Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2011 14:10

Ανακοίνωση δικηγορικού συλλόγου Καλαμάτας για επιβληθέντα τέλη και εισφορές

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας, ανταποκρινόμενος στο θεσμικό του ρόλο, αισθάνεται την υποχρέωση να παρέμβει δημοσίως επί του ζητήματος των «εισφορών» και «τελών» που είτε επιβλήθηκαν είτε πρόκειται να επιβληθούν, στα πλαίσια των «επειγόντων μέτρων εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής».
Αλλεπάλληλες φορές μέχρι τώρα αναγκαστήκαμε να σχολιάσουμε και να μεμφθούμε την αδιέξοδη «μνημονιακή» οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, προσεγγίζοντάς την πρωτίστως από απόψεως κοινωνικής. Τα νέα όμως εισπρακτικά μέτρα, πέραν της κοινωνικής, χρήζουν και νομικής προσέγγισης, καθόσον τυγχάνουν ελεγχόμενης νομιμότητας.
Με σοκ και δέος οι έλληνες πολίτες υποδεχθήκαμε στη ζωή μας την «ειδική εισφορά αλληλεγγύης» και το «τέλος επιτηδεύματος» του Ν.3986/2011, ενώ αναμένεται και η επιβολή του ειδικού τέλους ακινήτων που θα εισπραχθεί μέσω της ΔΕΗ.
Οι νέες αυτές «επιβαρύνσεις», πέραν του ότι προάγουν την κοινωνική αδικία και οδηγούν σε απόγνωση τους ήδη οικονομικά αποκαμωμένους έλληνες πολίτες, εξ’ αρχής προκάλεσαν τις αντιδράσεις του νομικού κόσμου, ως ελεγχόμενες για αποκλίσεις εκ των διατάξεων του Ελληνικού Συντάγματος και της νομιμότητας εν γένει.
Οι οριζόντιες ρυθμίσεις επιβολής τους, η μορφή κεφαλικών φόρων μεσαιωνικού τύπου που έλαβαν, η υποχρέωση συνεισφοράς ενός εκάστου ανεξαρτήτως της φοροδοτικής ικανότητας του και οι ανεπίτρεπτοι περιορισμοί που εισάγουν, είναι ορισμένα μόνον από τα θέματα που σύντομα θα κληθεί να εξετάσει το ακυρωτικό Δικαστήριο, καλούμενο να αποφανθεί επί σχετικών προσφυγών.
Για όλους τους ανωτέρω λόγους, ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας βρίσκεται ήδη σε συνεννόηση με τους λοιπούς Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας, εξετάζοντας τις προοπτικές ακύρωσης και εξαφάνισης των ανωτέρω πράξεων, κινούμενος πάντοτε εντός των πλαισίων λειτουργίας της Ελληνικής Δικαιοσύνης, που σε πείσμα των καιρών καλείτε να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                      Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


(ΚΩΝ/ΝΟΣ ΜΑΡΓΕΛΗΣ)                        (ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΞΗΡΟΓΙΑΝΝΗΣ)


Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER