Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2016 21:38

10,5 χρόνια σε τσιγγάνο για ληστεία υπερήλικων στο Μανιάκι

Γράφτηκε από την

Σε 10,5 χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε από το Πενταμελές Εφετείο Καλαμάτας τσιγγάνος που το 2010 μαζί με ανήλικο ομόφυλό του έδεσαν και βασάνισαν υπερήλικα και την αδελφή του στο Μανιάκι για να τους πάρουν 1.000 ευρώ. Πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε 12,5 χρόνια κάθειρξη. 

Τα δύο αδέλφια έχουν πια πεθάνει, αλλά όπως είχε περιγράψει ο υπερήλικας στην κατάθεσή του στους αστυνομικούς, οι ληστές τον έσυραν από το κρεβάτι του μέχρι το καθιστικό και τον έδεσαν από το πόδι στο πόδι του τραπεζιού. Ενας από αυτούς τον χτυπούσε με ένα σίδερο στην πλάτη και τον είχε στραμμένο έτσι ώστε να βλέπει την αδερφή του, που και αυτή την είχαν δεμένη κοντά στο τζάκι. Κι αφού τους βασάνισαν και βεβαιώθηκαν ότι δεν είχαν άλλα χρήματα από αυτά που είχαν βρει στην ντουλάπα, τους εγκατέλειψαν. Ο ηλικιωμένος έλυσε το πόδι του και με όσες δυνάμεις του είχαν απομείνει βγήκε για να ζητήσει βοήθεια από τους γείτονες. Οπως κατέθεσε χθες αστυνομικός στο δικαστήριο ο ηλικιωμένος αυτός ήταν που μίλησε στην Αστυνομία από τότε για δύο χοντρούς ανάμεσα στους ληστές και αναγνώρισε δύο χρόνια μετά τον κατηγορούμενο από μια φωτογραφία. 

Ο κατηγορούμενος έμενε στη Σπάρτη και όπως και πρωτόδικα έτσι και χθες υποστήριξε στην απολογία του ότι είναι αθώος και δεν το έκανε αυτός. Ισχυρίστηκε δε ότι όσες φορές είχε έρθει στη Μεσσηνία, ήταν για να επισκεφτεί τον πεθερό του. Μάλιστα πρωτόδικα ο εν λόγω κατηγορούμενος είχε αθωωθεί για άλλες ληστείες ηλικιωμένων στο Πεταλίδι και το Μεμί της Κορώνης γιατί δεν βρέθηκε δικό του γενετικό υλικό. Ομως ο ανήλικος συνεργός του έχει καταδικαστεί από το Δικαστήριο Ανηλίκων για όλες τις υποθέσεις. Οι αδίστακτοι ληστές σε δύο περιπτώσεις είχαν αφήσει πίσω τους δύο ψάθινα καπέλα και ένα τύπου τζόκεϊ, που οδήγησαν τους αστυνομικούς στην εξακρίβωση του DNA του ανήλικου. Ο κατηγορούμενος και ο συνεργός του συνελήφθησαν για κλοπές δύο χρόνια μετά και συγκεκριμένα τον Ιανουάριο του 2012. Τότε οι αστυνομικοί πήραν δείγματα γενετικού υλικού και από τους δύο, για τους οποίους ήδη υπήρχαν πληροφορίες ότι μπορεί να είναι αυτοί οι ληστές ηλικιωμένων. Και μπορεί, όπως είπε ο αστυνομικός ο οποίος κατέθεσε χθες, να μην βρέθηκε DNA του κατηγορούμενου στα καπέλα, αλλά στο πρόσωπό του ο υπερήλικας από το Μανιάκι γνώρισε έναν από τους βασανιστές του. Επιπλέον, ο κατηγορούμενος -ο οποίος καταδικάστηκε χθες ως υπότροπος-, ταίριαζε με τον σωματότυπο των ληστών που περιέγραφαν στους αστυνομικούς: μετρίου αναστήματος και χοντρός. 

Ν.Κ.