χρονος αυτοκινητιστής από την Τρίοδο, ο οποίος είχε ξεφύγει στις 17 Ιανουαρίου από μπλόκο της Αστυνομίας στη Βελιγοστή, χτυπώντας περιπολικά με το αυτοκίνητό του. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και o τότε κατηγορούμενος ως συνεργός του ένας 38χρονος από την Αμφιθέα. Και οι τρεις είχαν τότε αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, μετά την απολογία τους στις δικαστικές αρχές Καλαμάτας.

Η δικογραφία περιλαμβάνει 510 άτομα, εκτός από τους συλληφθέντες και οι περισσότεροι από αυτούς είναι από τη Μεσσηνία - εκ των οποίων οι 200 είναι γνωστοί με τα ονόματα και τις διευθύνσεις τους στη Δίωξη Ναρκωτικών Καλαμάτας, και οι περισσότεροι είναι χρήστες που έπαιρναν τηλέφωνο τον ντήλερ για να τους φέρει μια δόση.

ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

Η καταγραφή των συνομιλιών ξεκίνησε στις αρχές Αυγούστου 2015. Ολο αυτό το διάστημα της παρακολούθησης είχαν κατασχεθεί ποσότητες ναρκωτικών και φυτείες χασίς, και είχαν συλληφθεί 12 άτομα που συσχετίζονται με τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης. Συγκεκριμένα είχαν κατασχεθεί πάνω από 4 κιλά χασίς, πάνω από 1 κιλό κοκαΐνης, δενδρύλλια χασίς, χρηματικό ποσό που ξεπερνά τις 13.000 ευρώ κ.ά., τα οποία συνδέονται με διαφόρους τρόπους με την εγκληματική οργάνωση. Συγκεκριμένα πρόκειται για τις εξής υποθέσεις της Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας:

  • 26 Αυγούστου 2015 εντοπισμός τριών φυτειών με συνολικά 345 δενδρύλλια χασίς σε περιοχές της Μεσσήνης και της Πύλου.
  • 6 Οκτωβρίου 2015, βρίσκουν 582,9 γραμ. χασίς σε ελαιοτριβείο 48χρονου στην περιοχή της Πύλου.
  • 11 Οκτωβρίου 2015 εντοπίζεται φυτεία με 35 δενδρύλλια χασίς στην περιοχή της Μεσσήνης.
  • 12 Οκτωβρίου 2015 συλλαμβάνεται 60χρονος Καλαματιανός με 284,5 γραμ. χασίς.
  • 12 Νοεμβρίου 2015 συλλαμβάνεται 33χρονος Καλαματιανός με 120,7 γραμ. χασίς.
  • 3 Δεκεμβρίου 2015 συλλαμβάνεται νεαρό ζευγάρι στο Καρτερόλι για καλλιέργεια μέσα στο σπίτι του 9 δενδρυλλίων χασίς.
  • 21 Δεκεμβρίου 2015 συλλαμβάνεται 44χρονος Γαργαλιανιώτης με 48,2 γραμ. κοκαΐνης και 35,5 γραμ. χασίς.
  • 27 Δεκεμβρίου 2015 συλλαμβάνεται ο 43χρονος Κορίνθιος φερόμενος ως προμηθευτής αρχικά του κυκλώματος, από το Τμήμα Ασφαλείας Κορίνθου, με περίπου 1 κιλό κοκαΐνη, 87,3 γραμ. ηρωίνη και 1.680 γραμ. χασίς.
  • 3 Απριλίου 2016 η Δίωξη Ναρκωτικών Καλαμάτας συλλαμβάνει 43χρονο Νησιώτη με 726,5 γραμ. χασίς.

Ο ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗΣ

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, η οργάνωση προμηθευόταν ναρκωτικά από έναν 49χρονο Αλβανό, που ερχότανε από την Αθήνα με το αυτοκίνητο και τα παρέδιδε στον αρχηγό από τον Ανεμόμυλο. Το σημείο του ραντεβού στη Μεσσηνία ήταν προκαθορισμένο από πριν, όπως και προχθές που οι αστυνομικοί τον περίμεναν και τον έπιασαν στα σύνορα Μεσσηνίας - Αρκαδίας. Μαζί του είχε την ποσότητα της κοκαΐνης που σε αξία στην χονδρική αγγίζει τα 15.000 ευρώ. Αλλοτε πάλι, μέλη του κυκλώματος πήγαιναν οι ίδιοι στην Αθήνα και έφερναν τα ναρκωτικά, όπως και τον Ιανουάριο όταν κατάφερε να ξεφύγει ο 33χρονος αυτοκινητιστής από την Τρίοδο. Οσο για τους πελάτες, αυτοί σύμφωνα με την Αστυνομία ήταν από όλα τα κοινωνικά στρώματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από τις ποσότητες των ναρκωτικών που βρέθηκαν στις έρευνες, το τελευταίο 10μηνο το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας έχει εξαρθρώσει υποθέσεις καλλιέργειας χασίς από μέλη της ομάδας και έχει κατασχέσει ποσότητες ναρκωτικών.

ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

Οσον αφορά τις τρεις γυναίκες που συνελήφθησαν, η μια είναι η σύζυγος του φερόμενου ως αρχηγού, η οποία επίσης κατηγορείται για συμμετοχή στο κύκλωμα. Η άλλη φερόμενη ως μέλος είναι μια 28χρονη από την Καλαμάτα και η τρίτη είναι κάτοικος Ανεμόμυλου και σύμφωνα με την Αστυνομία μένει κοντά στο σπίτι του αρχηγού και προέκυψε ότι απέκρυπτε ποσότητες ναρκωτικών. Στη διάρκεια της έρευνας στο σπίτι της, βρέθηκαν κάποιες ποσότητες και συνελήφθη, αλλά δεν κατηγορείται ως μέλος. Ο άλλος συλληφθείς είναι ο 72χρονος πατέρας κατηγορούμενου και στο σπίτι του, όπου οι αστυνομικοί πήγαν για να συλλάβουν το γιο του, βρήκαν στην αυλή φυτά χασίς και ένα κυνηγετικό όπλο που είχε λήξει η άδεια κατοχής.

Ετσι, στην Καλαμάτα και τον Ανεμόμυλο συνελήφθησαν 4 άτομα, 2 στην Αρκαδία, 1 στο Αιγάλεω Αττικής, 1 στα όρια Μεσσηνίας - Αρκαδίας και οι υπόλοιποι στη Μεσσήνη και την ευρύτερη περιοχή. Οσο για τα κέρδη από τις πωλήσεις των ναρκωτικών, αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι με αυτά συντηρούσαν τις πολυμελείς οικογένειές τους, ενώ σπαταλούσαν τα χρήματα διεξάγοντας μια άνετη ζωή, αγόραζαν χτήματα και αυτοκίνητα κατάλληλα για να πηγαινοέρχονται στην Αθήνα και να αγοράζουν ναρκωτικά.

ΟΙ ΕΓΚΛΕΙΣΤΟΙ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

Στις φυλακές είναι κλεισμένοι για υποθέσεις που είχε εξαρθρώσει το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας 4 φερόμενα ως μέλη: ένας 35χρονος Αλβανός στις φυλακές Μαλανδρίνου, ένας 45χρονος Γαργαλιανιώτης στις φυλακές Ναυπλίου, και ένας 43χρονος Νησιώτης και 44χρονος Κορίνθιος στις φυλακές Κορυδαλλού, από τον οποίο ο φερόμενος ως αρχηγός προμηθευότανε αρχικά τις ποσότητες της κοκαΐνης.  

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Χθες το μεσημέρι, στο γραφείο του διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μεσσηνίας, δόθηκε συνέντευξη Τύπου για την εξάρθρωση της συγκεκριμένης υπόθεσης. Την παρουσίαση έκαναν ο γενικός περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Πελοποννήσου, ταξίαρχος Διαμαντής Μητρόπουλος, ο διευθυντής Αστυνομίας Μεσσηνίας, ταξίαρχος Σταύρος Τουφεξής και ο διοικητής του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, υπαστυνόμος Α' Τάσος Δεληγιάννης. Οπως ειπώθηκε στην παρουσίαση, το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας δούλευε την υπόθεση εδώ και περίπου 10 μήνες, ενώ από πέρυσι στις αρχές Αυγούστου ξεκίνησαν οι παρακολουθήσεις τηλεφώνων, αλλά και συλλήψεις μελών για καλλιέργεια χασίς και ναρκωτικά. Το κύκλωμα πωλούσε κυρίως χασίς δικής του καλλιέργειας ή το προμηθευόταν, αλλά και κοκαΐνη, σε περιοχές της Αρκαδίας, της Κορινθίας, της Μεσσηνίας και της Αττικής.

Υπολογίζεται ότι το διάστημα που τους παρακολουθούσε η Δίωξη Ναρκωτικών Καλαμάτας, οι κατηγορούμενοι είχαν διακινήσει πάνω από 25 κιλά χασίς και πάνω από 5 κιλά κοκαΐνης, αποκομίζοντας κέρδη που ξεπερνούν τις 700.000 ευρώ.

ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΑΠΟ ΑΧΥΡΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

Τα μέλη της οργάνωσης για να μην μπορούν οι αστυνομικοί να εντοπίσουν ποιοι πραγματικά είναι, χρησιμοποιούσαν πολλές τηλεφωνικές συνδέσεις, που δεν ήταν δηλωμένες στα πραγματικά τους στοιχεία, αλλά σε στοιχεία αλλοδαπών («αχυράνθρωπων» - ghost persons). Σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούσαν τα τηλέφωνα συγγενών τους ενώ όταν μιλούσαν μεταξύ τους είχαν τις δικές τους συνθηματικές εκφράσεις και προκαθορισμένο κώδικα συνεννόησης: Για παράδειγμα όταν ήθελαν να πουν για το τριμμένο χασίς χρησιμοποιούσαν τη λέξη "ψηλούμπα", το χασίς το ανέφεραν ως "μαύρο" και "καφέ" το ακατέργαστο χασίς. Επίσης, για την κοκαΐνη χρησιμοποιούσαν τη λέξη "χρώμα" ή σε άλλες περιπτώσεις ανέφεραν ως "φτιαγμένο - κλειστό" τη συσκευασμένη ποσότητα ναρκωτικών - ενώ το "καντάρι" ήτανε η ζυγαριά.

ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

Κατά τη διάρκεια των αστυνομικών ερευνών, που έγιναν σε σπίτια, αποθήκες, αγροκτήματα, υπαίθριους χώρους, οχήματα κ.λπ., βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: ποσότητα χασίς βάρους 1.278,5 γραμμαρίων,

27 δενδρύλλια χασίς, ποσότητα κοκαΐνης βάρους 158,2 γραμμαρίων, 3 ναρκωτικά χάπια, το χρηματικό ποσό των 6.240 ευρώ, 5 ζυγαριές ακριβείας, 3 κυνηγετικά όπλα, 10 φυσίγγια, 7 σουγιάδες, σπρέι πιπεριού, 39 κροτίδες, 4 οχήματα και πλήθος κινητών τηλεφώνων και καρτών sim.

Στις επιχειρήσεις συμμετείχαν αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, των Διευθύνσεων Αστυνομίας Μεσσηνίας, Αρκαδίας και Λακωνίας, και της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών Αττικής. Με ανακοίνωσή της η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Μεσσηνίας συγχαίρει το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας και τους άλλους συναδέλφους τους που συμμετείχαν στις συλλήψεις. Συγκεκριμένα αναφέρει μεταξύ άλλων: «Για άλλη μια φορά οι αστυνομικοί αποδεικνύουν ότι το φιλότιμο περισσεύει, παρότι τα τελευταία χρόνια με την επιβολή των μνημονίων, όπως όλοι οι κλάδοι έτσι και ο δικός μας, έχει υποστεί περικοπές τόσο σε μισθούς όσο και σε μέσα (ληγμένα αλεξίσφαιρα, παλαιωμένα περιπολικά, συντηρητική εκπαίδευση αστυνομικών, κ.λπ.).

Διαχρονικά οι κυβερνήσεις δεν έχουν θεσμοθετήσει το επάγγελμά μας ως επικίνδυνο και δεν συμμορφώνονται με τις αποφάσεις του ΣτΕ. Οι συνάδελφοί μας με την επιτυχία τους αυτή απέδειξαν ότι βρίσκονται σε άριστο επαγγελματικό επίπεδο, ενισχύοντας παράλληλα στον ύψιστο βαθμό το αίσθημα της ασφάλειας στους συμπολίτες μας».

ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ

Στον εισαγγελέα Καλαμάτας οδηγήθηκαν χθες οι συλληφθέντες ως μέλη της εγκληματικής ομάδας που εξάρθρωσε η Δίωξη Ναρκωτικών Καλαμάτας και φέρεται να πωλούσε χασίς και κοκαΐνη στην Πελοπόννησο και την Αττική. Οι κατηγορούμενοι πήρανε προθεσμία για να απολογηθούν στις δύο ανακρίτριες Καλαμάτας (σ.σ. λόγω του όγκου της δικογραφίας και των πολλών κατηγορουμένων θα διεξάγουν την ανάκριση και οι δύο ανακρίτριες Καλαμάτας) αύριο Πέμπτη και μεθαύριο Παρασκευή.

Συνελήφθησαν συνολικά 29 άτομα, 27 Ελληνες, ηλικίας από 22 έως 78 ετών και 2 Αλβανοί, ηλικίας 31 και 49 ετών. Οι 27 είναι μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ μια γυναίκα και ένας ηλικιωμένος άντρας κατηγορούνται για παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.

Σε βάρος των 27 κατηγορούμενων ως μελών του κυκλώματος έχει σχηματιστεί δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και παράβαση των νομοθεσιών για τα ναρκωτικά, τα όπλα και τα βεγγαλικά, καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ενώ σε βάρος τους εκκρεμούσαν ισάριθμα εντάλματα σύλληψης. Στην υπόθεση εμπλέκονται ακόμη 4 άτομα, 3 Ελληνες ηλικίας 43, 44, 45 ετών και ένας 34χρονος Αλβανός, όλοι τους φερόμενοι ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, οι οποίοι είναι έγκλειστοι στις φυλακές Κορυδαλλού, Ναυπλίου και Μαλανδρίνου, για παρόμοια αδικήματα.