Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2017 15:33

Απολογίες γιατρών για το θάνατο 8χρονου στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

Γράφτηκε από την

Μόνο η τρίτη μπουκάλα του ασθενοφόρου που μετέφερε το 8χρονο αγόρι στο Νοσοκομείο Παίδων "Αγία Σοφία" στην Αθήνα άνοιξε και έδωσε οξυγόνο.

Αυτό υποστήριξε στην απολογία της η ειδικευόμενη παιδίατρος, η οποία συνόδευε το παιδί με το ασθενοφόρο για την Αθήνα.

Νωρίτερα ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Καλαμάτας είχαν απολογηθεί ο επιμελητής της Παιδιατρικής Κλινικής που ανέλαβε να το σταθεροποιήσει και να κανονίσει τη διακομιδή του στο Παίδων "Αγία Σοφία" και η ειδικευόμενη παιδίατρος που εξέτασε το παιδί στα Επείγοντα. Το αγόρι είχε εισαχθεί στις 17 Μαΐου στα Επείγοντα του Νοσοκομείου Καλαμάτας με δύσπνοια και συμπτώματα -υποτίθεται- γαστρεντερίτιδας και κατέληξε την επομένη το πρωί στην Εντατική του Νοσοκομείου Παίδων της Αθήνας από εγκεφαλικό οίδημα, εξαιτίας του υψηλού σακχάρου στο αίμα του.

Χθες, στην τέταρτη συνεδρίαση της δίκης, απολογήθηκαν μια ακόμα ειδικευόμενη παιδίατρος και μια επιμελήτρια της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καλαμάτας. Στην προηγούμενη συνεδρίαση την περασμένη Πέμπτη είχαν απολογηθεί η ιδιώτης παιδίατρος και ο πρώην διοικητής του Νοσοκομείου Καλαμάτας.

Συνολικά οι κατηγορούμενοι είναι 12 -μεταξύ τους η ιδιώτης παιδίατρος, 8 νοσοκομειακοί γιατροί (ειδικευμένοι και ειδικευόμενοι της Παιδιατρικής Κλινικής, η αναισθησιολόγος και ο καρδιολόγος που συμμετείχαν στην ανάνηψη του αγοριού), ο πρώην διοικητής του Νοσοκομείου Καλαμάτας και ο πρώην διοικητής της 6ης ΥΠΕ, καθώς και ο γιατρός που διενήργησε την Ενορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) για το θάνατο του παιδιού. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι κατηγορούμενοι κατά περίπτωση, είναι της ανθρωποκτονίας από αμέλεια διά παραλείψεων και της παράβασης καθήκοντος κατ' εξακολούθηση και μη ως και διά παραλείψεως. 

 

ΣΤΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ

Η ειδικευόμενη παιδίατρος η οποία εφημέρευε στις 17 Μαΐου του 2011 κλήθηκε στα Επείγοντα γύρω στις 6.20 με 6.30 το πρωί. Οπως υποστήριξε στην απολογία της, το παιδί παρουσίαζε τις 4 τελευταίες ώρες πριν πάει στο νοσοκομείο δυσκολία στην αναπνοή. Η μητέρα τής είπε ακόμη πως είχε κάνει 3 φορές εμετό, τελευταία φορά το προηγούμενο απόγευμα της Δευτέρας. Ηταν Τρίτη που το παιδί μπήκε στα Επείγοντα και την προηγούμενη Παρασκευή είχε κάνει εμβόλιο για την ηπατίτιδα στην ιδιώτη παιδίατρο, ενώ σε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί της η μητέρα του είχε δώσει ηλεκτρολυτικό διάλυμα. Αυτά ήταν όλα όσα έδωσε ως ιστορικό η μητέρα του αγοριού, σύμφωνα με την απολογία της ειδικευόμενης παιδιάτρου. Υποστήριξε ακόμα πως από την κλινική εξέταση του παιδιού το μόνο παθολογικό το οποίο διαπίστωσε ήταν μια ήπια αφυδάτωση της γλώσσας του. 

 

ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΟΡΟΣ ΓΛΥΚΟΖΗΣ

Η κατηγορουμένη στη διάρκεια της απολογίας της επέμεινε ότι δεν χορήγησε ορό γλυκόζης στο παιδί αλλά ορό που περιείχε και γλυκόζη. Ωστόσο, τον συγκεκριμένο ορό υποστήριξε πως δεν τον άφησε να πέσει για πολύ γιατί εν τω μεταξύ έκανε μέτρηση σακχάρου και βγήκε μια υψηλή τιμή πάνω από 4. Υποστήριξε ακόμα πως ακολούθησε τη συνήθη πρακτική για την αντιμετώπιση ενός τέτοιου περιστατικού και ισχυρίστηκε ότι δεν προβλέπεται η μέτρηση σακχάρου αλλά η ίδια το έκανε γιατί άκουσε ότι το παιδί ζήτησε νερό και τη μητέρα να λέει πως "παντού πάμε με το μπουκάλι μας μαζί". Αυτό -ισχυρίστηκε- χτύπησε ένα καμπανάκι μέσα της, ρώτησε ξανά τη μητέρα και ανακάλυψε πως το παιδί διψούσε πολύ και πήγαινε τουαλέτα συχνά, που είναι συμπτώματα διαβήτη. 

 

ΕΓΡΑΦΕ ΚΑΘ' ΥΠΟΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ

Στη διάρκεια της απολογίας της, η έδρα επέμεινε σε μια αλλαγή που έχει γίνει στο Βιβλίο Λογοδοσίας, όπου φαίνεται να έχει διορθωθεί η ώρα που το παιδί άρχισε να παίρνει σκέτο φυσιολογικό ορό από 8.30 που αναγραφόταν αρχικά, σε 7.30. Η κατηγορουμένη απάντησε πως ναι μεν τα γράμματα είναι δικά της, αλλά δεν θυμάται να διόρθωσε την ώρα. Πρόσθεσε δε πως οι ειδικευόμενοι γιατροί γράφουν στο Βιβλίο Λογοδοσίας καθ' υπόδειξη του επιμελητή ιατρού. Ισχυρίστηκε ακόμη πως αδύνατον το παιδί να παρέμεινε περισσότερο από μισή ώρα στα Επείγοντα και επέμεινε ότι ο ορός που μπήκε αρχικά με τη γλυκόζη δεν έπεσε παραπάνω από μερικά λεπτά. Υποστήριξε μάλιστα πως κατ' εκτίμησή της, το αγόρι πήρε κάπου 6 μιλιμέτρ, δηλαδή ένα κουτάλι της σούπας και αυτή η ποσότητα δεν θα μπορούσε να το βλάψει. 

 

ΕΙΧΕ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΘΕΙ

Ο τότε επιμελητής της Παιδιατρικής Κλινικής που εφημέρευε εκείνη την ημέρα, τόνισε στην απολογία του πως η διάγνωση του διαβήτη έγινε γρήγορα. Ο ίδιος ειδοποιήθηκε από την ειδικευόμενη παιδίατρο και ανέλαβε να σταθεροποιήσει το παιδί, για να το διακομίσει στο Παίδων στην Αθήνα. Ισχυρίστηκε ότι ακολούθησε ό,τι ακριβώς προβλέπεται για την ενυδάτωση του αγοριού και τη σωστή χορήγηση της ινσουλίνης, προκειμένου να πετύχει τη σταδιακή μείωση του σακχάρου. Σε παρατηρήσεις της έδρας πως η ειδική παιδοδιαβητολόγος στην πραγματογνωμοσύνη της του καταλογίζει λάθη και παραλείψεις, απάντησε πως γράφτηκε εκ παραδρομής λάθος ο τρόπος μέτρησης της ινσουλίνης που χορήγησε. Ισχυρίστηκε ότι δόθηκε η σωστή δόση και όταν το παιδί έφυγε για την Αθήνα ήταν σε μια σταθερή κατάσταση, ενώ ο ίδιος είχε δώσει όλες τις απαραίτητες οδηγίες στην ειδικευόμενη παιδίατρο που θα το συνόδευε και είχε λεπτομερώς ενημερώσει και τις συναδέλφους του επιμελήτριες που έπιασαν δουλειά πριν αυτός φύγει. 

 

ΜΕ ΤΟ ΦΟΒΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΥ ΟΙΔΗΜΑΤΟΣ

Ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι επί δυόμισι ώρες παρακολουθούσε ο ίδιος στενά το παιδί και έκανε περισσότερες λήψεις σακχάρου και από αυτές οι οποίες αναγράφονται στα σχετικά έγγραφα της κλινικής. Αυτός ήταν που ανέλαβε και την ευθύνη της διακομιδής του, φροντίζοντας να ενημερώσει τους συναδέλφους του στην Αθήνα αλλά και να σταθεροποιήσει την κατάσταση του παιδιού. Το αγόρι πέθανε από εγκεφαλικό οίδημα, εξαιτίας του υψηλού σακχάρου στο αίμα του. Κάτι, που σύμφωνα με την απολογία του κατηγορουμένου, είχε στο πίσω μέρος του μυαλού του, αν και σπάνιο ειδικά για την ηλικία των 8 ετών. Ξέροντας πάντως ότι μπορεί το εγκεφαλικό οίδημα να παρουσιαστεί από 6 - 18 ώρες, κι αφού το αγόρι σταθεροποιήθηκε όπως ισχυρίστηκε στην απολογία του, είχε κάθε λόγο να το διώξει για ένα εξειδικευμένο νοσοκομείο στην Αθήνα.

 

ΣΤΟ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ

Η ειδικευόμενη παιδίατρος που συνόδευσε το παιδί στη μοιραία διακομιδή με το ασθενοφόρο, υποστήριξε στην απολογία της ότι ο ίδιος ο επιμελητής την ενημέρωσε για την κατάσταση του αγοριού και της έδωσε λεπτομερείς οδηγίες. Μαζί της -ισχυρίστηκε- είχε δύο τσάντες με όλα όσα μπορούσε να χρειαστεί σε μια ανάγκη, μαζί και μάσκα για τη χορήγηση οξυγόνου, για παιδιά. Οταν ξεκίνησαν, είπε πως το παιδί ήταν ζωηρό, γκρίνιαζε και ήθελε να σηκωθεί από το φορείο. Η μητέρα το ηρέμησε και όταν πια είχαν διανύσει μια απόσταση κάπου 10 - 15 λεπτών από το νοσοκομείο, σε ένα απότομο τράνταγμα του ασθενοφόρου είδε πως το αγόρι δεν κουνήθηκε. Παρόλο που δεν ήταν ακόμα η ώρα να μετρήσει το σάκχαρό του, το έκανε για να βεβαιωθεί πως όλα είναι καλά, αλλά το παιδί δεν αντέδρασε στο τρύπημα. 

 

ΤΟ ΟΞΥΓΟΝΟ

Μετά από αυτό, η κατηγορουμένη μέτρησε το οξυγόνο και τις σφύξεις του παιδιού και τηλεφώνησε στην κλινική. Είπε στην επιμελήτρια με την οποία μίλησε ότι θέλει να γυρίσουν πίσω στο νοσοκομείο και εκείνη συμφώνησε πως έτσι πρέπει να γίνει. Επίσης, η επιμελήτρια την συμβούλεψε να βάλει οξυγόνο στο παιδί παρά τις καλές μετρήσεις του οξύμετρου. Η στρόφιγγα στην πρώτη μπουκάλα δεν γύρισε, το ίδιο και στη δεύτερη, ενώ στην τρίτη άρχισε να ρέει οξυγόνο και συνέδεσε το σωληνάκι της μάσκας που είχε τοποθετήσει στο παιδί. Στο σημείο μάλιστα αυτό, η πρόεδρος παρατήρησε πως ο οδηγός του ασθενοφόρου είχε διαβεβαιώσει στην κατάθεσή του ως μάρτυρας υπεράσπισης πως όλες οι μπουκάλες ήταν γεμάτες με οξυγόνο. Συνεχίζοντας την απολογία της η κατηγορουμένη είπε ακόμα ότι μέχρι να φτάσουν στο νοσοκομείο και να γίνει η ανάνηψη, το παιδί είχε πέσει σε κωματώδη κατάσταση. Αρνήθηκε πάντως ότι το αγόρι παρουσίασε σπασμούς ή ότι είχε τέτοιες ενδείξεις ώστε να ξεκινήσει μέσα στο ασθενοφόρο την καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση. 

 

ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΑΠΟΛΟΓΙΕΣ

Χθες απολογήθηκαν και μια ακόμα από τις τότε επιμελήτριες της Παιδιατρικής Κλινικής και μια ειδικευόμενη παιδίατρος. Και οι δύο είπαν στις απολογίες τους πως δεν είχαν ενεργή εμπλοκή με το περιστατικό, ενώ περιέγραψαν τις αγωνιώδεις προσπάθειες για την ανάνηψη του αγοριού από τον εφημερεύοντα καρδιολόγο και την διασωλήνωσή του στη συνέχεια από την εφημερεύουσα αναισθησιολόγο, για να φύγει με το δεύτερο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για την Εντατική πλέον του Παίδων στην Αθήνα, όπου και πέθανε.  

Η δίκη θα συνεχιστεί την Πέμπτη 2 Μαρτίου, όπου αναμένεται να απολογηθούν οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι.