Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2017 17:32

11 χρόνια σε Μολδαβό για 992 χασισόδεντρα στους Γαργαλιάνους

Γράφτηκε από την

Σε 11 χρόνια κάθειρξη καταδίκασε το Πενταμελές Εφετείο Καλαμάτας έναν Μολδαβό κατηγορούμενο, για απλή συνέργεια στην καλλιέργεια του... χασισοδάσους με τα 992 δέντρα στη Βάλτα Γαργαλιάνων. Πρωτόδικα στον 49χρονο Μολδαβό, που καταζητείτο με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης ως συν-καλλιεργητής της χασισοφυτείας, είχε επιβληθεί ποινή κάθειρξης 16 χρόνων.

Χθες το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο ως απλό συνεργό και τον καταδίκασε και για τη συμμετοχή του στη συμμορία που έκανε την καλλιέργεια και διακίνηση ναρκωτικών στην περιοχή της Τριφυλίας, αναγνωρίζοντάς του το ελαφρυντικό του προτέρου έντιμου βίου. Ο Μολδαβός είχε συλληφθεί στις 21 Απριλίου του 2015 στη Ρουμανία και ένα μήνα μετά εκδόθηκε στις ελληνικές αρχές και προφυλακίστηκε. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο και την κατάθεση του αστυνομικού στη δίκη, ο εν λόγω κατηγορούμενος είχε αφήσει το αποτύπωμά του σε ένα κομμάτι νάιλον από σακούλα λιπάσματος. Ομως δεν είχε συλληφθεί γιατί έφυγε από τη χώρα 4 μέρες μετά την ανακάλυψη της χασισοφυτείας, το Σεπτέμβριο του 2012. Για την καλλιέργεια του... χασισοδάσους, είχαν καταδικαστεί το Σεπτέμβριο του 2014 ένας Γαργαλιανιώτης σε 13 χρόνια κάθειρξη και ένας άλλος από τη Βάλτα σε 14 χρόνια κάθειρξη. 

Ο αστυνομικός κατέθεσε χθες ότι εκτός από το αποτύπωμά του και τη φυγή του από τη χώρα λίγες μέρες μετά την ανακάλυψη της φυτείας, υπάρχει επίσης καταγεγραμμένη και μια επιβαρυντική για τον Μολδαβό κατηγορούμενο τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των προαναφερόμενων καταδικασθέντων για την καλλιέργεια - στην οποία ο Γαργαλιανιώτης μιλώντας με τον άλλο από τη Βάλτα είχε πει "πείσε τον να μην έρθει με τίποτα στη χώρα". Επίσης, ο αστυνομικός είπε ακόμα πως υπάρχει καταγεγραμμένη και συνομιλία του κατηγορούμενου, που μιλά με τον κατηγορούμενο από την Βάλτα και ζητάει χρήματα για να επιστρέψει στην Ελλάδα και εκείνος του απαντά με κοφτές φράσεις "πρόβλημα - σακούλα - χέρια".

Ο Μολδαβός πάντως στην απολογία του ισχυρίστηκε ότι έφυγε γιατί πάντρευε την κόρη του στην Ιταλία - ενώ αρνήθηκε ότι ήξερε το παραμικρό για την ύπαρξη της χασισοφυτείας και πολύ περισσότερο πως είχε ανάμειξη με αυτή. Τα χρήματα που έστειλε ο καταδικασθείς ως καλλιεργητής από τη Βάλτα μέσω Western Union, τα δικαιολόγησε λέγοντας πως δούλευε στα χτήματα του Ελληνα και έκανε συχνά μεροκάματα στα χωράφια της οικογένειάς του. Ετσι, δικαιολόγησε και το αποτύπωμά του στο κομμάτι της σακούλας, αφού το χτήμα του Ελληνα από τη Βάλτα απέχει κάπου 50 - 70 μέτρα από το... χασισοδάσος, σύμφωνα και με την κατάθεση του αστυνομικού.

Ν.Κ.