Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2016 14:03

12 χρόνια για τη χασισοφυτεία στην Καλογερόραχη 

Γράφτηκε από την

Σε κάθειρξη 12 χρόνων, όπως και πρωτόδικα, καταδίκασε το Πενταμελές Εφετείο Καλαμάτας υπότροπο κατηγορούμενο από την Καλογερόραχη για την καλλιέργεια 153 χασισόδεντρων ύψους από 0,40 έως 1,5 μέτρα. Ποινή φυλάκισης 4 χρόνων με τριετή αναστολή επέβαλε στον συγκατηγορούμενό του, συνταξιούχο αστυνομικό, ο οποίος κατάγεται από το ίδιο χωριό. Ο απόστρατος αστυνομικός πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 6 χρόνων κατά πλειοψηφία, με το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.

Ο απόστρατος και χθες καταδικάστηκε κατά πλειοψηφία, καθώς η πρόεδρος Εφετών και μία δικαστής έκριναν ότι θα έπρεπε να αθωωθεί, και μειοψήφησαν. 

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο και την κατάθεση του αστυνομικού του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, η καλλιέργεια γινόταν μέσα σε λόγγο στη θέση Καμίνι της Καλογερόραχης. Σε πρώτο βαθμό κατηγορούμενος ήταν και ένας κτηνοτρόφος από την Ανδρούσα, ο οποίος είχε αθωωθεί ομόφωνα από το πρωτόδικο δικαστήριο.

Οσον αφορά δε την εμπλοκή του συνταξιούχου αστυνομικού, κανένα στοιχείο δεν προέκυψε κατά την προανάκριση. Πρώτη φορά ακούστηκε το όνομά του στη διάρκεια της ανάκρισης, όταν ο συγκατηγορούμενός του ισχυρίστηκε στον ανακριτή ότι ο συνταξιούχος αστυνομικός έκανε την καλλιέργεια. Από τα αποτελέσματα της άρσης τηλεφωνικού απορρήτου φάνηκε ότι ο απόστρατος έκανε 3 αναπάντητες κλήσεις στον κατηγορούμενο από την Καλογερόραχη. 

 

ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΚΑΘΕ ΣΧΕΣΗ

Χθες στο εδώλιο κάθισε μόνο ο υπότροπος κατηγορούμενος, αφού ο συνταξιούχος αστυνομικός αντιμετωπίζει σοβαρά θέματα υγείας και εκπροσωπήθηκε από τους συνηγόρους του. Οπως και πρωτόδικα, έτσι και χθες, ο καταδικασθείς σε 12 χρόνια κάθειρξη αρνήθηκε στην απολογία του ότι είχε την παραμικρή σχέση με τη χασισοφυτεία, αλλά ονομάτισε ως καλλιεργητές τον συγκατηγορούμενό του και υποτιθέμενους συνεργούς του, ενώ για τον αθωωθέντα στον πρώτο βαθμό κτηνοτρόφο ισχυρίστηκε ότι ήξερε για την καλλιέργεια της φυτείας γιατί τον είχε ενημερώσει ο απόστρατος. Μάλιστα επικαλέστηκε πως ο ίδιος ο συνταξιούχος τού εκμυστηρεύτηκε ένα απόγευμα που είχε πάει στο χωριό ότι πήρε νερό από το ρολόι του για να ποτίσει μια καλλιέργεια με 105 δέντρα χασίς. Ισχυρίστηκε ακόμα ότι μέσα στα κρατητήρια του Α.Τ. Καλαμάτας ο συνταξιούχος αστυνομικός τού έταξε χρήματα για να αλλάξει την κατάθεσή του και να τον απαλλάξει από τις κατηγορίες. 

 

Η ΦΥΤΕΙΑ

Ο αστυνομικός της Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας είπε στην κατάθεσή του ότι κάποιος τηλεφώνησε ανώνυμα στην υπηρεσία του και είπε ότι ο υπότροπος κατηγορούμενος (σ.σ. είχε καταδικαστεί για χασισοκαλλιέργεια το 2002) καλλιεργεί φυτεία στη θέση "Καμίνι" του χωριού. Η φυτεία βρέθηκε μέσα σε ένα λόγγο που συνορεύει με το λιοστάσι του εν λόγω κατηγορουμένου, ενώ σε ευθεία από το σπίτι του απείχε μόλις 300 μέτρα, και σύμφωνα με τον μάρτυρα μπορούσε με κιάλια -τα οποία βρήκαν στο σπίτι- να εποπτεύει το τι γίνεται στο λόγγο. 

Μέσα στη φυτεία υπήρχε μάλιστα και ξεχωριστός χώρος όπου είχαν συγκεντρωμένα διάφορα εργαλεία, λιπάσματα και καλλιεργητικό εξοπλισμό. Οι αστυνομικοί ακολούθησαν το κεντρικό λάστιχο που πήγαινε το νερό στη χασισοφυτεία και εκτεινόταν μέσα στο λόγγο, συνέχιζε μέσα σε μια γράνα και περνούσε από το λιοστάσι του υπότροπου κατηγορούμενου. Το λάστιχο κατέληγε κοντά στο ρολόι νερού του ίδιου κατηγορούμενου. Επιπλέον, στην έρευνα στο σπίτι του οι αστυνομικοί βρήκαν και συνδετήρες Φ20, ίδιους -όπως είπε ο αστυνομικός- με αυτούς που διακλαδώνονταν τα λάστιχα για το πότισμα της χασισοκαλλιέργειας. Ο αστυνομικός είπε ακόμα ότι στο σπίτι του κατηγορούμενου βρήκαν τα κιάλια που χρησιμοποιούσε για να παρακολουθεί τι γίνεται γύρω από το λόγγο κι ακόμη 1 γραμ. χασίς, 3,1 γραμ. τρίμματα χασίς μαζί με σπόρους, μια καραμπίνα και 32 φυσίγγια. 

 

Ν.Κ.