Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2016 15:22

Απολογία κατηγορούμενων για τις πηγές Κουμπέ: Υποστήριξαν ότι ο δήμος καταπάτησε την περιουσία τους 

Γράφτηκε από την
Απολογία κατηγορούμενων για τις πηγές Κουμπέ: Υποστήριξαν ότι ο δήμος καταπάτησε την περιουσία τους 

Ο Δήμος Ανδανίας καταπάτησε τη δική της περιουσία και όχι το αντίστροφο: Αυτό υποστήριξε χθες στην απολογία της ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων η κατηγορουμένη, η οποία φέρεται να διεκδικεί το άλσος της Κάτω Μέλπειας και τις πηγές Κουμπέ, καθώς ισχυρίζεται ότι η επίδικη έκταση ανήκει στην οικογένειά της εδώ και 150 χρόνια.

Η ίδια και ο αδελφός της, επίσης κατηγορούμενος για απάτη σε βάρος του Δημοσίου, που υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ, ισχυρίστηκαν ότι τα πλατάνια του Κουμπέ ήταν ο κήπος του σπιτιού τους, όπου έπαιζαν από παιδιά. Χθες στη δίκη κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης και η εκτιμήτρια μηχανικός Αννα Μιχαηλίδη από την πλευρά της κατηγορουμένης, η οποία είπε ότι δεν έχει η επίδικη έκταση παραπάνω αξία από αυτή που έχει κάθε δάσος - δηλαδή 0,30 ως 0,80 ευρώ το τ.μ. (σ.σ. 300 - 800 ευρώ το στρέμμα). Μάλιστα, αποτιμώντας την αξία, μαζί με κάποιες παρεμβάσεις που έχουν γίνει από τις εκάστοτε δημοτικές αρχές, κατέληξε στην πραγματογνωμοσύνη της ότι δεν ξεπερνά τα 65.000 ευρώ. 

 

ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΟ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΕΜΦΙΑΛΩΣΗΣ

Η εκτιμήτρια, γνωστή από τη δίκη για το Βατοπέδι, ξεκαθάρισε ότι επειδή είναι δάσος δεν μπορεί να αξιοποιηθεί και να δώσει εισόδημα, αν και παραδέχτηκε ότι δεν έχει συμπεριλάβει στην έκθεσή της τα νερά που υπάρχουν στην περιοχή, γιατί -εξήγησε- το νερό είναι δημόσιο αγαθό και ως τέτοιο δεν είναι εκμεταλλεύσιμο. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι μέσα στην διεκδικούμενη έκταση από την κατηγορουμένη, υπάρχει το αντλιοστάσιο και η υδρομάστευση απ' όπου υδρεύεται και αρδεύεται η γύρω περιοχή. Αλλά και έτσι, σύμφωνα με την κατάθεση της εκτιμήτριας, είναι πολλά τα χρήματα και αυστηρή η νομοθεσία για να δεσμεύσει και να εμφιαλώνει το νερό προς όφελός της. 

Χθες το δικαστήριο συνεδρίασε για τέταρτη φορά και ολοκληρώθηκαν οι απολογίες των 5 εκ των 6 κατηγορουμένων, καθώς ο σύζυγος της κατηγορούμενης γυναίκας παρίσταται διά του συνηγόρου του. Ετσι, εκτός της κατηγορουμένης και του αδελφού της, απολογήθηκαν επίσης ένας συμβολαιογράφος Οιχαλίας, ένας τοπογράφος μηχανικός Καλαμάτας και ένας δικηγόρος Αθηνών, οι οποίοι βαρύνονται με την κατηγορία της άμεσης συνέργειας. Η δίκη θα συνεχιστεί τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου, με την αγόρευση του εισαγγελέα. 

 

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ

Τα δύο αδέλφια στις απολογίες τους υποστήριξαν ότι υπάρχουν δύο συμβόλαια που κατοχυρώνουν την περιουσία τους, ένα του 1918 και ένα του 1941. Στις αιτιάσεις ότι ο δρόμος απαλλοτρίωσε την περιουσία τους, απάντησαν ότι πήρε ένα κομμάτι 650 μέτρων διαχωρίζοντας έτσι το σπίτι και μέρος του κήπου από την επίδικη έκταση του Κουμπέ. Η κατηγορουμένη μάλιστα υποστήριξε στο δικαστήριο ότι ο κήπος τους (σ.σ. η επίδικη έκταση) σταματούσε στις όχθες του ποταμού και δεν είναι Κουμπές αλλά Σιάγκου - Κοτρώνι· σύμφωνα με την ίδια Κουμπές ονομάζεται το κομμάτι του άλσους μετά από το ποτάμι και θεωρεί ότι ο δήμος καταπάτησε τη δική της έκταση. 

 

Η ΔΙΑΘΗΚΗ 

Η πρόεδρος της έδρας επέμεινε ρωτώντας και τα δύο αδέλφια γιατί ο  πατέρας τους δεν αναφέρει στη διαθήκη του την έκταση αυτή. Στη διαθήκη αναφερόταν ποια είναι η ιδιοκτησία που αφήνει ο πατέρας στα δύο παιδιά του, τα οποία θυμίζουμε ότι κατηγορούνται πως προσπάθησαν να καταπατήσουν μέρος του άλσους και των πηγών με τη βοήθεια του συμβολαιογράφου, του τοπογράφου και του δικηγόρου. Πάντως τα δύο αδέλφια υποστήριξαν ότι η έκταση ήταν από πάντα δική τους, εκεί έπαιζαν όταν ήταν παιδιά και έδεναν τα ζώα τους. Η κατηγορουμένη μάλιστα χαρακτήρισε υποτιμητικά ως "αγαθό" τον πατέρα της, προκαλώντας αίσθηση στο δικαστήριο. Εν ολίγοις άφησε να εννοηθεί ότι άφηνε να τον εκμεταλλεύονται οι τοπικοί άρχοντες, αλλά δεν μπορούσε να αντιδράσει επειδή ήταν ένα φτωχός άνθρωπος. Σημείωσε μάλιστα ότι ο πατέρας της έδωσε τη συγκατάθεσή του, προκειμένου να γίνει το αντλιοστάσιο, αλλά δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει γιατί, αφού ήταν της οικογένειάς τους η επίδικη έκταση, δεν την συμπεριέλαβε στη διαθήκη. 

 

ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΑΠΟΛΟΓΙΕΣ

Ο συμβολαιογράφος υποστήριξε στην απολογία του πως όταν ήταν να γίνει η αποδοχή της κληρονομιάς, ζήτησε ό,τι προβλέπει ο νόμος - μεταξύ αυτών και τα απαραίτητα τοπογραφικά. Νωρίτερα εξήγησε ότι ο πατέρας στη διαθήκη αναφέρθηκε, εκτός από το σπίτι με την αυλή που άφηνε στα παιδιά του, και σε μια "εν γένει έκταση" - για την οποία ζήτησε διευκρινίσεις από τους κληρονόμους. Η εξήγηση που πήρε, σύμφωνα πάντα με όσα ανέφερε ο ίδιος στην απολογία του, ήταν πως πριν γίνουν οι απαλλοτριώσεις για την κατασκευή της 7ης επαρχιακής, υπήρχε ένα ενιαίο ακίνητο. Μετά την απαλλοτρίωση, έμεινε από την πάνω μεριά του δρόμου το σπίτι με την αυλή και απέναντι, με το δρόμο πλέον να τα χωρίζει, ένα κηπάκι μόλις 200 τ.μ. Για αυτά τα δύο, λοιπόν, του έφεραν τα τοπογραφικά, ενώ για το τρίτο κομμάτι που του είχαν πει, το αγροτεμάχιο με τις λίγες ελιές στη θέση Σιάγκου - Κοτρώνι, δεν του πήγαν τίποτα γιατί ήταν εκτός σχεδίου· ενώ το 2003, η τελευταία συμβολαιογραφική πράξη που έκανε για τα αδέλφια ήταν αυτή της παραίτησης από την περιουσία του αδελφού υπέρ της αδελφής του.

Ο 88χρονος και παρά την ηλικία του εν ενεργεία δικηγόρος Αθηνών, στην απολογία του ισχυρίστηκε πως, όπως και ο συμβολαιογράφος, δεν γνώριζε ότι η συγκατηγορούμενή τους διεκδικεί δημόσια έκταση, και όπως θα έπραττε κάθε δικηγόρος, έφτιαξε τα εξώδικα που του ζήτησε για το Δήμο Ανδανίας. 

Ο συνταξιούχος πλέον τοπογράφος μηχανικός υποστήριξε και αυτός ότι έκανε τη δουλειά του, και κακώς βρέθηκε κατηγορούμενος. Οπως ισχυρίστηκε, η κατηγορουμένη τού υπέδειξε τα όρια για να φτιάξει το τοπογραφικό ενώ την ρώτησε αν έχει συμβόλαια και της εξήγησε ότι είναι δάσος, γι' αυτό χρειάζεται άδεια καταρχάς από το Δασαρχείο για να χτίσει. Μάλιστα, υποστήριξε στο δικαστήριο πως η κατηγορουμένη "τον δούλεψε" λέγοντάς του πως δεν έχει συμβόλαια όταν τα ζήτησε, αλλά του έδωσε να καταλάβει ότι θέλει να το αξιοποιήσει γι' αυτό και την συμβούλεψε να πάει στο Δασαρχείο πριν κάνει το οτιδήποτε. 

Ν.Κ.


NEWSLETTER