Πέμπτη, 06 Απριλίου 2017 09:06

Απολογήθηκαν στο Εφετείο Καλαμάτας Τατούλης - Νικολάκου

Γράφτηκε από την

 

Με τις απολογίες των δύο κατηγορούμενων Πέτρου Τατούλη και Ντίνας Νικολάκου συνεχίστηκε χθες - και διακόπηκε για τις 28 Απριλίου, στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων η εκδίκαση της υπόθεσης αποκλεισμού της "Ε" από τη δημοσίευση διακηρύξεων και προκηρύξεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, για παράβαση καθήκοντος κατ' εξακολούθηση.

Ρεπορτάζ: Νικολέττα Κολυβάρη

 

Πρωτόδικα το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας καταδίκασε τους Π. Τατούλη και Ντ. Νικολάκου με φυλάκιση 1 έτους με αναστολή στον καθένα και στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων.

Η υπόθεση έφθασε στο δικαστήριο μετά από μήνυση της "Ε", γιατί παρά το ότι η "Ελευθερία" και η "Ελευθερία της Δευτέρας" βρίσκονται στην υπουργική απόφαση των εφημερίδων που δικαιούνται τις δημοσιεύσεις -και ο νόμος απαιτεί ίση κατανομή σε όλες τις τοπικές εφημερίδες-, το 2011 έγιναν μόλις 26 καταχωρίσεις στην "Ελευθερία" και καμία το 2012, ενώ στις άλλες δύο ημερήσιες τοπικές εφημερίδες έγιναν 271 καταχωρίσεις το 2011 και 92 το 2012.

Χθες η διαδικασία ξεκίνησε με την κατάθεση των δύο τελευταίων μαρτύρων υπεράσπισης, του αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας Τάσου Χειβιδόπουλου και του περιφερειακού συμβούλου με την παράταξη του κ. Τατούλη, Απόστολου Παπαφωτίου. Και οι δύο υποστήριξαν ότι η κατανομή των δημοσιεύσεων είναι ευθύνη των υπηρεσιών και κατ' επέκταση του γεωγραφικού αντιπεριφερειάρχη, που έχει και την εποπτεία τους και όχι του ίδιου του περιφερειάρχη. 

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΟΥΛΗΣ

Ο Πέτρος Τατούλης ξεκινώντας την απολογία του, υποστήριξε ότι ο ίδιος σέβεται τις αποφάσεις των δικαστηρίων και δεν διανοήθηκε ποτέ να ασκήσει κριτική στη Δικαιοσύνη, όπως -κατά τον ίδιο- φέρεται ότι έκανε μετά την καταδίκη του από το πρωτόδικο δικαστήριο. Μάλιστα δικαιολόγησε δηλώσεις του σε ό,τι αφορά τις απαλλοτριώσεις 20 εκατ. ευρώ που ενέκρινε το δικαστήριο για το δρόμο Ρωμανός - Γαργαλιάνοι, όχι ως αμφισβήτηση των ελληνικών δικαστηρίων, αλλά ως καθήκον του γιατί το ποσό είναι μεγάλο για ένα μικρό κομμάτι δρόμου. 

Ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι ποτέ δεν υπήρξε δόλος από την πλευρά του να βλάψει την "Ελευθερία", γιατί ποτέ δεν είχε την αρμοδιότητα να κατανέμει τις δημοσιεύσεις. Υποστήριξε δε, ότι οι κατήγοροι θέλουν να μετατρέψουν την δίκη σε πολιτικό δικαστήριο και πως δεν είναι δόκιμο ως επιχείρημα το ότι η "Ε" υπέστη οικονομική ζημιά, γιατί είναι μια επιχείρηση που παρουσιάζει ισολογισμό 1,5 εκατ. ευρώ. 

Ισχυρίστηκε μάλιστα πως η διεύθυνση της εφημερίδας επεδίωξε να συνδιοικήσει και να χειραγωγήσει τον ίδιο και τις επιλογές του, υποστηρίζοντας ότι με τον Ντίνο Πλεμμένο ήταν φίλος πριν την εκλογή του στην 1 Ιανουαρίου 2011, χαρακτηρίζοντάς τον φανατικό υποστηρικτή της παράταξής του. Στη διάρκεια της απολογίας του ο Π. Τατούλης αναφέρθηκε και στον πρώην αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Χρήστο Μαλαπάνη - ο οποίος είναι μάρτυρας του κατηγορητηρίου. Στην αναφορά του μάλιστα υποστήριξε πως όταν τον επέλεξε για αντιπεριφερειάρχη, η "Ε" βγήκε την επομένη ημέρα με πρωτοσέλιδο "Επιστρέφουν οι γέροντες", επιδιώκοντας να υποστηρίξει στο δικαστήριο τον ισχυρισμό του πως η εφημερίδα ήθελε να έχει λόγο στις επιλογές των προσώπων της περιφερειακής αρχής. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι σε ένα προσωπικό γεύμα με τον Ντίνο Πλεμμένο και κοινό τους φίλο, ο εκδότης της "Ελευθερίας" του είπε ότι δεν θέλει την Ντίνα Νικολάκου αντιπεριφερειάρχη στη Μεσσηνία, και υποστήριξε ότι από εκείνη την ημέρα άρχισαν τα δυσάρεστα δημοσιεύματα.

Ο Π. Τατούλης αρνήθηκε πως είχε οποιαδήποτε αρμοδιότητα για την δημοσίευση των διακηρύξεων και υποστήριξε πως η αρμοδιότητα ανήκει στις υπηρεσίες, και την εποπτεία των υπηρεσιών κατά νόμο έχει ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης. Οσο για τα έγγραφα που παρουσίασε στο δικαστήριο η πολιτική αγωγή και σύμφωνα με τα οποία οι υπηρεσίες καλούνται να ενημερώνονται από το γραφείο Τύπου της Περιφέρειας για την κατανομή των δημοσιεύσεων στις εφημερίδες, υποστήριξε πως στόχο είχαν όχι την κατανομή, αλλά την συμβατή με την διακήρυξη κατηγοριοποίηση των εφημερίδων, για να μην προκύπτουν προβλήματα νομιμότητας. Μάλιστα το τελευταίο, το δικαιολόγησε λέγοντας πως όταν παρέλαβε η περιφερειακή αρχή τη διοίκηση, αντιμετώπισε έναν κυκεώνα δικαστικών υποθέσεων με εκκρεμοδικίες από προμηθευτές και εργολάβους. 

Επανερχόμενος στον κ. Μαλαπάνη, δεν αρνήθηκε ότι ενημερώθηκε σχετικά με το αίτημα της "Ελευθερίας" να διορθωθεί η εις βάρος της ανισότητα στην κατανομή των διακηρύξεων, ωστόσο ισχυρίστηκε ότι απάντησε στον τότε αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας ότι αυτός έχει την ευθύνη για την τήρηση του νόμου. Προχώρησε μάλιστα το σκεπτικό του, υποστηρίζοντας ότι το κατηγορητήριο μεθοδεύτηκε γιατί αν όσα επικαλείται η "Ε" στην μήνυσή της ήταν αληθή, θα έπρεπε κατηγορούμενος να είναι και ο Χρήστος Μαλαπάνης. Ο τελευταίος μάλιστα, ισχυρίστηκε ο κ. Τατούλης, είχε την αίσθηση ότι είναι ο άρχοντας του νομού και παραιτήθηκε γιατί παρενέβη σε μια βασική απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής για ένα σημαντικό έργο, και συγκεκριμένα γιατί δεν ήθελε να κατασκευαστεί ο κόμβος του αεροδρομίου με νέα εργολαβία, αλλά να δοθεί στο "Μορέα" με 1 εκατ. ευρώ.  

Σε ερωτήσεις δε της προέδρου στον κατηγορούμενο, αν μέσω των δημοσιεύσεων "έδινε γραμμή" ότι δεν δέχεται καμία χειραγώγηση, ο Πέτρος Τατούλης ισχυρίστηκε πως είναι απέναντι σε αυτές τις λογικές και συνηθίζει να αγνοεί τέτοιου είδους προσπάθειες. Οσον αφορά δε τις μηνύσεις που κατέθεσε κατά της εφημερίδας, τις δικαιολόγησε υποστηρίζοντας πως προσέφυγε στη Δικαιοσύνη για να ισορροπήσει την αγωνία τουριστικών γραφείων και τουριστών, επειδή εν μέσω καλοκαιρινής σεζόν η "Ελευθερία" κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο "Ιός του Νείλου απειλεί Μεσσηνία και Πελοπόννησο". Ισχυρίστηκε ακόμα ότι δεν μπορεί μια εφημερίδα να γράφει ότι ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου δέχτηκε σκαμπίλι. 

ΝΤΙΝΑ ΝΙΚΟΛΑΚΟΥ

Η Ντίνα Νικολάκου στην απολογία της υποστήριξε ότι η Οικονομική Επιτροπή δεν είναι αυτοτελές όργανο (σ.σ. είναι πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής και στις δύο θητείες Τατούλη), κι ούτε εκπροσωπείται ως πολιτικό όργανο από την πρόεδρό της. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι δική της ευθύνη ως πρόεδρος είναι να βεβαιώνει τις αποφάσεις της επιτροπής, οι οποίες παίρνονται συλλογικά από τα μέλη. Υποστήριξε ακόμα ότι ουδέποτε συζητήθηκε στην επιτροπή ως θέμα η κατανομή των δημοσιεύσεων στις εφημερίδες - ενώ σε ό,τι αφορά τη σύνταξη των όρων και τευχών δημοπράτησης, η ευθύνη της Οικονομικής Επιτροπής, σύμφωνα με τον ισχυρισμό της κατηγορουμένης, έχει να κάνει με την νομιμοποίησή τους. Ισχυρίστηκε ακόμα ότι ο νόμος προβλέπει ότι ευθύνη για την ισοκατανομή των διακηρύξεων έχει ο φορέας υλοποίησης, ερμηνεύοντας πως αυτό σημαίνει ότι την ευθύνη έχει η υπηρεσία που κάνει το διαγωνισμό, μια περιβαλλοντική διακήρυξη ή δημοπρατεί ένα έργο. Επιπρόσθετα, υποστήριξε πως τα θέματα αρμοδιότητας για τις δημοσιεύσεις, τα είχε λύσει το Περιφερειακό Συμβούλιο με σχετική απόφασή του, καθιστώντας αρμόδια την εκάστοτε υπηρεσία. 

Σε σχέση με τον πρώην αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, η Ντίνα Νικολάκου ισχυρίστηκε ότι εξωθήθηκε σε παραίτηση από τον Π. Τατούλη γιατί ήθελε να κατασκευαστεί ο κόμβος του αεροδρομίου με επέκταση της σύμβασης παραχώρησης. 

Σε ό,τι δε την αφορά αρνήθηκε τις κατηγορίες και υποστήριξε ότι η δίωξή της είναι πολιτική και όχι ποινική, χαρακτηρίζοντας ταπεινά τα κίνητρα της μήνυσης.