Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2016 17:46

Αεροδρόμιο Καλαμάτας: 6,5 χρόνια σε Ρουμάνο για διευκόλυνση "εξόδου" 2 Σύρων 

Γράφτηκε από την
Αεροδρόμιο Καλαμάτας: 6,5 χρόνια σε Ρουμάνο για διευκόλυνση "εξόδου" 2 Σύρων 

Ποινή κάθειρξης 6,5 χρόνων επέβαλε το Πενταμελές Εφετείο Καλαμάτας σε έναν Ρουμάνο κατηγορούμενο για διευκόλυνση εξόδου 2 Σύρων μεταναστών από το αεροδρόμιο της Καλαμάτας και συμμετοχή σε συμμορία, μειώνοντας την πρωτόδικη ποινή του.

Το πρωτόδικο δικαστήριο είχε επιβάλει συνολικές ποινές κάθειρξης 40 χρόνων και 9 μηνών καθώς και συνολικές χρηματικές ποινές 100.000 ευρώ, σε 5 Σύρους και τον Ρουμάνο κατηγορούμενο, για διευκόλυνση εξόδου παράνομων μεταναστών από τη χώρα, πλαστογραφία διαβατηρίων και ταυτοτήτων και σύσταση συμμορίας (στο Ρουμάνο και τους 3 Σύρους), και για κατοχή πλαστού εγγράφου και για παράνομη έξοδο από τη χώρα (στους άλλους 2 Σύρους). Ο Ρουμάνος είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 11 ετών και χρηματική ποινή 50.000 ευρώ, ενώ χθες η ποινή του μειώθηκε μετά την αναγνώριση του ελαφρυντικού της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς. Μάλιστα κάθισε μόνος του στο εδώλιο γιατί οι Σύροι συγκατηγορούμενοί του δεν εμφανίστηκαν στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο και έτσι οι εφέσεις τους κρίθηκαν ανυποστήρικτες. 

Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Καλαμάτας είχαν συλλάβει δύο από τους Σύρους στο αεροδρόμιο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, πρόπερσι στις 7 Σεπτεμβρίου, όταν προσπάθησαν να ταξιδέψουν για το Μόναχο της Γερμανίας με πλαστό ρουμάνικο διαβατήριο. Μαζί συνέλαβαν και το Ρουμάνο που θα ταξίδευε μαζί τους για να τους διευκολύνει να βγουν από τη χώρα.

Οι υπόλοιποι Σύροι συνελήφθησαν σε ένα ημιυπόγειο κατάστημα ρούχων στον Αγιο Παντελεήμονα στην Αθήνα, το οποίο αποδείχτηκε πως ήταν η «βιτρίνα», γιατί στην πραγματικότητα λειτουργούσε ως γραφείο που προμήθευε με πλαστά χαρτιά κυρίως Σύρους μετανάστες, οι οποίοι ήθελαν να φύγουν παράνομα από την Ελλάδα. 

Ο Ρουμάνος, όπως και στο πρωτόδικο δικαστήριο, αρνήθηκε ότι ήξερε κάποιον από τους άλλους. Υποστήριξε ότι οι Σύροι που συνέλαβαν μαζί του στην Καλαμάτα πρότειναν να του δώσουν 500 ευρώ για να ταξιδέψουν μαζί, γιατί δεν ήξεραν ελληνικά και ήθελαν έναν συνοδό για να συνεννοούνται. 

Ν.Κ.


NEWSLETTER