Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2017 18:02

Καλαμάτα: Αθώο το πλήρωμα για το λαθρεμπόριο τσιγάρων 

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Την αθώωση των 8 μελών του πληρώματος του φορτηγού πλοίου "GENC 3", για λαθρεμπόριο τσιγάρων και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, αποφάσισε χθες το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Στην διάρκεια της διαδικασίας αφέθηκαν σε πολλά σημεία υπόνοιες από τους συνηγόρους για την ανάμειξη της Αιγυπτιακής Πρεσβείας στην άσκηση διώξεων, και ακούστηκαν από τους διάδικους σχόλια για το ποιος βάπτισε το νόμιμο φορτίο τσιγάρα ως λαθραία, μέχρι και για κατάχρηση εξουσίας. 

Ολα ξεκίνησαν στην επέτειο της 25ης Μαρτίου του 2015, λίγο πριν τις 10 το βράδυ, όταν στο Λιμεναρχείο Καλαμάτας προκάλεσε γενικό συναγερμό μια πληροφορία ότι ανοιχτά του Διρού έχει αγκυροβολήσει το εμπορικό πλοίο "GENC 3", σημαίας Αγίου Βικεντίου, το οποίο έχει φορτίο τσιγάρα. Αμέσως στήθηκε επιχείρηση με λιμενικούς της Καλαμάτας, οι οποίοι ξεκίνησαν από στεριά και θάλασσα. Εν τω μεταξύ συνάδελφοί τους του Λιμεναρχείου Γυθείου παρακολουθούσαν το πλοίο από τη στεριά και με εντολή από το Αρχηγείο του Σώματος ερευνούσαν τις ακτές μήπως γίνεται λαθρεμπόριο τσιγάρων - καθώς στη θαλάσσια περιοχή όπου είχε αγκυροβολήσει το "GENC 3", οι λιμενικοί του Γυθείου εντόπισαν ένα μικρότερο σκάφος, το οποίο έλεγξαν και ήταν κενό φορτίου. 

Οι λιμενικοί της Καλαμάτας φτάνοντας στην περιοχή έψαξαν και αυτοί από τη στεριά μήπως γίνεται μεταφόρτωση σε κάποια ακτή - ενώ το σκάφος του Λιμενικού στη θάλασσα προσέγγισε το καράβι και ζήτησε να κάνει έλεγχο. 

Στο εν λόγω πλοίο επέβαιναν 8 άτομα πλήρωμα (5 Τούρκοι, 2 Γεωργιανοί και ένας Ινδός), και σύμφωνα με τις καταθέσεις των λιμενικών δεν είχε ενημερώσει την αρμόδια λιμενική αρχή του Γυθείου ή της Καλαμάτας ότι θα δέσει ανοιχτά του Διρού. Λιμενικός ο οποίος ανέβηκε στο "GENC 3" για έλεγχο, κατέθεσε χθες πως μόνο όταν πλησίασε το σκάφος της Καλαμάτας επικοινώνησε με την αρμόδια λιμενική αρχή. Ο καπετάνιος του τότε δήλωσε ότι αγκυροβόλησε λόγω του καιρού και ότι μεταφέρει 11 εμπορευματοκιβώτια τσιγάρα από το λιμάνι Μπαρ του Μαυροβουνίου, στο Τομπρούκ της Λιβύης. 

Οταν οι λιμενικοί ανέβηκαν πάνω, μέτρησαν 11 κοντέινερ και έλεγξαν τα χαρτιά του πλοίου. Ολα τα παραστατικά βρέθηκαν νόμιμα, και στη συνέχεια δόθηκε εντολή από το Αρχηγείο να ρυμουλκηθεί το "GENC 3" σε λιμάνι για να ελεγχθεί το φορτίο του. Επειδή όμως είχε θάλασσα και δεν μπορούσε να προσεγγίσει στο λιμάνι του Γυθείου, το πλοίο ρυμουλκήθηκε με προορισμό το λιμάνι της Καλαμάτας, όπου και έδεσε. 

Οι μάρτυρες λιμενικοί κατέθεσαν ότι ο Τούρκος καπετάνιος του πλοίου δεν έφερε καμία αντίρρηση και δεν τους δυσκόλεψε σε τίποτα στην έρευνα που ακολούθησε - ενώ έδωσε αμέσως όλα τα παραστατικά τα οποία ζητήθηκαν. Επίσης και το Τελωνείο Καλαμάτας βεβαίωσε ότι δεν βρέθηκε τίποτα που να μην είναι νομότυπο στο δηλωτικό φορτίου. 

Τα στοιχεία για λαθρεμπόριο προέκυψαν, σύμφωνα με τους συνηγόρους υπεράσπισης των κατηγορουμένων Γιάννη Δημητριάδη και Κώστα Μαργέλη και της φορτώτριας εταιρείας Θόδωρο Αντωνόπουλο, μετά από παρέμβαση από τις αιγυπτιακές αρχές, οι οποίες έχουν προσφύγει στα ελληνικά αστικά δικαστήρια για «ενδεχόμενο παραποίησης σήματος» των αιγυπτιακών τσιγάρων Cleopatra. Μετά από 3 ημέρες, από την ημέρα που το πλοίο φυλάσσετο στο λιμάνι της Καλαμάτας, εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης από τις δικαστικές αρχές και ο Τούρκος καπετάνιος του φορτηγού πλοίου "GENC 3" και τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος οδηγήθηκαν στην Ανάκριση και κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι, για λαθρεμπορία τσιγάρων και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. 

Εν τω μεταξύ χθες το δικαστήριο αποφάσισε την απόδοση του πλοίου στην πλοιοκτήτρια εταιρεία, καθώς και του εμπορεύματος και των εμπορευματοκιβωτίων - αν και σύμφωνα με τον συνήγορο Θόδωρο Αντωνόπουλο τα τσιγάρα κάηκαν πριν περίπου 20 ημέρες και η εταιρεία την οποία εκπροσωπεί το έμαθε μόλις προχθές το βράδυ. Ο ίδιος μάλιστα μίλησε για ζημιά 20 εκατ. ευρώ, καθώς τόσο στοίχιζε το φορτίο ενώ άφησε αιχμές πως κάποιοι χρησιμοποίησαν την ελληνική δικαιοσύνη και πως η δικογραφία θα πρέπει να διαβιβαστεί στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. 

Ν.Κ.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER

Ποιός ευθύνεται περισσότερο για το πρόβλημα με τα πυρηνελαιουργεία στη Μεσσηνία;
Ποιός ευθύνεται περισσότερο για το πρόβλημα με τα πυρηνελαιουργεία στη Μεσσηνία;
Πρέπει να διαλέξεις μια απάντηση