Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2017 09:26

«Μαϊμού» εφοριακοί από την Ημαθία εξαπατούσαν ηλικιωμένους στη Μεσσηνία

Γράφτηκε από την
«Μαϊμού» εφοριακοί από την Ημαθία εξαπατούσαν ηλικιωμένους στη Μεσσηνία

 

 

Ποινή κάθειρξης 9 χρόνων και 6 μηνών στον έναν και από 6 χρόνια στους άλλους δύο (σ.σ. πατέρα και γιο), επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε 3 Ελληνες από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας, οι οποίοι παρίσταναν τους εφοριακούς, έπαιρναν αγκαζέ υπερήλικες και πήγαιναν μαζί τους στην τράπεζα για να εισπράξουν δήθεν χρέη των παιδιών τους. Μετά τους άφηναν να επιστρέψουν μόνοι στο σπίτι τους, παραδίδοντάς τους και... αποδείξεις είσπραξης.

Ρεπορτάζ: Νικολέττα Κολυβάρη

Η δράση τους κράτησε από τον Ιούνιο του 2011 έως και τον Απρίλιο του 2012, όταν συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Ασφάλειας Καλαμάτας. Εκτός από διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας οι καταδικασθέντες είχαν απλώσει τα πλοκάμια τους μέχρι το Διδυμότειχο! Μάλιστα έχουν εισπράξει και άλλες καταδίκες, από διαφορετικά Κακουργιοδικεία της χώρας. Χθες να σημειωθεί ότι οι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν με το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μετάνοιας αφού από τα συνολικά 34.230 ευρώ που είχαν αποσπάσει από τα θύματά τους, έχουν επιστρέψει κάτι παραπάνω από 20.000 ευρώ. Ο κατηγορούμενος δε ο οποίος καταδικάστηκε περισσότερα χρόνια ως υπότροπος, εκτός από τις απάτες και τη σύσταση συμμορίας, καταδικάστηκε και για πλαστογραφία, αφού σε 3 από τις συνολικά 16 απάτες και μια απόπειρα παρέδωσε και... απόδειξη. Αντίθετα οι άλλοι δύο καταδικάστηκαν μόνο για τις απάτες και τη συμμετοχή σε συμμορία, ενώ το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημά τους η έφεση να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα, με τον όρο της εμφάνισής τους μια φορά το μήνα στο Τμήμα. 

Στη δίκη στο Κακουργιοδικείο Καλαμάτας εμφανίστηκαν μόνο ο πατέρας με το γιο, καθώς ο άλλος κατηγορούμενος δεν επιθυμούσε να μεταχθεί από τις φυλακές όπου κρατείται. Στις απολογίες τους αρνήθηκαν ότι εξαπάτησαν όλους αυτούς τους ηλικιωμένους και ισχυρίστηκαν ότι τους αποζημίωσαν μόνο και μόνο για να καθαρίσουν τη θέση τους. 

ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Πιο αναλυτικά, εκείνη την περίοδο είχαν καταγγελθεί δεκάδες απάτες σε βάρος ηλικιωμένων σε όλη τη Μεσσηνία. Κάθε φορά εμφανίζονταν δύο άνθρωποι και παρίσταναν τους εφοριακούς ή τους λογιστές, πωλούσαν το παραμύθι ότι άλλοτε ο γιος, άλλοτε ο ανιψιός ή ο εγγονός των θυμάτων χρωστάει στην Εφορία και πήγαιναν για να εισπράξουν τα χρήματα. Βέβαια, από πριν είχαν κάνει την έρευνά τους ώστε να γνωρίζουν κάποια πράγματα για την οικογένεια, όπως ονόματα ή ό,τι άλλο θα ήταν χρήσιμο για να ξεγελάσουν τους ηλικιωμένους. Δεν δίσταζαν ακόμα και να προσποιηθούν ότι μιλάνε στο τηλέφωνο με τον συγγενή των θυμάτων τους, που εκλιπαρούσε να δώσουν τα χρήματα και αυτός θα τους τα επέστρεφε. Οι απατεώνες δρούσαν σχεδόν σε όλη τη Μεσσηνία με ένα μαύρο αυτοκίνητο, το οποίο κατέγραψε κάμερα κοντά στο σπίτι μιας από τις παθούσες. Στις 26 Απριλίου 2012 αστυνομικοί της Ασφάλειας Καλαμάτας εντόπισαν στην περιπολία τους το έτερο αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσαν οι απατεώνες, όπου επέβαιναν δύο από τους κατηγορούμενους και τους προσήγαγαν ως ύποπτους. Πηγαίνοντας τους δύο υπόπτους στην Ασφάλεια, στο δρόμο εντόπισαν και τον τρίτο κατηγορούμενο με το μαύρο αυτοκίνητο, ο οποίος προσήχθη και αυτός. Μετά από αυτό ήταν πλέον θέμα χρόνου να γίνει η αναγνώρισή τους από τους παθόντες και να σχηματιστεί σε βάρος τους η δικογραφία για 16 απάτες και μια απόπειρα.

Να σημειωθεί ότι στην περίπτωση της απόπειρας οι κατηγορούμενοι άλλαξαν ρόλους και έκαναν ότι είναι υπάλληλοι του ΤΕΒΕ, και απ' ό,τι φάνηκε αυτό τους έφερε γρουσουζιά -αφού όχι μόνο δεν κατάφεραν να ξεγελάσουν την ηλικιωμένη που έβαλαν στο αυτοκίνητό τους λέγοντάς της ότι ο γιος της χρωστάει στο ταμείο 800 ευρώ, αλλά στη συνέχεια συνελήφθησαν.  

ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ

· 21 Απριλίου 2012 ξεγέλασαν 81χρονη στην Καλαμάτα παριστάνοντας τους εφοριακούς. Της πήραν 650 ευρώ για δήθεν οφειλή του γιου της στην Εφορία. Τους αναγνώρισε η ίδια στην Ασφάλεια, ενώ το αυτοκίνητό τους καταγράφηκε από κάμερα κοντινού σπιτιού. Οι απατεώνες της είπαν ότι θα επέστρεφαν με την απόδειξη πληρωμής και έφυγαν με σηκωμένο το πορτμπαγκάζ για να μην φαίνεται η πινακίδα κυκλοφορίας. Νωρίτερα δεν είχαν διστάσει να κάνουν πως μιλάνε με το γιο της στο τηλέφωνο και η ηλικιωμένη τους είχε ακούσει να λένε «Κώστα βρήκα το σπίτι και τη μάνα σου». 

· 27 Μαρτίου 2012 εξαπάτησαν 73χρονη στην Καλαμάτα και την έπεισαν ότι είναι λογιστές, παίρνοντάς της 2.100 ευρώ για δήθεν οφειλή του γιου της στην Εφορία.

· 23 Μαρτίου 2012 ξεγέλασαν 74χρονη στην Καλαμάτα και αφού την έπεισαν ότι είναι λογιστές της απέσπασαν 3.200 ευρώ για δήθεν οφειλή του γιου της στην Εφορία. Μάλιστα η παθούσα μπήκε στο αυτοκίνητό τους και πήγαν μαζί στην τράπεζα για να βγάλει τα χρήματα, ενώ της έκοψαν και απόδειξη με όνομα «Δημήτρης Εφορία»!   

· 19 Απριλίου 2012 ο ένας από αυτούς εξαπάτησε 88χρονη στη Μεσσήνη. Παρέστησε τον εφοριακό και της πήρε 130 ευρώ για δήθεν οφειλή του εγγονού της στην Εφορία -μάλιστα προσποιήθηκε ότι μιλούσε μαζί του στο τηλέφωνο. Γείτονάς της είδε το μαύρο αυτοκίνητο πάλι με το πορτμπαγκάζ σηκωμένο για να μην φαίνεται η πινακίδα. 

· Την ίδια ημέρα στο Αριοχώρι έπεισαν 88χρονη ότι είναι λογιστές. Της πήραν 550 ευρώ για δήθεν οφειλή του ανιψιού της στην Εφορία, προσποιούμενοι ότι μιλούσαν μαζί του και πως την ικετεύει να τον ξελασπώσει και αυτός θα της επέστρεφε τα χρήματα. Η παθούσα τους έβαλε στο σπίτι τους και τους έφτιαξε και καφέδες, κι αυτοί βρήκαν την ευκαιρία να της κλέψουν 150 ευρώ από ένα κουτί, απ' όπου νωρίτερα την είχαν δει να βγάζει τα 550 ευρώ. 

· Την ίδια ημέρα πλησίασαν 92χρονη στην Καλογερόραχη και την έπεισαν ότι είναι λογιστές. Της πήραν 900 ευρώ για δήθεν οφειλή του γιου της στην Εφορία. 

· 10 Απριλίου 2012 ξεγέλασαν 85χρονο στην Εύα τον οποίο έπεισαν ότι είναι εφοριακοί. Του πήραν 850 ευρώ για δήθεν οφειλή του γιου του στην Εφορία. 

· 29 Φεβρουαρίου 2012 πλησίασαν στο Κεφαλόβρυσο 81χρονη και την έπεισαν ότι είναι εφοριακοί. Της πήραν 500 ευρώ για δήθεν οφειλή του γαμπρού της στην Εφορία.

· 5 Οκτωβρίου του 2011 πλησίασαν 86χρονο στην Καλαμάτα και τον έπεισαν ότι ο γαμπρός του οφείλει γραμμάτιο 1.600 ευρώ, προσποιούμενοι ότι στο τηλέφωνο μιλάνε με το γαμπρό του παθόντα. Και σε αυτή την περίπτωση έβαλαν τον ηλικιωμένο στο αυτοκίνητο και τον συνόδευσαν στην τράπεζα για να κάνει την ανάληψη του ποσού.

· 15 Ιουλίου 2011, μαζί με μια γυναίκα σε αυτή την περίπτωση -η οποία δεν είχε συλληφθεί- πλησίασαν 84χρονη και αφού την έπεισαν ότι είναι εφοριακοί, την συνόδευσαν στην τράπεζα στη Μεσσήνη, απ' όπου η παθούσα έκανε ανάληψη 7.500 ευρώ για να πληρώσει δήθεν οφειλή του γιου της.

· Το Μάρτιο του 2012 πλησίασαν 93χρονη στην Καλαμάτα και αφού την έπεισαν ότι είναι εφοριακοί, της πήραν 150 ευρώ για δήθεν οφειλή του ανιψιού της.

· 26 Αυγούστου του 2011 πλησίασαν στην Καλαμάτα μια 76χρονη και αφού την έπεισαν ότι είναι εφοριακοί, την συνόδευσαν στην τράπεζα για να βγάλει 2.400 ευρώ, ώστε να τους πληρώσει δήθεν οφειλή του γιου της στην Εφορία. Αρχικά ζήτησαν 6.000 ευρώ, ενώ της έδωσαν και απόδειξη στο όνομα «Γιώργος Εφορία». 

· Τον Ιούνιο του 2011 ξεγέλασαν 84χρονη στην Καλαμάτα πείθοντάς την ότι είναι εφοριακοί και ο ανιψιός της χρωστάει στην Εφορία 1.200 ευρώ.

Στο ίδιο κατηγορητήριο συμπεριλαμβάνονται και δύο ακόμα απάτες, στο Παλαιό Φάληρο Αττικής και στο Διδυμότειχο, απ' όπου απέσπασαν 9.000 και 300 ευρώ αντίστοιχα. 


NEWSLETTER