Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2016 20:28

Μεσσηνία: Αθώος 41χρονος, που πυροβόλησε τον πατριό του στο πόδι

Γράφτηκε από την

Αθώος για την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας, γιατί είναι σχιζοφρενής και έχει το ακαταλόγιστο, κρίθηκε τη Δευτέρα από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Γυθείου ένας 41χρονος Νησιώτης, ο οποίος, τον περασμένο Φεβρουάριο, πυροβόλησε στο πόδι τον πατριό του, την ώρα που αυτός κοιμόταν στο σπίτι του στον Αγιο Νικήτα της Μάδαινας, και οι γιατροί αναγκάστηκαν να του το ακρωτηριάσουν.

Ο 41χρονος κατηγορούμενος έχει νοσηλευτεί επανειλημμένα σε ψυχιατρικά νοσοκομεία και κρατείτο τους τελευταίους 10 μήνες στις φυλακές Ναυπλίου. Το δικαστήριο, επειδή τον έκρινε επικίνδυνο για τη δημόσια τάξη, διέταξε τον εγκλεισμό του στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής.  

Σύμφωνα με το συνήγορο υπεράσπισης Αντώνη Κατσά, οι ψυχίατροι θα κρίνουν αν ο άνθρωπος αυτός είναι επικίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια και θα αποφασίσουν το πότε και αν θα βγει από το ψυχιατρείο. Πάντως, ο συνήγορος μας είπε ότι επειδή έπαιρνε κανονικά τα φάρμακά του όσο ήταν στη φυλακή, έχει συνέλθει και έχει πλέον καταλάβει πόσο τρομερό ήταν αυτό που έκανε. Στο δικαστήριο μάλιστα ζήτησε συγνώμη απολογούμενος και με το δικηγόρο του εξήγησαν ότι όταν έγινε το κακό ήταν πιωμένος, καθώς είναι ένας άνθρωπος εθισμένος σε ουσίες.  

ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ

Ο κατηγορούμενος είχε παραπεμφθεί σε δίκη με τις κατηγορίες της απόπειρας ανθρωποκτονίας και της παράνομης οπλοφορίας και οπλοχρησίας. Κατηγορείτο ότι από απόσταση ενός μέτρου πυροβόλησε τον πατριό του και ακρωτηριάστηκε το πόδι του. Το δικαστήριο τον απάλλαξε κατά πλειοψηφία, καθώς μια δικαστής ζήτησε την καταδίκη του με μειωμένο καταλογισμό, ενώ οι άλλοι δύο δικαστές και οι 4 ένορκοι είπαν ότι έπρεπε να απαλλαγεί από κάθε ποινή ως σχιζοφρενής, λόγω ακαταλόγιστου. Εν τω μεταξύ στη δικογραφία υπήρχαν τρεις διαφορετικές πραγματογνωμοσύνες από ψυχιάτρους, η μία ένα μήνα μετά το περιστατικό, η άλλη τον Ιούνιο και η τρίτη τον Ιούλιο. Η μεν πρώτη τόνιζε με μεγαλύτερη έμφαση το ακαταλόγιστο, οι άλλες δύο μιλούσαν για μειωμένο καταλογισμό. Ο κατηγορούμενος πάσχει από σχιζοφρένεια και εκτός από την πάθησή του έκανε χρήση αλκοόλ και άλλων ουσιών. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον συνήγορο όλα ξεκίνησαν από μια ασήμαντη διαφορά -ο κατηγορούμενος είχε πει στον πατριό του να του φέρει φυσίγγια και ο πατριός του ξέχασε να τα πάει. 

ΠΩΣ ΕΓΙΝΕ

Ο 41χρονος κατηγορούμενος ζούσε μαζί με την οικογένειά του κάτω από άθλιες συνθήκες σε ένα χωράφι στην αγροτική περιοχή Αγ. Νικήτας, στη Μάδαινα. Στις 8 Φεβρουαρίου, γύρω στις 10 το βράδυ, γύρισε μεθυσμένος στο κτήμα. Με ένα κυνηγετικό όπλο έριξε μια - δυο τουφεκιές στον αέρα για να προκαλέσει τον πατριό του να βγει έξω από το σπίτι. Οι δυο τους καβγάδισαν και ο προγονός έφυγε, γυρίζοντας μισή ώρα μετά και κρατώντας ακόμα το όπλο. Μπήκε αθόρυβα μέσα στο σπίτι και ενώ ο 65χρονος πατριός του κοιμόταν τον πυροβόλησε σχεδόν εξ επαφής στο δεξί πόδι (σ.σ. από απόσταση ενός μέτρου σύμφωνα με το κατηγορητήριο). 

Τον 65χρονο μετέφεραν στο Νοσοκομείο Καλαμάτας η σύζυγός του και ο άλλος της γιος, ενώ η Αστυνομία ενημερώθηκε από τους γιατρούς. Οι χειρουργοί του νοσοκομείου αναγκάστηκαν να ακρωτηριάσουν το πόδι του στο ύψος του μηρού.

Ο κατηγορούμενος, αφού πυροβόλησε τον πατριό του, εξαφανίστηκε και οι αστυνομικοί τον είχαν βρει να περιφέρεται σε κακή κατάσταση.

Ν.Κ.