Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2016 20:10

Από το νέο χρόνο η απόφαση για τις πηγές Κουμπέ

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Από το νέο χρόνο η απόφαση για τις πηγές Κουμπέ

Την ενοχή της κατηγορουμένης, η οποία φέρεται να διεκδικεί το άλσος της Κάτω Μέλπειας και τις πηγές Κουμπέ, καθώς και του αδελφού της για απάτη σε βάρος του Δημοσίου -με την επιβαρυντική περίσταση περί καταχραστών- όπως και του συζύγου της για απλή συνδρομή, πρότεινε χθες στην αγόρευσή του ο εισαγγελέας Εφετών Βασίλης Παπαδάς. Αντίθετα για τον συμβολαιογράφο Οιχαλίας, έναν τοπογράφο μηχανικό Καλαμάτας και έναν δικηγόρο Αθηνών, ο οποίοι βαρύνονται με την κατηγορία της άμεσης συνέργειας, πρότεινε την αθώωσή τους.  

Οι 6 κατηγορούμενοι κάθονται στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για απόπειρα απάτης σε βάρος του Δημοσίου, που υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το κατηγορητήριο. 

Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε στις 20 Σεπτεμβρίου και χθες ολοκληρώθηκε μετά από πέντε συνεδριάσεις, με τις αγορεύσεις του εισαγγελέα και των συνηγόρων πολιτικής αγωγής Ευθύμη Καραγιάννη και Δέσποινας Τσιλιβαράκη, και των συνηγόρων υπεράσπισης Χρήστου Χρυσού, Χριστόφορου Πανταζόπουλου, Περικλή Ξηρογιάννη και Γιώργου Μακρή. 

Στους 6 κατηγορούμενους κατέθεσε μήνυση σε βάρος τους στις 13 Ιουλίου 2010 ο τότε πρόεδρος της Κάτω Μέλπειας του πρώην Δήμου Ανδανίας. Στη μήνυση υποστηρίζει ότι η κατηγορούμενη με έγγραφά της άρχισε το 2008 να αμφισβητεί την κυριότητα της κοινότητας στο άλσος. Παράλληλα κατονομάζει ως συνεργούς και συμπαραστάτες τον συμβολαιογράφο που έκανε τη διαθήκη του πατέρα της, τον τοπογράφο μηχανικό που έκανε το τοπογραφικό της κληρονομιάς, το σύζυγο και τον αδερφό της κατηγορούμενης, καθώς και έναν δικηγόρο Αθηνών. 

Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να ανακοινωθεί την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου. 

 

ΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΤΟΥ ΚΟΥΜΠΕ

Ο εισαγγελέας ξεκίνησε την αγόρευσή του προσδιορίζοντας γεωγραφικά την έκταση του Κουμπέ, που άλλωστε έχει πάρει την ονομασία του από το ελλειψοειδές σχήμα του. Σημείωσε μάλιστα πως δεν μπορεί να αμφισβητηθεί το δικαίωμα του δήμου στην περιοχή, όπως προέκυψε από τις μαρτυρικές καταθέσεις. Περνώντας στην επίδικη έκταση που διεκδικεί η κατηγορούμενη και ο εισαγγελέας προσδιόρισε στα 9 στρέμματα, είπε πως ο πατέρας της δεν θα μπορούσε να μην την έχει συμπεριλάβει στη διαθήκη του. Καθώς, τόνισε, πως δεν είναι δυνατόν να έχει παραλείψει το σπουδαιότερο περιουσιακό στοιχείο της οικογένειας και αντίθετα να έχει συμπεριλάβει τα ελάσσονα. Οσο για τα συμβόλαια που παρουσίασε στο δικαστήριο η υπεράσπιση, ο κ. Παπαδάς ανέφερε ότι γενικότερα παρατηρούνται ασάφειες στις περιγραφές των συμβολαίων. Πρόσθεσε ακόμα πως τα αδέλφια επίτηδες προσπάθησαν να μπερδέψουν τις περιοχές Κουμπές και Σιάγκου - Κοτρώνι, πότε λέγοντας πως είναι δύο διαφορετικές μεταξύ τους τοποθεσίες, κι άλλοτε συγχέοντάς τες, ώστε να δικαιολογήσουν πως έφτασε η κατηγορουμένη να διεκδικεί την επίδικη έκταση στο άλσος. 

 

ΠΡΑΞΕΙΣ ΝΟΜΗΣ

Ο Βασ. Παπαδάς αναφέρθηκε στην αγόρευσή του και στις πράξεις νομής, που θα μπορούσαν να καταστήσουν τα αδέλφια κύριους της έκτασης. Ωστόσο, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, το ότι έπαιζαν όταν ήταν μικρά στην ακροποταμιά δεν σημαίνει πως η έκταση είναι δική τους, αφού -είπε- και άλλα παιδιά του χωριού έπαιζαν εκεί, όπως και εκείνα που έρχονταν για κατασκήνωση. Σημείωσε δε πως ακόμα και να είχε κάποιο δικαίωμα ο πατέρας τους, επέλεξε ο ίδιος να το δωρίσει για να γίνει το υδραγωγείο. Ως προς την αξία της επίδικης έκτασης, τόνισε πως δεν μπορεί να είναι τόσο μικρή όπως την αναφέρει η εκτιμήτρια που έβαλε η υπεράσπιση -καθώς στην περιοχή υπάρχουν νερά, και σύμφωνα με τον κ. Παπαδά, η κατηγορούμενη θέλει να γίνει μέτοχος σε αυτά με παράνομο τρόπο. Επιπλέον ο εισαγγελέας τόνισε και τις δυνατότητες που δίνονται για μελλοντική εκμετάλλευση της επίδικης έκτασης, επικαλούμενος παράλληλα τα διδάγματα της κοινής πείρας, αλλά και της αγοράς -που θα αποτελέσουν οδηγό για να προσδιορίσει το δικαστήριο την αξία- με τη βεβαιότητα πως τα αδέλφια έχουν διαπράξει το κακούργημα για το οποίο κατηγορούνται.

 

Ν.Κ. 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER