Πέμπτη, 06 Οκτωβρίου 2016 15:30

Συνεχίζεται η δίκη της πρώην προϊσταμένης του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ Καλαμάτας

Γράφτηκε από την

Στο εδώλιο του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Καλαμάτας κάθισε χθες πρώην προϊσταμένη του Τμήματος Οικοδομών του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ Καλαμάτας. Η συνταξιούχος σήμερα υπάλληλος φέρεται ότι κόλλαγε οικοδομικά ένσημα στα παιδιά της και ευνοούσε εργολάβους μειώνοντας τα ποσά των εργοδοτικών εισφορών τους.

Επίσης, φέρεται ότι εξακολουθούσε ως συνταξιούχος να παίρνει επίδομα για τα παιδιά της αν και δεν το δικαιούτο. Συγκεκριμένα, οι κατηγορίες με τις οποίες βαρύνεται είναι τρεις: Πλαστογραφία (νόθευση) κατ' εξακολούθηση. Απιστία σχετική με την υπηρεσία κατ' εξακολούθηση. Απάτη κατ' εξακολούθηση. Οι επίδικες πράξεις αφορούν το διάστημα από 6 Ιουλίου 2010 έως 18 Οκτωβρίου 2011.

Χθες, λοιπόν, δεύτερη μέρα της δίκης στο Πλημμελειοδικείο (σ.σ. η εκδίκαση της υπόθεσης ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή), κατέθεσε μόνο ένας μάρτυρας, υπάλληλος του ΙΚΑ στο Τμήμα Οικοδομών του υποκαταστήματος Καλαμάτας. Ο μάρτυρας είπε πως η έκθεση ελέγχου της Επιθεώρησης Εργασίας που έκανε την ΕΔΕ, ανακάλυψε συνολικά 16 περιπτώσεις νόθευσης εγγράφου, οι οποίες διευκρίνισε ότι δεν είναι όλες επίδικες. Οι περιπτώσεις αυτές, σύμφωνα πάντα με τον μάρτυρα, αφορούν οικοδομικά ένσημα που είχε κολλήσει η προϊσταμένη στα παιδιά της, συμπληρώνοντας τα ονόματά τους σε χειρόγραφες αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις (ΑΠΔ) εργολάβων. Ετσι τα παιδιά της φαινόταν ότι είχαν κάνει μεροκάματα και δικαιούντο ένσημα και κατ' επέκταση -εξήγησε ο μάρτυρας- δικαιούντο κάποια ειδικά επιδόματα που παίρνουν οι οικοδόμοι, ταμείο ανεργίας, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δωρόσημο και επίδομα ασθενείας. Ερωτώμενος σχετικά, ο υπάλληλος είπε ακόμα πως όταν το ΙΚΑ κάλεσε τους υποτιθέμενους εργοδότες των παιδιών της κατηγορούμενης, υπήρξε ένας εργολάβος δημοσίων έργων ο οποίος είπε ότι δεν απασχόλησε ποτέ εργαζόμενους, ενώ ένας άλλος είπε πως είχε τα παιδιά στη δούλεψή του και έκαναν κάποια μεροκάματα, αλλά δεν θυμόταν πόσα. Υπήρξαν και άλλες περιπτώσεις, πρόσθεσε ο μάρτυρας, που ωστόσο δεν εμφανίστηκαν ποτέ να δώσουν εξηγήσεις στους ελεγκτές που ανέλαβαν την διερεύνηση της υπόθεσης. 

Σχετικά με την κατηγορία της απιστίας, που αφορά σύμφωνα με το κατηγορητήριο περιπτώσεις που η κατηγορούμενη ευνόησε εργολάβο μειώνοντας τον αριθμό των ημερομισθίων που είχε δηλώσει, άρα και τις εργοδοτικές εισφορές που θα κατέθετε στο ΙΚΑ, ο μάρτυρας είπε ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει απόλυτα για την υπηρεσία τους γιατί δεν έχει προσκομίσει η Πολεοδομία τα δικαιολογητικά που έχουν ζητήσει. 

Στο τελευταίο μέρος της κατηγορίας, που αφορά την απάτη, ο μάρτυρας κατέθεσε ότι η κατηγορούμενη όφειλε να ενημερώσει το ΙΚΑ για οποιαδήποτε μεταβολή στην οικογενειακή της κατάσταση. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η πρώην προϊσταμένη φέρεται ότι δεν είχε ενημερώσει πως τα παιδιά της δεν είναι πλέον προστατευόμενα μέλη και συνέχιζε ως συνταξιούχος να εισπράττει σχετικό επίδομα.

Η δίκη διακόπηκε λόγω παρέλευσης ωραρίου και θα συνεχιστεί την Τρίτη 11 του μήνα.

Ν.Κ.