Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2016 08:43

2 χρόνια σε πρώην ταμία του ΟΤΕ Μεσσήνης για υπεξαίρεση 27.000 ευρώ

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
2 χρόνια σε πρώην ταμία του ΟΤΕ Μεσσήνης για υπεξαίρεση 27.000 ευρώ

 

Σε 2 χρόνια φυλάκιση με αναστολή και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για ένα χρόνο, καταδίκασε χθες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας πρώην ταμία στο εμπορικό κατάστημα του ΟΤΕ Μεσσήνης, για υπεξαίρεση 27.000 ευρώ.

Η υπεξαίρεση έγινε από την πρώην ταμία το 2010, για διάστημα που η εταιρεία δεν μπόρεσε να υπολογίσει με ακρίβεια γιατί φρόντιζε να καλύπτει τα ίχνη της. Πάντως, σύμφωνα με το συνήγορο πολιτικής αγωγής Θανάση Ηλιόπουλο και τις καταθέσεις μαρτύρων, αυτό γινόταν για αρκετούς μήνες -ίσως και ένα χρόνο. Η αποκάλυψη της κατάχρησης έγινε στα τέλη του 2011-αρχές του 2012, όταν η κατηγορούμενη δεν μπορούσε πια άλλο να καλύπτει το έλλειμμα στο ταμείο, βάζοντας πίσω τα χρήματα των λογαριασμών που είχε εισπράξει πριν αυτοί λήξουν και παραπονεθούν οι πελάτες. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας και την αγόρευση του Θαν. Ηλιόπουλου, επρόκειτο για μια έμπειρη υπάλληλο, η οποία δούλευε στον ΟΤΕ για 15 - 16 χρόνια. Κι αυτό φαίνεται πως το εκμεταλλεύτηκε για να εισπράττει λογαριασμούς από πελάτες, χωρίς να περνά την εξόφλησή τους στο on-line σύστημα της εταιρείας και βάζοντας τα χρήματα στη δική της τσέπη. 

ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΜΕ ΣΦΡΑΓΙΔΑ

Οπως κατέθεσε μάρτυρας, η κατηγορούμενη έκανε κατάχρηση της σφραγίδας - δηλαδή ως έμπειρη υπάλληλος στο πόστο της γνώριζε ότι αν δεν σκανάρει το barcode στο λογαριασμό που εξοφλούσε ο πελάτης, δεν θα φαινόταν ότι πλήρωσε- αλλά και για να είναι καλυμμένη απέναντι στον πελάτη χρησιμοποιούσε την ειδική σφραγίδα για να φαίνεται ότι ο λογαριασμός εξοφλήθηκε, χωρίς να ενημερώνεται το on-line σύστημα. Ο τρόπος αυτός με τη σφραγίδα έτσι κι αλλιώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατ' εξαίρεση, όταν το σύστημα έχει βλάβη, οπότε η ταμίας το εκμεταλλεύτηκε αυτό μετατρέποντας την εξαίρεση σε κανόνα. Εν τω μεταξύ, για να μην αφήνει ίχνη, όταν έφτανε ο καιρός να λήξει ο λογαριασμός του πελάτη, φρόντιζε να βάζει τα χρήματα πίσω στο ταμείο. Ομως κάποια στιγμή το έλλειμμα την... πλάκωσε και η κατάσταση ξέφυγε, οπότε δεν μπορούσε πλέον να καλύπτει το έλλειμμα το οποίο άρχισε να διογκώνεται.

ΤΑ ΧΡΕΗ ΣΕ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΥΣ

Η ίδια χθες δεν ήταν παρούσα στο δικαστήριο και στην ουσία ερημοδικάστηκε, αφού δικηγόρος Αθηνών για να εξυπηρετήσει συνάδελφό του επικαλέστηκε στο δικαστήριο θέμα υγείας της κατηγορουμένης (σ.σ. η κατηγορούμενη προσλήφθηκε στον ΟΤΕ ως άτομο με αναπηρία) και ζήτησε αναβολή. Ωστόσο, επειδή είναι υπόθεση του 2010 και συμπληρώνεται 6ετία, το δικαστήριο την εκδίκασε γιατί υπάρχει κίνδυνος παραγραφής, ενώ η ίδια υπόθεση είχε πάρει και άλλες φορές αναβολή. 

Πάντως, από την πρώτη στιγμή που αποκαλύφθηκε η υπεξαίρεση, η πρώην ταμίας το παραδέχτηκε και δικαιολόγησε την πράξη της αυτή λέγοντας ότι χρωστούσε πολλά λεφτά στις τράπεζες και κάποια στιγμή αναγκάστηκε να δανειστεί από τοκογλύφους. Επικαλέστηκε μάλιστα ότι οι τοκογλύφοι απειλούσαν ότι θα της έκαναν κακό και με το φόβο πως θα πειράξουν τα 4 παιδιά της, αναγκάστηκε να βρίσκει τα χρήματα για να τους ξεπληρώνει με τον τρόπο αυτό. 

Να σημειωθεί ακόμη ότι παρά τη δέσμευσή της ότι θα επιστρέψει τα χρήματα στην εταιρεία, δεν έχει δώσει μέχρι σήμερα ούτε ένα ευρώ πίσω και μέσα στο επόμενο έτος αναμένεται να εκδικαστεί και η αγωγή που έχει καταθέσει σε βάρος της ο ΟΤΕ.

Η υπεξαίρεση ανακαλύφθηκε από το Περιφερειακό Κατάστημα του ΟΤΕ της Πάτρας, όταν πρόσεξαν πως υπήρχε αδιάθετο ένα μεγάλο ταμειακό υπόλοιπο κάπου 20 - 30.000 ευρώ, το οποίο δεν δικαιολογείτο να έχει ένας υπάλληλος στο ταμείο του. Ετσι λοιπόν έκαναν έλεγχο στο εμπορικό κατάστημα της Μεσσήνης και διαπίστωσαν το έλλειμμα των 27.000 ευρώ. 

Ν.Κ.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER