Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2011 20:49

6 χρόνια σε κτηνοτρόφο για εμπρησμό στη Μεταξάδα

Γράφτηκε από την

Ποινή κάθειρξης 6 ετών επέβαλε το Πενταμελές Εφετείο Καλαμάτας στον κτηνοτρόφο που είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε 8 χρόνια κάθειρξη για τον εμπρησμό στη Μεταξάδα τον Ιούλιο του 2009. Το δικαστήριο, όπως και πρωτόδικα, αναγνώρισε στον κατηγορούμενο το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.
Ο κτηνοτρόφος, κάτοικος Μεταξάδας, καταδικάστηκε για τις φωτιές που μπήκαν το βράδυ της 25ης Ιουλίου 2009 περιμετρικά του χωριού. Δύο αυτόπτες μάρτυρες κατέθεσαν ότι τον βρήκαν σκυμμένο πάνω από ξερά χόρτα, σε κοντινή απόσταση από δύο μικροεστίες, και μόλις πλησίασαν είδαν να ξεπετάγονται φλόγες.
Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι το δικαστήριο έκρινε ότι δεν υπήρχαν αρκετά στοιχεία ώστε να του αποδοθεί και ο εμπρησμός που ξεκίνησε την πρώτη φωτιά νωρίτερα το μεσημέρι της ίδιας ημέρας. Το αποτέλεσμα πάντως ήταν να καούν συνολικά 2.000 στρέμματα αγροτοδασικής και χορτολιβαδικής έκτασης εκείνη την ημέρα, καθώς επίσης ελαιόδεντρα και χαμηλή βλάστηση.
Ο κατηγορούμενος υποστήριξε στην απολογία του ότι βρέθηκε εκεί για να βοηθήσει την κατάσβεση κι εκείνη την ώρα είχε σκύψει για να ρίξει χώμα και να σβήσει τη φωτιά. Ισχυρίστηκε επίσης πως θα ήταν παράλογο να είναι ο εμπρηστής εφόσον κάηκαν και δικές του εκτάσεις. Επιπλέον, λόγω των ισχυρών ανέμων και της κοντινής απόστασης από το χωριό είπε ότι θα κινδύνευε και η δική του οικογένεια, οπότε δεν  είχε λογική το να βάλει αυτός τις φωτιές.