Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου 2016 09:00

Εισαγγελική δίωξη για τα λύματα στα κανάλια 

Γράφτηκε από την
Εισαγγελική δίωξη για τα λύματα στα κανάλια 

Ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου, με την κατηγορία της υποβάθμισης περιβάλλοντος κατ' εξακολούθηση, άσκησε χθες ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Καλαμάτας Δημήτρης Σταύρου.

Την εισαγγελική παρέμβαση την προκάλεσαν τα δημοσιεύματα της «Ελευθερίας» την περασμένη Τετάρτη με τίτλο «Μαύρισε ο ΓΟΕΒ και το Κουλντούκι. Βοθρολύματα σε κανάλια» και την Πέμπτη με τίτλο «Απόβλητα στα καναλέτα παραδέχεται ο δήμος» - τα οποία αποκάλυπταν η ρύπανση σε ποτάμια, ρέματα και κανάλια του ΓΟΕΒ, στον Μπουρνιά της Καλαμάτας και το Κουλντούκι στη Μπούκα. 

Ο κ. Σταύρου, στην ποινική δίωξη που άσκησε, αναφέρει ότι η ρύπανση τελέστηκε από υπαίτιους που σκόπευαν να προσπορίσουν στον εαυτό τους οικονομικά οφέλη. Επίσης, ότι η ρύπανση προκάλεσε κίνδυνο σοβαρής και ευρείας υποβάθμισης του περιβάλλοντος. 

Οπως έγραφε η «Ε» στο φύλλο της περασμένης Τετάρτης, ο κάμπος βρόμισε από μαύρα λύματα και υπήρχε τόση δυσοσμία που δεν μπορούσες να σταθείς. Αγρότες κι επιχειρηματίες της περιοχής ξεσηκώθηκαν, κι ο έλεγχος έδειξε ότι τα μαύρα λύματα προέρχονταν πιθανότατα από βυτιοφόρα που είχαν αδειαστεί παράνομα σε κανάλια του ΓΟΕΒ. Μάλιστα ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Καλαμάτας Γιάννης Καμβυσίδης εξήγησε στην «Ε» ότι «υπάρχουν βυτιοφόρα με επιβαρυμένα λύματα, βιομηχανικά απόβλητα, που δεν τα δέχεται ο βιολογικός».

Κατάμαυρα ήταν όμως και τα νερά στο Κουλντούκι στην παραλία της Μπούκας, και η μπόχα επίσης ανυπόφορη. Σε όλο του το μήκος, από το σημείο όπου δένουν οι βάρκες μέχρι την έξοδο στη θάλασσα, δεν μπορούσε κανείς να σταθεί ή να διακρίνει οτιδήποτε πέρα από την επιφάνεια, λες και κάποιος είχε ρίξει παντού λύματα. 

Την προανάκριση θα την αναλάβει η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, σε συνεργασία με το Αστυνομικό Τμήμα Μεσσήνης και τους τοπικούς φορείς.

Ν.Κ.


NEWSLETTER