Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2016 08:52

Το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας κούρεψε οφειλές από πυροδάνειο 

Γράφτηκε από την

 

Μια από τις πιο ευνοϊκές αποφάσεις που έχει ποτέ βγάλει, εξέδωσε το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας για έναν οφειλέτη πρώην διαχειριστή μονοπρόσωπης ΕΠΕ, ανοίγοντας το δρόμο για δεκάδες παρόμοιες υποθέσεις που εκκρεμούν.

Το δικαστήριο, λοιπόν, όχι μόνο «κούρεψε» το χρέος του στην τράπεζα, αλλά και τις οφειλές του προς το Δημόσιο από ένα πυροδάνειο, καθώς και αυτές προς το ασφαλιστικό του ταμείο. Ετσι από εκεί που χρωστούσε συνολικά 190.000 ευρώ, θα ξεπληρώσει μέσα στα επόμενα 3 χρόνια τα 10.080 ευρώ από αυτά, ενώ το υπόλοιπο χρέος των 180.000 ευρώ που απομένει, θα διαγραφεί. 

Πιο αναλυτικά, ο εν λόγω οφειλέτης ήταν εγγυητής σε δάνεια της εταιρείας που ανέρχονταν σε περίπου 135.000 ευρώ. Παράλληλα οφείλει 45.000 ευρώ στην Εφορία από ένα πυροδάνειο (σ.σ. δάνεια που λάμβαναν οι επιχειρήσεις πυρόπληκτων περιοχών), που είχε πάρει η επιχείρησή του με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Επίσης, χρωστά και περίπου 8.000 ευρώ από εισφορές που δεν έχει καταβάλει στον ΟΑΕΕ. Σήμερα εργάζεται ως ιδιωτικός υπάλληλος με μηνιαίο μισθό 735 ευρώ καθαρά.

Το δικαστήριο του επέβαλλε για το σύνολο των οφειλών του να πληρώνει κάθε μήνα και για 36 μήνες, τα εξής ποσά: προς την τράπεζα 211 ευρώ, προς την Εφορία 58 ευρώ και προς τον ΟΑΕΕ 11 ευρώ. Μετά τα 3 χρόνια, κι αφού πληρώνει κανονικά τις υποχρεώσεις όλο αυτό το διάστημα, απαλλάσσεται από το υπόλοιπο των δανείων του και των οφειλών σε Εφορία και ΟΑΕΕ. 

Ο δικηγόρος του Αριστομένης Σκούλικας μιλώντας στην "Ε" για την απόφαση, είπε: «Η τελευταία αυτή απόφαση του Ειρηνοδικείου Καλαμάτας παρουσιάζει ιδιαίτερο νομικό ενδιαφέρον και αφορά εκατοντάδες συμπολίτες μας που έχουν σημαντικές οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία και Εφορία. Ειδικά στο νομό μας, αντιμετωπίζεται το πρόβλημα με τα πυρόπληκτα δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου που δόθηκαν στο παρελθόν. Με την τελευταία τροποποίηση του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ρυθμίζονται πλέον οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία και Δημόσιο. Η απόφαση αυτή θεωρώ ότι ανοίγει το δρόμο για δεκάδες υποθέσεις που εκκρεμούν». 

Ν.Κ.