Τρίτη, 01 Νοεμβρίου 2016 15:51

Στις 29 Νοεμβρίου η δίκη για τις πηγές Κουμπέ

Γράφτηκε από την

 

Συνεχίστηκε χθες στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη για απόπειρα απάτης σε βάρος του Δημοσίου, που υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ, με κατηγορούμενη μια γυναίκα με καταγωγή από την Ανδανία, η οποία φέρεται να διεκδικεί το άλσος της Κάτω Μέλπειας και τις πηγές Κουμπέ.

Στο εδώλιο ως κατηγορούμενοι κάθονται επίσης άλλοι 5: ο σύζυγος και ο αδελφός της, καθώς και ένας συμβολαιογράφος Οιχαλίας, ο οποίος βαρύνεται με την κατηγορία της άμεσης συνέργειας. Επίσης για συνέργεια κατηγορείται ένας τοπογράφος μηχανικός Καλαμάτας και ένας δικηγόρος Αθηνών. Η δίκη είχε διακοπεί στις 21 Σεπτεμβρίου μετά από δύο συνεδριάσεις για να οριστεί πραγματογνώμονας, που θα προσδιόριζε την αξία της επίδικης έκτασης στο άλσος της Κάτω Μέλπειας. Ωστόσο, χθες, το δικαστήριο ανακάλεσε την εντολή για την αποτίμηση της αξίας, καθώς ο ένας μηχανικός ο οποίος κλήθηκε δεν εμφανίστηκε ποτέ, ενώ ο άλλος απαλλάχτηκε καθώς αντιμετωπίζει ένα θέμα υγείας με μέλος της οικογένειάς του. Σύμφωνα πάντως με την ιδιωτική πραγματογνωμοσύνη που παρουσίασε στο δικαστήριο ο συνήγορος της κατηγορουμένης Χρήστος Χρυσός, η έκταση αυτή των 7,8 στρεμμάτων που φέρεται ότι διεκδικεί η εντολέας του, δεν ξεπερνά τα 50.000 ευρώ. Ωστόσο, έκθεση αποτίμησης του ακινήτου προσκόμισε χθες και η πολιτική αγωγή και σε αυτή η αξία του επίδικου ακινήτου φέρεται να ξεπερνά το 1,2 εκατ. ευρώ, όπου συμπεριλαμβάνεται εκτός από την περιγραφή της τοποθεσίας και τα έργα υποδομής και υδρομάστευσης που έχουν γίνει από τις εκάστοτε κοινοτικές και δημοτικές αρχές. 

Εν τω μεταξύ χθες διορίστηκε και έτερος συνήγορος πολιτικής αγωγής για να εκπροσωπήσει το Δήμο Οιχαλίας, κι έτσι εκτός από τον Ευθύμη Καραγιάννη ανέλαβε να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του δήμου και η Δέσποινα Τσιλιβαράκη. 

Ο μηχανικός ο οποίος "κώφευσε" στο κάλεσμα του δικαστηρίου τιμωρήθηκε για απείθεια με ποινή φυλάκισης 6 μηνών. 

Η δίκη διακόπηκε για τις 29 Νοεμβρίου, ενώ χθες κατέθεσαν 3 ακόμη μάρτυρες: δύο συγγενείς της κατηγορουμένης και κάτοικος της περιοχής. 

 

ΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ

Και οι τρεις μάρτυρες που κατέθεσαν χθες είπαν ότι η έκταση των 24 στρεμμάτων όπου εκτείνεται το άλσος και οι πηγές Κουμπέ ήταν πάντα κοινοτική και κατά συνέπεια κοινόχρηστη. Οπως και οι προηγούμενοι μάρτυρες που έχουν καταθέσει έως τώρα, είπαν ότι από τις πηγές υδρεύεται το χωριό, ενώ το αντλιοστάσιο βρίσκεται μέσα στην επίδικη έκταση. Οι μάρτυρες μάλιστα καταλόγισαν στην κατηγορουμένη ότι σκοπεύει να εκμεταλλευτεί τα νερά της περιοχής και ίσως μελλοντικά να την αξιοποιήσει τουριστικά. Ακόμη εκτίμησαν ότι η αξία της έκτασης είναι ανυπολόγιστη λόγω και των πηγών Κουμπέ, απ' όπου υδρεύεται η Μέλπεια.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι ο συνήγορος της κατηγορουμένης επέδειξε χθες στο δικαστήριο συμβόλαιο του 1925, σύμφωνα με το οποίο η υπεράσπιση επικαλείται ότι τα όρια της ιδιοκτησίας του παππού της στην περιοχή έφταναν μέχρι το ποτάμι το οποίο διατρέχει το άλσος. 

 

"Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΠΕΙΑΣ"

Ενας από τους μάρτυρες είπε στην κατάθεσή του ότι οι πηγές Κουμπέ είναι πολύτιμες για τους κατοίκους και σύγκρινε την αξία τους με αυτή που έχει η Αγιά Σοφιά για τον ελληνισμό. Επίσης και χθες στο δικαστήριο οι μάρτυρες είπαν ότι η κατηγορουμένη διεκδίκησε την επίδικη έκταση μετά το 1996, που πέθανε ο πατέρας της -ο οποίος, είχε αφήσει μια διαθήκη, αλλά σύμφωνα με την πολιτική αγωγή και μάρτυρες που είχαν καταθέσει στις άλλες δύο συνεδριάσεις, δεν είχε μέσα την έκταση των 7,8 στρεμμάτων που φέρεται να διεκδικεί η κατηγορουμένη. Μάλιστα οι μάρτυρες επανέλαβαν όπως και οι προηγούμενοι πως ό,τι διέθετε ο πατέρας της απαλλοτριώθηκε το 1963 για να διανοιχθεί η 7η επαρχιακή. Μάλιστα, όπως και στις προηγούμενες συνεδριάσεις του δικαστηρίου, οι μάρτυρες είπαν ότι με την αποδοχή κληρονομιάς που έγινε από την κατηγορουμένη, έβαλε από μόνη της μέσα την επίδικη έκταση που είχε απαλλοτριωθεί από την κοινότητα όταν άνοιξε ο δρόμος, καθώς και μια έκταση 3 στρεμμάτων στη θέση Σιάγκου-Κοτρώνι, πάνω από το Κουμπέ, όπου ο πατέρας της έδενε τα ζώα του. 

 

Ν.Κ.