Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2017 17:58

7 χρόνια για τον πυροβολισμό του συγχωριανού του στο Δώριο

Γράφτηκε από την

Σε κάθειρξη 7 χρόνων και 8 μηνών καταδίκασε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Καλαμάτας τον 62χρονο κτηνοτρόφο από το Δώριο, που στις 2 Δεκεμβρίου 2014 πυροβόλησε στο αριστερό πόδι συγχωριανό του μετά από καβγά για ένα βοσκότοπο, μπροστά σε άλλους χωριανούς τους στην πλατεία του χωριού.

Ο κατηγορούμενος καταδικάστηκε ομόφωνα από το δικαστήριο, το οποίο μετέτρεψε την αρχική κατηγορία από απόπειρα ανθρωποκτονίας με πρόθεση, σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη - ενώ τον καταδίκασε και για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία. Το δικαστήριο πάντως έδωσε αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση του κατηγορούμενου, και μετά από πρόταση του εισαγγελέα επέβαλε όρους για να αφεθεί ελεύθερος μέχρι το δευτεροβάθμιο δικαστήριο. Συγκεκριμένα, του απαγόρευσε την έξοδο από τη χώρα και τον υποχρέωσε να δίνει το "παρών" μια φορά το μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα, καθώς και να μην πλησιάζει σε μικρότερη απόσταση από τα 100 μέτρα το θύμα. 

Νωρίτερα ο εισαγγελέας Δημήτρης Σταύρου πρότεινε την μετατροπή της κατηγορίας σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη. Στην αγόρευσή του επεσήμανε ότι η γάμπα δεν είναι ζωτικό όργανο και αν ο κατηγορούμενος ήθελε να σκοτώσει τον συγχωριανό του, θα τον πυροβολούσε σε άλλο σημείο του σώματός του, καθώς ως κυνηγός και μάλιστα έμπειρος είχε επιλογές. Ο εισαγγελέας στάθηκε στην πρότασή του και στο κρίσιμο όπως το χαρακτήρισε σημείο για το πόσες τουφεκιές δέχτηκε το θύμα. Είπε μάλιστα ότι μπορεί οι πυροβολισμοί να ήταν τρεις, αλλά καθοριστικός είναι ο ένας - είτε οι άλλοι δύο έπεσαν στον αέρα προς εκφοβισμό, όπως ισχυρίστηκε ο κατηγορούμενος, είτε παράπλευροι. Επικαλέστηκε δε και τις καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων οι οποίοι ανέφεραν στο δικαστήριο πως στην τρίτη τουφεκιά άκουσαν ένα "ωχ!" και το θύμα έπεσε κάτω. 

Ξεκινώντας την αγόρευσή του ο κ. Σταύρου επεσήμανε ότι ο καβγάς μεταξύ των δύο συγχωριανών έγινε για ένα ασήμαντο λόγο, όμως στα χωριά είναι συνηθισμένο να μαλώνουν για τα ζώα. Και το ότι ο τσακωμός πήρε αυτή τη δραματική τροπή, δεν σημαίνει πως ο κατηγορούμενος είναι ή υπήρξε κακοποιός στην προηγούμενη ζωή του - αλλά κάτω από κάποιες συνθήκες ενήργησε με αυτό τον παραβατικό τρόπο. Ωστόσο, ο εισαγγελέας επέμεινε ότι δεν πυροβόλησε βρισκόμενος σε άμυνα, γιατί ο τσακωμός είχε λήξει. Σημείωσε μάλιστα πως δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η πράξη του κατηγορούμενου ούτε ως υπέρβαση του ορίου άμυνας, λέγοντας ότι ήταν σε ετοιμότητα αντεπίθεσης γιατί κουβαλούσε μαζί του ένα γεμάτο τουφέκι, έτοιμο να πυροβολήσει. 

Ν.Κ.