Κυριακή, 20 Νοεμβρίου 2016 13:31

Μεσσηνία: 5 χρόνια για κλοπές καυσίμων και αλκοόλ

Γράφτηκε από την

Την καταδίκη ενός Βούλγαρου κατηγορούμενου σε κάθειρξη 5 χρόνων για κλοπές 7 φιαλών υγραερίου, 20 μπουκαλιών ουίσκι, ενός μπιτονιού πετρέλαιου και ενός μισογεμάτου ρεζερβουάρ φορτηγού από εργοτάξιο, και την αθώωση ενός Ελληνα που κατηγορείτο ως κλεπταποδόχος, αποφάσισε το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων. 

Ο Ελληνας, Καλαματιανός επιχειρηματίας ο οποίος δήλωσε ιδιοκτήτης ταχυφαγείου ενώ παράλληλα εμπορεύεται κάρβουνο από τη Βουλγαρία και προμηθεύει με μπουκάλες προπανίου μαγαζιά, αθωώθηκε λόγω αμφιβολιών. Εκπληξη προκάλεσαν τα όσα είπε στην αγόρευσή του ο συνήγορος υπεράσπισης του Βούλγαρου κατηγορούμενου: τον παρουσίασε ως έναν μυθομανή, μέθυσο και καταθλιπτικό, ο οποίος δεν κατάφερε ποτέ να συνέλθει ψυχολογικά μετά από ένα τροχαίο δυστύχημα που προκάλεσε ο ίδιος και σκοτώθηκαν τα δύο του αδέλφια. 

Ο έτερος συνήγορος, του Ελληνα κατηγορούμενου, επικαλέστηκε στην αγόρευσή του ότι υπάρχουν τιμολόγια για όλες τις αγορές που είχε κάνει ο εντολέας του. Είπε ακόμα ότι τίποτα απ' όσα αρχικά κατάσχεσε η Αστυνομία (2 φιάλες υγραερίου και μπουκάλες ουίσκι) δεν αποδείχτηκε ότι ήταν από τα κλοπιμαία και του επιστράφηκαν - ενώ τα μπιτόνια από πετρέλαιο που βρήκαν οι αστυνομικοί στο σπίτι του τα είχε για τα φορτηγά της επιχείρησής του, για να μην ξεμένουν όταν οι βενζινοπώλες απεργούν. 

 

ΕΡΓΑΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ

Ο Ελληνας στην απολογία του υποστήριξε ότι έπαιρνε τον συγκατηγορούμενό του ως εργάτη για να ξεφορτώνει κάρβουνο - γι' αυτό και, όπως ισχυρίστηκε, εκείνος ήξερε να περιγράψει με λεπτομέρεια το χώρο του σπιτιού και της αποθήκης του. Εκεί, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, πήγαινε ο Βούλγαρος κατηγορούμενος τα κλοπιμαία, για να πάρει από τον Ελληνα ως πληρωμή 100 ευρώ. Κάτι που ο Ελληνας αρνιόταν από την πρώτη στιγμή στην Αστυνομία και μετά στον ανακριτή - ενώ ισχυρίστηκε ότι είναι γνωστός στη βουλγάρικη κοινότητα της Καλαμάτας γιατί έχει παντρευτεί Βουλγάρα και επιπλέον εμπορεύεται πολλά χρόνια κάρβουνο από τη γείτονα χώρα. 

Πάντως η εισαγγελέας, αν και πρότεινε αθώωση για τον Ελληνα λόγω ελαχίστων αμφιβολιών, του επεσήμανε ότι εκτός από τον συγκατηγορούμενό του με λεπτομέρειες περιέγραψε το χώρο του σπιτιού του και της αποθήκης και η 15χρονη Βουλγάρα με την οποία διατηρούσε σχέση ο καταδικασθείς και την έπαιρνε μαζί του στις κλοπές. 

Στη σύλληψή του, τον Οκτώβριο του 2013, έφτασαν οι αστυνομικοί από την αξιοποίηση ενός βίντεο από μίνι μάρκετ στη Νέα Κορώνη, απ' όπου ο Βούλγαρος έκλεψε τις φιάλες προπανίου. Οταν προσήχθη στο Τμήμα, το παραδέχτηκε και κατονόμασε τον Ελληνα ως τον άνθρωπο στον οποίο τα έδινε. Χθες, ωστόσο, ναι μεν ομολόγησε και πάλι στην απολογία του τις κλοπές, αλλά ισχυρίστηκε πως έκρυψε τα κλοπιμαία σε ένα χωράφι κι αυτά εξαφανίστηκαν όταν επέστρεψε για να τα αναζητήσει. 

Το δικαστήριο έδωσε αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση του Βούλγαρου κατηγορούμενου και έτσι αφέθηκε ελεύθερος μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό. 

Ν.Κ.