Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017 09:08

Μεσσηνία: "Καμπάνα" σε έμπορο για εικονικά και πλαστά τιμολόγια

Γράφτηκε από την
Μεσσηνία: "Καμπάνα" σε έμπορο για εικονικά και πλαστά τιμολόγια

 

Σε κάθειρξη 7 χρόνων καταδίκασε χθες το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων 51χρονη έμπορο από την Κυπαρισσία, καθώς κρίθηκε ένοχη και σε δεύτερο βαθμό ότι από το 2002 έως το 2010 εξέδιδε εικονικά και πλαστά τιμολόγια ύψους 1.827.965 ευρώ στο όνομα εταιρείας εμπορίας λαδιού και εισέπραξε 106.943 ευρώ από την επιστροφή ΦΠΑ.

Στο πρωτόδικο δικαστήριο της είχε επιβληθεί ποινή κάθειρξης 8 χρόνων και για χατίρι των δίδυμων 11χρονων σήμερα παιδιών της που μεγαλώνει μόνη, της δόθηκε τότε αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση και η έμπορος παρέμενε ελεύθερη. 

Χθες η κατηγορούμενη, όπως άλλωστε και στο πρωτόδικο δικαστήριο, υποστήριξε πως αυτή ήταν απλώς το εκτελεστικό όργανο, χρεώνοντας την φάμπρικα επιστροφής ΦΠΑ ελαιολάδου στον πρώην εργοδότη της -ο οποίος ήταν ιδιοκτήτης εταιρείας εμπορίας λαδιού και αρχικά κατηγορείτο και αυτός ως ηθικός αυτουργός, αλλά δεν κάθισε ποτέ κατηγορούμενος στο εδώλιο γιατί πέθανε πριν γίνει η δίκη. Η κατηγορούμενη πάντως ισχυρίστηκε -και έφερε και μάρτυρες για να το υποστηρίξει- πως ο πρώην εργοδότης της την απειλούσε ότι θα την κλείσει στη φυλακή με τις υψηλές γνωριμίες του και στη συνέχεια την εκβίαζε πως θα κάνει κακό στα παιδιά της. 

Η υπόθεση φανερώθηκε και συνελήφθη η έμπορος, καθώς η Τριφυλία είχε μπει στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών, αφού είχε γίνει κέντρο διακίνησης εικονικών αγροτικών τιμολογίων και μεγάλης φοροδιαφυγής. Και η κατηγορούμενη εισέπραττε από την Ενωση Φιλιατρών ΦΠΑ από την πώληση 46 τόνων ελαιολάδου, χωρίς να έχει στο όνομά της ούτε μια ελιά! 

Ο υπάλληλος του ΣΔΟΕ, ο οποίος έκανε τον έλεγχο και κατέθεσε χθες στο δικαστήριο, ανέφερε ότι η κατηγορούμενη είχε αφαιρέσει μπλοκ τιμολογίων από την εταιρεία, στην οποία εργαζόταν μια φορά την εβδομάδα ως βοηθός λογιστή. Εκοβε λοιπόν τιμολόγια πώλησης και αγοράς ελαιολάδου στο όνομά της, στο όνομα μιας θείας της και ενός ακόμα άνδρα, χωρίς οι δύο τελευταίοι να γνωρίζουν το παραμικρό. Μάλιστα, χωρίς τόσο η ίδια, όσο και οι άλλοι δύο, να έχουν έστω και μια ελιά δική τους, μόνο στα τιμολόγια που έκοψε το 2010 παρουσιάζονται να έχουν πουλήσει για τυποποίηση στην εταιρεία 46 τόνους ελαιόλαδο και άλλους 23 τόνους το 2009! Ενώ όταν η κατηγορούμενη άνοιξε το 2011 τη δική της επιχείρηση με κατεψυγμένα, άρχισε να κόβει τιμολόγια με τα στοιχεία της εταιρείας του πρώην εργοδότη της και το ΑΦΜ της δικής της επιχείρησης.  

Ο μάρτυρας είπε ακόμη πως όταν έλεγξαν τον ιδιοκτήτη της εταιρείας δεν βρήκαν περασμένα στα βιβλία τα τιμολόγια, ενώ ο ίδιος αρνήθηκε πως γνώριζε το παραμικρό, ενώ η κατηγορούμενη στην κατάθεση που τους έδωσε παραδέχτηκε ότι έκοβε τα τιμολόγια εν αγνοία του πρώην εργοδότη της, γιατί ένα συγγενικό της πρόσωπο αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας και χρειαζόταν τα χρήματα.

 

Ν.Κ.


NEWSLETTER