Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2016 16:14

Διεκόπη η δίκη για τις πηγές Κουμπέ - Πραγματογνώμονας για το άλσος στην Κάτω Μέλπεια   

Γράφτηκε από την
Διεκόπη η δίκη για τις πηγές Κουμπέ - Πραγματογνώμονας για το άλσος στην Κάτω Μέλπεια   

Την διακοπή της δίκης για να οριστεί πραγματογνώμονας, που θα προσδιορίσει την αξία της επίδικης έκτασης στο άλσος της Κάτω Μέλπειας, αποφάσισε χθες κατά πλειοψηφία το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στη δίκη για απόπειρα απάτης σε βάρος του Δημοσίου από μια γυναίκα με καταγωγή από την Ανδανία και 5 ακόμα κατηγορούμενους.

Η αξία της επίδικης έκτασης φέρεται να υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ, ωστόσο σύμφωνα με την ιδιωτική πραγματογνωμοσύνη που παρουσίασε στο δικαστήριο ο συνήγορος της κατηγορουμένης Χρήστος Χρυσός, η έκταση αυτή των 7,8 στρεμμάτων που διεκδικεί η εντολέας του, δεν ξεπερνά τις 50.000 ευρώ.  

Η δίκη διακόπηκε για τις 31 Οκτωβρίου ενώ χθες, δεύτερη μέρα της δίκης, πριν το δικαστήριο αποφασίσει την διακοπή, κατέθεσαν 3 ακόμη μάρτυρες: οι πρώην δήμαρχοι Ανδανίας Γιώργος Διαγούπης και Ευθύμης Ξηρόκωστας, και ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και καταγόμενος από την περιοχή Γιώργος Μπόμπολης. 

Να μην γίνει πραγματογνωμοσύνη γιατί είναι περιττή πρότεινε ο εισαγγελέας Εφετών Βασίλης Παπαδάς. Είπε ότι από τη μέχρι τώρα διαδικασία έχει αποσαφηνιστεί επαρκώς ποια είναι η αξία, τόσο από τις μαρτυρικές καταθέσεις όσο και από την πραγματογνωμοσύνη που προσκόμισε η υπεράσπιση αλλά και την κοινή πείρα και λογική. Με τον εισαγγελέα συντάχθηκαν και οι συνήγοροι υπεράσπισης. 

 

ΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ

Χθες η διαδικασία ξεκίνησε με την κατάθεση του πρώην δημάρχου Ανδανίας Γιώργου Διαγούπη, ο οποίος είπε ότι η έκταση των 24 στρεμμάτων όπου εκτείνεται το άλσος και οι πηγές Κουμπέ είναι δασική, και το Δασαρχείο το έχει παραχωρήσει στο δήμο. Τόνισε μάλιστα ότι από πάντα ανήκε στην κοινότητα ενώ από τις πηγές υδρεύεται το χωριό - το αντλιοστάσιο δε, βρίσκεται μέσα στην επίδικη έκταση. Εξήγησε ακόμα πως ουδέποτε πριν το 2008, όταν η κατηγορουμένη εμφανίστηκε διεκδικώντας τα στρέμματα αυτά, είχε κανείς φέρει αντιρρήσεις στους καθαρισμούς και τις άλλες εργασίες που γίνονταν από τους τοπικούς άρχοντες στο χώρο. Το 2008, επί δικής του δημαρχοντίας στον καποδιστριακό Δήμο Ανδανίας, η κατηγορούμενη αξίωσε να σταματήσει κάθε εργασία. Ο πρώην δήμαρχος Ανδανίας περιέγραψε μάλιστα και επεισόδιο που έγινε στο άλσος όταν πήγε μηχάνημα για να καθαρίσει και η κατηγορούμενη με τον σύζυγό της πετάξανε πέτρες για να φύγει. 

Ερωτώμενος για την αξία της έκτασης, την χαρακτήρισε ανεκτίμητη και πρόσθεσε πως αξίζει όσο η Ακρόπολη για την Αθήνα και ο Λευκός Πύργος για τη Θεσσαλονίκη. Σε διευκρινιστική ερώτηση για το ποσό, σημείωσε ότι δεν αποκλείεται να αξίζει 1 δισ. ευρώ. 

Ο Ευθύμης Ξηρόκωστας, δήμαρχος Ανδανίας από το 1999 έως το 2006, κατέθεσε ότι είναι κοινόχρηστος χώρος και ανήκε από πάντα στην κοινότητα. Σημείωσε δε, πως από τις εκάστοτε κοινοτικές και δημοτικές αρχές γίνονταν τακτικά καθαρισμοί και συντήρηση των υποδομών, και κανένας ποτέ δεν είχε προσπαθήσει να τους σταματήσει ή να το διεκδικήσει ως δικό του. Και ο συγκεκριμένος μάρτυρας εκτίμησε ότι η αξία της έκτασης είναι ανυπολόγιστη λόγω και των πηγών Κουμπέ, απ' όπου υδρεύεται η Μέλπεια. 

 

ΜΑΡΤΥΡΑΣ: «Η ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ»

Ως την Ακρόπολη του χωριού τους χαρακτήρισε την έκταση των 24 στρεμμάτων με το άλσος και τις πηγές Κουμπέ ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιώργος Μπόμπολης. Ο ίδιος κατέθεσε στο δικαστήριο ότι η κοινότητα είχε βάλει την έκταση στο Κτηματολόγιό της από το 1964, τότε που ο πατέρας της κατηγορούμενης ήτανε 49 χρόνων και δεν προέβαλε καμία αντίρρηση ή έκανε προσφυγή, όπως και κανένας άλλος από το χωριό. Η κατηγορούμενη, είπε ο μάρτυρας, διεκδίκησε την επίδικη έκταση μετά το 1996, που πέθανε ο πατέρας της. Ο οποίος, όπως έμαθε, είχε αφήσει μια διαθήκη, που σύμφωνα με το μάρτυρα άφηνε κατά το ήμισυ στα παιδιά του και κατηγορούμενους στη δίκη, 1 στρέμμα σε άλλη μεριά του χωριού και το σπίτι με τον κήπο του. Ενώ από την έκταση των 7,8 στρεμμάτων που διεκδικεί η κατηγορουμένη, ο πατέρας της δεν είχε καμία κυριότητα κι ούτε το έβαλε στη διαθήκη, γιατί ό,τι διέθετε απαλλοτριώθηκε το 1963 για να διανοιχθεί η 7η επαρχιακή. Πρόσθεσε δε, πως είχε μείνει ένα τριγωνικό "κομματάκι", στο οποίο η κατηγορούμενη τοποθέτησε μπροστά μια πόρτα και σύρμα. Μάλιστα, ο μάρτυρας είπε στο δικαστήριο ότι με την αποδοχή κληρονομιάς που έγινε από την κατηγορουμένη, έβαλε από μόνη της μέσα αυτό το "κομματάκι" και μια έκταση 3 στρεμμάτων στη θέση Σιάγκου-Κοτρώνι, πάνω από το Κουμπέ, όπου υπήρχαν πουρνάρια και ο πατέρας της έβοσκε τις γίδες, χωρίς να του ανήκει γιατί είναι δασικό. Επίσης, τα δήλωσε και στο Ε9 ενώ με την συμβολαιογραφική πράξη παραχώρησης που της έκανε ο αδερφός της, ο μάρτυρας είπε ότι προσπάθησε αθόρυβα και μεθοδικά να αποκτήσει, από το τίποτα που της άφησε ο πατέρας της, το μισό Κουμπέ μαζί με τα νερά και τα πλατάνια του. «Μεγαλώνει ανύπαρκτες εκτάσεις, μπερδεύει τις ονομασίες και διεκδικεί το Κουμπέ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας, προσθέτοντας ότι πρόθεσή της είναι καθαρά να εκμεταλλευτεί τα νερά της πηγής και το χώρο. 

Οσον αφορά την αξία της έκτασης, ο μάρτυρας εκτίμησε ότι η γη εκεί αξίζει πάνω από 50.000 ευρώ το στρέμμα - ενώ στη διάρκεια της κατάθεσής του υπήρξαν και στιγμές έντονης αντιπαράθεσης, χωρίς ωστόσο παρεκτροπές, όταν δεχότανε ερωτήσεις από την υπεράσπιση, αλλά και όταν η κατηγορούμενη είπε στο μάρτυρα ενώ κατέθετε "σα δεν ντρέπεσαι".

Ν.Κ.


NEWSLETTER