Τρίτη, 21 Μαρτίου 2017 20:16

Καλαμάτα: Γιατρός χειρούργησε λάθος ισχίο σε 89χρονη

Γράφτηκε από την
Καλαμάτα: Γιατρός χειρούργησε λάθος ισχίο σε 89χρονη

 

Ενοχο για ανθρωποκτονία από αμέλεια έκρινε χθες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας συνταξιούχο πρώην διευθυντή της Ορθοπαιδικής Κλινικής του νοσοκομείου και τον καταδίκασε σε 18 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή.

Ο καταδικασθείς, το Φεβρουάριο του 2011, χειρούργησε λάθος ισχίο (το υγιές αριστερό) σε μια 89χρονη Καλαματιανή, και έτσι δύο μέρες μετά η γυναίκα ξαναμπήκε στο χειρουργείο για να κάνει επέμβαση στο σπασμένο ισχίο. Ομως η θανούσα δεν άντεξε δύο απανωτές επεμβάσεις, η ήδη επιβαρυμένη υγεία της χειροτέρεψε και σε λιγότερο από ένα μήνα πέθανε. 

Κατηγορούμενος στη δίκη ήταν και ένας ακόμα ειδικευόμενος τότε γιατρός στην Ορθοπαιδική Κλινική του Νοσοκομείου Καλαμάτας, ο οποίος αθωώθηκε. Ηταν κατηγορούμενος γιατί το όνομά του είχε καταγραφεί στο βιβλίο ως του κύριου χειρουργού, όμως αυτό δεν προέκυψε από τις μαρτυρίες όσων βρίσκονταν μέσα, ενώ και ο καταδικασθείς ανέλαβε όλη την ευθύνη.  

ΑΠΟΛΟΓΙΑ

Ο ίδιος ο συνταξιούχος γιατρός στην απολογία του αναφέρθηκε αρχικά στην κατάσταση της υγείας της θανούσας. Οπως είπε, αντιμετώπιζε καρδιακά και αναπνευστικά προβλήματα, ενώ και ο σωματότυπός της ήταν χαρακτηριστικός, αφού ήταν βραχύσωμη και με λίπος στην κοιλιά και τα κάτω άκρα. Πήρε όμως όλες τις διαβεβαιώσεις από τους γιατρούς συναδέλφους του και τις εργαστηριακές εξετάσεις πως μπορούσε να μπει στο χειρουργείο. Θα έκανε λοιπόν οστεοσύνθεση του κατάγματος, δηλαδή ανάταξη και δέσιμο για να μην πονάει το ισχίο της. Το χειρουργείο έγινε την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011. Στις 23 η θανούσα είχε μπει στα Επείγοντα, όπου βγήκε η ακτινογραφία και έγινε η διάγνωση για κάταγμα στο δεξί ισχίο. Βέβαια, ο κατηγορούμενος επικαλέστηκε ότι η ακτινογραφία δεν έγραφε αν είναι το κάταγμα στο δεξί ή στο αριστερό και ο ίδιος επειδή έδωσε βαρύτητα στα άλλα προβλήματα υγείας της -επισκιάστηκε, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε απ' όλα τα άλλα προβλήματά της- εντέλει ξεγελάστηκε γιατί η ακτινογραφία είχε βγει “λοξή και ελλιπής”. “Με παραπλάνησε η ακτινογραφία ότι είναι στο αριστερό, γιατί δεν το έγραφε”, υποστήριξε συγκεκριμένα. Σύμφωνα με τον ίδιο πάντως δεν έμεινε στην ακτινογραφία. “Επιασα το αριστερό πόδι (σ.σ. το υγιές) για να την εξετάσω, έβγαλε μια κραυγή και με το χέρι της με απέρριψε”: έτσι -ισχυρίστηκε- βεβαιώθηκε πως το σπάσιμο είναι στο αριστερό ισχίο. Απαντώντας δε σε ερώτηση της έδρας υποστήριξε ότι δεν εξέτασε και το δεξί πόδι γιατί θα ήταν βασανισμός για την ίδια. Αλλωστε εφόσον έβγαλε η θανούσα την κραυγή ήταν για αυτόν η απόδειξη ότι είχε σπάσει το αριστερό ισχίο. 

ΣΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ

Σε άλλο σημείο της απολογίας του ισχυρίστηκε ότι δεν μπορεί να ξέρει γιατί είχε καταχωρισθεί ο ειδικευόμενος ως χειρουργός στην πρώτη επέμβαση, αφού αυτός έκανε το χειρουργείο. Με παρέμβαση συνηγόρου ακούστηκε πάντως πως σε ανύποπτο χρόνο ο κατηγορούμενος είχε προτρέψει τις νοσηλεύτριες να σημειώνουν και τα ονόματα ειδικευόμενων στο βιβλίο για να προβάλεται η δουλειά τους. 

Να σημειωθεί επίσης ότι ο κατηγορούμενος, για να ενισχύσει προς το δικαστήριο πόσο πεπεισμένος ήταν ότι χειρουργούσε το σωστό ισχίο, ισχυρίστηκε πως μέσα στο χειρουργείο την γύρισε ο ίδιος με τα χέρια του στο δεξί πλάι (σ.σ. η γυναίκα είχε κήλη και χρειαζόταν προσεκτική μεταχείριση για τα έντερα) κι εκείνη δεν αντέδρασε παρόλο που θα 'πρεπε να πονέσει αφού είχε σπάσει το ισχίο από αυτή την πλευρά. Ούτε κατά τη διάρκεια του χειρουργείου μπορούσε να το διαπιστώσει -υποστήριξε- γιατί στην οστεοσύνθεση δεν ανοίγει ο χειρουργός το πάσχον σημείο αλλά η επέμβαση γίνεται από πιο ψηλά.  

Το λάθος διαπίστωσε η κόρη της θανούσας και πολιτικώς ενάγουσα, όταν παρατήρησε πως τα σωληνάκια έβγαιναν από τη... λάθος πλευρά του σώματος της μητέρας της. Αμεσα, ο εφημερεύων ιατρός ενημερώθηκε από τους συγγενείς και ο κατηγορούμενος μετά και την καινούργια ακτινογραφία όπου ήταν και ο ίδιος παρών στο Ακτινολογικό, διαπίστωσε πλέον με τα μάτια του ότι χειρουργείο χρειαζόταν το δεξί ισχίο και όχι το αριστερό. 

Στην έδρα εντύπωση έκανε ότι αυτή η ακτινογραφία χάθηκε, όπως αναφέρει το πόρισμα της Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης. Ο κατηγορούμενος ερωτήθηκε σχετικά και απάντησε πως η ΕΔΕ έγινε μετέπειτα, όταν ο φάκελός της είχε μεταφερθεί στο αρχείο και η ακτινογραφία δεν χάθηκε όσο ήταν στο γραφείο του. 

Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Ο καταδικασθείς επέμεινε ακόμα πως η αποκατάσταση της ηλικιωμένης γυναίκας μετά και τη δεύτερη επέμβαση κυλούσε ομαλά και ο ίδιος την έβαλε και τις δύο φορές στο χειρουργείο αφού είχε πάρει τις διαβεβαιώσεις από τον καρδιολόγο, τον αναισθησιολόγο και την οικογένεια ότι μπορεί να προχωρήσει. Κι ενώ όλες οι εξετάσεις έβγαιναν πάντα καλές, 15 - 20 μέρες μετά εντελώς ξαφνικά εμφάνισε η θανούσα ένα παλιό καρδιολογικό πρόβλημα.

Να σημειωθεί ωστόσο πως -όπως τόνισε και η εισαγγελέας έδρας- ως αιτία θανάτου το πόρισμα αναφέρει το κάταγμα ισχίου. Οσον αφορά δε τις πληγές από τις κατακλίσεις, για τις οποίες οδηγήθηκε η γυναίκα στο χειρουργείο για καθαρισμό, ο καταδικασθείς απέκλεισε κατηγορηματικά ότι είχαν να κάνουν με τις δύο επεμβάσεις στο ισχίο, αλλά με την ηλικία της και το πρόβλημα πάχους της. 

Ο έτερος κατηγορούμενος -ο οποίος αθωώθηκε- υποστήριξε στην απολογία του και αυτός πως “η ακτινογραφία δεν ήταν σαφής”. Επιβεβαίωσε μάλιστα αυτό που νωρίτερα ισχυρίστηκε ο καταδικασθείς, δηλαδή πως η γυναίκα δεν αντέδρασε στο χειρουργείο όταν την γύρισε στο δεξί πλάι, ενώ και κατά την επέμβαση δεν θα μπορούσε να φανεί ότι δεν ήταν το ισχίο με το κάταγμα γιατί γίνεται λαπαροσκοπικά. Σε ερώτηση γιατί δεν συμβουλεύτηκαν τον ιατρικό της φάκελο, όπου αναγραφόταν ποιο ισχίο έχει σπάσει, ο απολογούμενος ισχυρίστηκε πως στο φάκελο εστιάζεις στο τι φάρμακα παίρνει ο ασθενής και το ιστορικό υγείας του, ενώ βασίζεσαι στις ακτινογραφίες και την κλινική εξέταση για να εντοπίσεις το πρόβλημα. 

ΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ

Η εισαγγελέας Φωτεινή Γκιντώνη επεσήμανε στην αγόρευσή της πως εκτός από το βιβλίο του χειρουργείου, όπου αναφερόταν πως ο αθωωθείς κατηγορούμενος έκανε την επέμβαση, από πουθενά αλλού δεν προέκυψε κάτι τέτοιο. Οι μάρτυρες που βρίσκονταν μέσα στο χειρουργείο και ο ίδιος ο καταδικασθείς επιβεβαίωσαν ότι ο έτερος κατηγορούμενος δεν χειρούργησε τη θανούσα. Επιπλέον, ούτε η πολιτικώς ενάγουσα κατέθεσε ότι είχε καμία επαφή με τον εν λόγω κατηγορούμενο.

 

Αναφερόμενη στην ενοχή κατά την ίδια του καταδικασθέντα, σημείωσε ότι η διάγνωση για κάταγμα δεξιού ισχίου είχε γίνει από τα Επείγοντα και δεν δικαιολογείται να κάνει ένας γιατρός με τη δική του εμπειρία επέμβαση σε υγιές ισχίο. Σημείωσε ακόμη ότι αν η ακτινογραφία ήταν στραβή και δεν φαινόταν ολόκληρη η λεκάνη, θα έπρεπε να κάνει μια άλλη και όχι να στηριχτεί στην κραυγή της ασθενούς όταν την εξέταζε ή ακόμα και να διαβάσει τον ιατρικό της φάκελο για να δει ποιο πόδι θα πρέπει να χειρουργήσει. Είπε λοιπόν ότι εξαιτίας του λάθους του να χειρουργήσει το υγιές πόδι, η υγεία της 89χρονης επιβαρύνθηκε, αφού χρειάστηκε υποχρεωτικά και μια δεύτερη επέμβαση. Αλλωστε, η εισαγγελέας επεσήμανε πως το πιστοποιητικό θανάτου της αναφέρει καθαρά ότι αιτία ήταν το κάταγμα του ισχίου. 


NEWSLETTER